Betongarbetare

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Distans/delvis på plats
70 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial nivå
1100
Svenska

Om yrket

Betongarbetarens uppgifter är bl.a. att armera och gjuta betongkonstruktioner som tillexempel husgrunder, golv och broar. Yrket utövas till största delen utomhus, vilket passar dig som tycker om att vara ute och gillar ett rörligt jobb.

Ansökan

Löpande
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Efter godkänd utbildning har du fått de grundläggande kunskaperna för yrket och kan nu söka en plats som lärlingsanställd. I slutet av lärlingstiden (5800 timmar) kan du ansöka om yrkesbevis som utfördas av Byggnadsindustrins yrkesnämnd, BYN. Du kan börja arbeta direkt efter avslutad utbildning. Som betongarbetare kan du bland annat jobba med:
 • Gjutning
 • Armering
 • Byggteknik
 • Formbygge

Studera vidare

Efter utbildningen kan man läsa vidare till bland annat betongingenjör. Som i sin tur kan leda till en anställning som betongspecialist eller platsansavarig betong inom olika projekt.

  Kurslista

  KursnamnKurspoäng
  Bygg och anläggning 1200
  Bygg och anläggning 2200
  Husbyggnadsprocessen200
  Husbyggnad 1100
  Husbyggnad 2200
  Husbyggnad 3 - ombyggnad200
  Betong 1 – lågform och platta på mark100
  Betong 2 – väggar och pelare100
  Betong 3 – bärlag100
  Betong 4 – golv100

  Övrigt

  Läromedel och ev. skyddsutrustning bekostas av eleven.
  Andra utbildningar
  Träarbetare
  Är du händig och tycker om att skapa något bestående? Som träarbetare kan du under hela byggprocessen vara delaktig i allt från fromsättning och byggnation till inredning. Även om yrket ständigt utvecklas med moderna maskiner, tekniker och material så är hantverket kvar.
  Plattsättare
  Har du sinne för det estetiska, är noggrann och gillar precisionsarbete, då är det plattsättaryrket du ska satsa på!
  Svetsare
  Svetsare arbetar med att tillverka, reparera och montera stål-och metallprodukter. Arbetet kan innebära allt från enklare svetsarbete till krävande specialsvetsning. Du kan arbeta inom husbyggen, installation av rörsystem, tillverkningsindustrin eller processindustrin.
  Målare
  Vill du ha ett kreativt och skapande yrke är målare yrket för dig. Arbetet omfattar underarbete såsom spackling och slipning till tapetsering och målning av olika ytor. Det är vanligt förekommande att arbetet sker hemma hos kund, det är därför bra om du är serviceinriktad och har ett trevligt bemötande. Efter godkänd utbildning har du fått de grundläggande kunskaperna för yrket och kan nu söka en plats som lärlingsanställd. I slutet av lärlingstiden (5950–6800 timmar) ska du göra ett gesällprov och då få ditt yrkesbevis som utfördas av Måleribranschens yrkesnämnd, MYN.