Fastighetstekniker

Upplägg

Närstudier
70 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
Svenska

Om yrket

Fastighetstekniker ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. De ska ha kunskaper om bland annat styr- och reglerteknik för att kunna sköta värmepumpar, värmeväxlare och annan teknisk utrustning. De ska också ha kunskap om energieffektivisering och driftoptimering av olika system. I yrket kommer man ofta i kontakt med både kunder, hyresgäster och andra entreprenörer.

Ansökan

Utbildningen startar fyra gånger under 2025: 3 februari, 7 april, 8 september och 17 november
Antagning sker ca fyra veckor före kursstart. Utbildningen är alltid sökbar.
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Som fastighetstekniker kan man vara anställd av bostadsföretag, eller kommun. Som fastighetstekniker, med anställning på kommun, kan man t.ex. jobba med att serva skolor, gruppbostäder, simhall och idrottsanläggningar.
  • Driftledare - fastigheter
  • Idrottsplatsarbetare
  • Vaktmästare
  • Teknisk förvaltare

Studera vidare

Vill du rustar dig inför den tekniska utvecklingen inom fastighetsbranschen, finns flera möjligheter att studera vidare om du är intresserad av det. Här är några exempel:
  • Skadedjurstekniker
  • Reliningstekniker
  • VVS-konstruktör
  • Hydraultekniker

Kurslista

KursnamnLänkKurspoäng
Verktygs och materialhantering 100
Praktisk ellära100
Systemuppbyggnad100
Fastighetskommunikation100
Fastighetsautomation 1100
Fastighetsservice- VVS100
Fastighetsservice - el-arbeten100
Elkraftsteknik 100
Värmelära100
Informationsteknik i fastighetsförvaltning 100
Fastighetsförvaltning 100
Fastighetsservice - byggnader100
Fastighetsservice - ytor100

Övrigt

Litteratur, skyddskläder etc. bekostas av eleven.
Andra utbildningar
Den här utbildningen ger dig grunderna att arbeta med enklare tillagning av mat inom olika typer av kök, tex som måltidspersonal inom storkök eller som köksbiträde mot restaurang och café. 
Gästvärd
Som gästvärd behöver du inte oroa dig för långtråkiga arbetsdagar. Du är arbetsplatsens alltiallo och har mängder av olika uppgifter. Under en dag kan du bemöta och ge service till gäster, hjälpa till med frukosten och städa. Med en utbildning till gästvärd i bagaget har du färdigheter inom ett brett fält, vilket gör att du kan få jobb nästan överallt inom besöksnäringen. Hotell, restauranger, konferensanläggningar och turistanläggningar är några av de oändliga arbetsplatserna som behöver gästvärdar.
Industrioperatör
Industrioperatörer har en viktig roll i den gröna omställningen! Detta är en basutbildning som ger dig de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att bidra till utvecklingen av hållbara industrier i Norrbotten. Industrioperatörer har en central roll inom all tillverknings-, verkstads- och processindustri. Deras huvudsakliga arbetsuppgifter inkluderar övervakning av produktionsprocesser, felsökning och reparation av maskiner, samt planering och genomförande av förebyggande underhåll. Industrioperatörernas tekniska kunskaper och praktiska färdigheter är avgörande för att upprätthålla en effektiv och säker produktion.
0158
En utbildning för dig som är intresserad av ett arbete i industrin. En industrielektriker installerar elektrisk utrustning, gör service , underhåll och drifttagning av el- och automatikutrustningar. Du kan vara anställd i ett industriföretag eller i ett installations-/serviceföretag. Utbildningen är godkänd av ECY för certifikat. Utbildningen sker helt på distans men ett antal platsförlagda laborationsdagar ingår. I slutet av utbildningen gör du APL på en arbetsplats (ca 15 veckor).