Fastighetstekniker

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Distans/Delvis på plats
70 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
Svenska

Om yrket

Fastighetstekniker ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. De ska ha kunskaper om bland annat styr- och reglerteknik för att kunna sköta värmepumpar, värmeväxlare och annan teknisk utrustning. De ska också ha kunskap om energieffektivisering och driftoptimering av olika system. I yrket kommer man ofta i kontakt med både kunder, hyresgäster och andra entreprenörer.

Ansökan

5/2 -24, 15/4 -24, 9/9 -24 & 18/11 -24
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Som fastighetstekniker kan man vara anställd av bostadsföretag, eller kommun. Som fastighetstekniker, med anställning på kommun, kan man t.ex. jobba med att serva skolor, gruppbostäder, simhall och idrottsanläggningar.
  • Driftledare - fastigheter
  • Idrottsplatsarbetare
  • Vaktmästare
  • Teknisk förvaltare

Studera vidare

Vill du rustar dig inför den tekniska utvecklingen inom fastighetsbranschen, finns flera möjligheter att studera vidare om du är intresserad av det. Här är några exempel:
  • Skadedjurstekniker
  • Reliningstekniker
  • VVS-konstruktör
  • Hydraultekniker

Kurslista

KursnamnKurspoäng
Verktygs och materialhantering 100
Praktisk ellära100
Systemuppbyggnad100
Fastighetskommunikation100
Fastighetsautomation 1100
Fastighetsservice- VVS100
Fastighetsservice - el-arbeten100
Elkraftsteknik 100
Värmelära100
Informationsteknik i fastighetsförvaltning 100
Fastighetsförvaltning 100
Fastighetsservice - byggnader100
Fastighetsservice - ytor100

Övrigt

Litteratur, skyddskläder etc. bekostas av eleven.
Andra utbildningar
0158
I utbildningen ingår grundläggande kunskap i att installera, montera, kontrollera, underhålla och reparera el- och automatikutrustningar. Eleven lär sig att tekniskt beskriva installationen och dokumentera den och även grundläggande erfarenhet av hantering och programmering för PCL-system (styrsystem för automation). Utbildningen genomsyras av ett stort fokus på säkerhet, riskbedömningar och en god arbetsmiljö. En industrielektriker blir en viktig nyckelperson för att se till att produktionsprocessen fungerar som den ska.
GameDev Indie
Utbildningen ger dig en bred förståelse för de element som behövs för att skapa ett spel. Design, grafik och programmering. Du får lära dig hur du skapar i både 2D- och 3D-miljöer, hur du kodar i både Unity med C# och visual scripting i Unreal Engine, och hur du skapar miljöer och designar system för att skapa en fantastisk spelupplevelse.
Yrkesförare – Buss
Är du serviceinriktad, flexibel och stresstålig? Då har du egenskaperna som krävs för att bli bussförare. Är du dessutom noggrann, ansvarsfull och har ett högt säkerhetstänk är detta jobb för dig!
DCIM100MEDIADJI_0164.JPG
Gillar du tunga fordon och vill ha ett självständigt arbete ute på vägarna? Lastbilschaufför innebär till stor del ensamarbete med är också ett serviceyrke där du kommer i kontakt med kunder i samband med lastning och lossning. Du behöver vara servicemedveten samt ha goda kunskaper om vad det innebär att framföra ett tungt fordon på ett säkert sätt.