Fastighetstekniker

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Distans/Delvis på plats
70 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
Svenska

Om yrket

Fastighetstekniker ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. De ska ha kunskaper om bland annat styr- och reglerteknik för att kunna sköta värmepumpar, värmeväxlare och annan teknisk utrustning. De ska också ha kunskap om energieffektivisering och driftoptimering av olika system. I yrket kommer man ofta i kontakt med både kunder, hyresgäster och andra entreprenörer.

Ansökan

Löpande
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Som fastighetstekniker kan man vara anställd av bostadsföretag, eller kommun. Som fastighetstekniker, med anställning på kommun, kan man t.ex. jobba med att serva skolor, gruppbostäder, simhall och idrottsanläggningar.
  • Driftledare - fastigheter
  • Idrottsplatsarbetare
  • Vaktmästare
  • Teknisk förvaltare

Studera vidare

Vill du rustar dig inför den tekniska utvecklingen inom fastighetsbranschen, finns flera möjligheter att studera vidare om du är intresserad av det. Här är några exempel:
  • Skadedjurstekniker
  • Reliningstekniker
  • VVS-konstruktör
  • Hydraultekniker

Kurslista

KursnamnKurspoäng
Verktygs och materialhantering 100
Praktisk ellära100
Systemuppbyggnad100
Fastighetskommunikation100
Fastighetsautomation 1100
Fastighetsservice- VVS100
Fastighetsservice - el-arbeten100
Elkraftsteknik 100
Värmelära100
Informationsteknik i fastighetsförvaltning 100
Fastighetsförvaltning 100
Fastighetsservice - byggnader100
Fastighetsservice - ytor100

Övrigt

Litteratur, skyddskläder etc. bekostas av eleven.
Andra utbildningar
Träarbetare
Är du händig och tycker om att skapa något bestående? Som träarbetare kan du under hela byggprocessen vara delaktig i allt från fromsättning och byggnation till inredning. Även om yrket ständigt utvecklas med moderna maskiner, tekniker och material så är hantverket kvar.
Plattsättare
Har du sinne för det estetiska, är noggrann och gillar precisionsarbete, då är det plattsättaryrket du ska satsa på!
Svetsare
Svetsare arbetar med att tillverka, reparera och montera stål-och metallprodukter. Arbetet kan innebära allt från enklare svetsarbete till krävande specialsvetsning. Du kan arbeta inom husbyggen, installation av rörsystem, tillverkningsindustrin eller processindustrin.
Målare
Vill du ha ett kreativt och skapande yrke är målare yrket för dig. Arbetet omfattar underarbete såsom spackling och slipning till tapetsering och målning av olika ytor. Det är vanligt förekommande att arbetet sker hemma hos kund, det är därför bra om du är serviceinriktad och har ett trevligt bemötande. Efter godkänd utbildning har du fått de grundläggande kunskaperna för yrket och kan nu söka en plats som lärlingsanställd. I slutet av lärlingstiden (5950–6800 timmar) ska du göra ett gesällprov och då få ditt yrkesbevis som utfördas av Måleribranschens yrkesnämnd, MYN.