Installationselektriker

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Närstudier
70 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
1500
Svenska

Om yrket

Ett stimulerande och omväxlande arbete för dig som gillar problemlösning och att jobba med händerna.
Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att du har fullgjort din utbildning.

Ansökan

Utbildningen startar fyra gånger under 2025: 3 februari, 4 mars, 8 september och 17 november
Antagning sker ca fyra veckor före kursstart. Utbildningen är alltid sökbar.
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

Du ska ha grundskolebetyg eller motsvarande, och godkänt betg i Matematik 1. Om du har förkunskaper inom yrket har du möjlighet att tillgodoräkna dig de kunskaperna och därmed korta utbildningstiden. För att du efter din utbildning ska kunna ansöka om ECY-certifikat behöver du godkända betyg i kurserna Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, Matematik 1a, Engelska 5 och ett godkänt gymnasiearbete.

Efter utbildningen - vanliga jobb

  • Serviceelektriker/elinstallatör
  • Elmontör
  • Ljustekniker
  • Servicetekniker Elkraft

Studera vidare

Det finns påbyggnadsutbildningar inom branschen om du som elektriker funderar på att vidareutbilda dig.
Här är några exempel:
  • Flygplanselektriker
  • Tågtekniker
  • Optotekniker/fibertekniker
  • Energioptimerare
  • Solcellsmontör

Kurslista

KursnamnLänkKurspoäng
Belysningsteknik100
Datorteknik 1a100
Elkraftteknik100
Elinstallationer200
Elektromekanik100
Elmotorstyrning100
Energiteknik 1100
Fastighetsautomation 1100
Servicekunskap 1100
Kommunikationsnät 1100
Komvuxarbete EE100
Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem100
Mekatronik 1100
Praktisk ellära100

Övrigt

Kostnader för litteratur, arbetskläder etc. bekostas av eleven.
Andra utbildningar
Den här utbildningen ger dig grunderna att arbeta med enklare tillagning av mat inom olika typer av kök, tex som måltidspersonal inom storkök eller som köksbiträde mot restaurang och café. 
Gästvärd
Som gästvärd behöver du inte oroa dig för långtråkiga arbetsdagar. Du är arbetsplatsens alltiallo och har mängder av olika uppgifter. Under en dag kan du bemöta och ge service till gäster, hjälpa till med frukosten och städa. Med en utbildning till gästvärd i bagaget har du färdigheter inom ett brett fält, vilket gör att du kan få jobb nästan överallt inom besöksnäringen. Hotell, restauranger, konferensanläggningar och turistanläggningar är några av de oändliga arbetsplatserna som behöver gästvärdar.
Industrioperatör
Industrioperatörer har en viktig roll i den gröna omställningen! Detta är en basutbildning som ger dig de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att bidra till utvecklingen av hållbara industrier i Norrbotten. Industrioperatörer har en central roll inom all tillverknings-, verkstads- och processindustri. Deras huvudsakliga arbetsuppgifter inkluderar övervakning av produktionsprocesser, felsökning och reparation av maskiner, samt planering och genomförande av förebyggande underhåll. Industrioperatörernas tekniska kunskaper och praktiska färdigheter är avgörande för att upprätthålla en effektiv och säker produktion.
0158
En utbildning för dig som är intresserad av ett arbete i industrin. En industrielektriker installerar elektrisk utrustning, gör service , underhåll och drifttagning av el- och automatikutrustningar. Du kan vara anställd i ett industriföretag eller i ett installations-/serviceföretag. Utbildningen är godkänd av ECY för certifikat. Utbildningen sker helt på distans men ett antal platsförlagda laborationsdagar ingår. I slutet av utbildningen gör du APL på en arbetsplats (ca 15 veckor).