Målare

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Distans/Delvis på plats
70 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
1400
Svenska

Om yrket

Vill du ha ett kreativt och skapande yrke är målare yrket för dig. Arbetet omfattar underarbete såsom spackling och slipning till tapetsering och målning av olika ytor. Det är vanligt förekommande att arbetet sker hemma hos kund, det är därför bra om du är serviceinriktad och har ett trevligt bemötande.
Efter godkänd utbildning har du fått de grundläggande kunskaperna för yrket och kan nu söka en plats som lärlingsanställd. I slutet av lärlingstiden (5950–6800 timmar) ska du göra ett gesällprov och då få ditt yrkesbevis som utfördas av Måleribranschens yrkesnämnd, MYN.

Ansökan

Löpande
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper.

Efter utbildningen - vanliga jobb

När du arbetar som målare har du goda möjligheter att utvecklas. Är du intresserad av att leda andra och driva projekt kan du exempelvis bli projektledare eller starta eget företag. Är du bra på att räkna och gillar siffror kan du bli kalkylator. Du kan även bli yrkeslärare och utbilda andra att bli målare.

  Studera vidare

  Vill du bredda din kompentens inom yrket kan du bli specialist på exempelvis våtrumsmålning, fönsterbehandling och rostskyddsmålning.

   Kurslista

   KursnamnKurspoäng
   Bygg och anläggning 1200
   Bygg och anläggning 2200
   Måleriprocessen200
   Måleri 1200
   Måleri 2200
   Måleri 3200
   Måleri 4200

   Övrigt

   Kostnad för litteratur och skyddskläder etc. bekostas av eleven.
   Andra utbildningar
   Träarbetare
   Är du händig och tycker om att skapa något bestående? Som träarbetare kan du under hela byggprocessen vara delaktig i allt från fromsättning och byggnation till inredning. Även om yrket ständigt utvecklas med moderna maskiner, tekniker och material så är hantverket kvar.
   Plattsättare
   Har du sinne för det estetiska, är noggrann och gillar precisionsarbete, då är det plattsättaryrket du ska satsa på!
   Svetsare
   Svetsare arbetar med att tillverka, reparera och montera stål-och metallprodukter. Arbetet kan innebära allt från enklare svetsarbete till krävande specialsvetsning. Du kan arbeta inom husbyggen, installation av rörsystem, tillverkningsindustrin eller processindustrin.
   Installationselektriker
   Ett simulerande och omväxlande arbete för dig som gillar problemlösning och att jobba med händerna. Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att du har fullgjort din utbildning.