Personbilstekniker

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Distans/Delvis på plats
60 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
1400
Svenska

Om yrket

Personbilstekniker är ett samlingsnamn för alla som analyserar, reparerar och utför service och underhåll på fordon och arbetsmaskiner. Idag arbetar man allt mindre med mekanik och mer med elektronik som personbilsmekaniker. Arbetet är ett självständigt jobb som kräver noggrannhet och social kompetens då du ständigt kommer i kontakt med kunder.

Ansökan

September, november 2023
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper. Körkort (B) är en fördel.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Efter godkänd utbildning kan du jobba som bilmekaniker i verkstad, på bärgningsföretag, däckverkstäder, åkeriföretag, bilprovning o dylikt. Du kan också jobba i en märkesverkstad där du specialiserar dig på just det märket. Efter tre år i yrket blir du personbilstekniker.

  Studera vidare

  • Besiktningstekniker
  • Lastbils- och maskintekniker
  • Bilbärgare

  Kurslista

  KursnamnKurspoäng
  Fordons-och transportbranschens villkor och arbetsområde 200
  Fordonsteknik - introduktion 200
  Personbilsteknik - introduktion 200
  Motor och kraftöverföring 300
  Reparation av personbilar och lätta transportfordon 300
  Bromsar, kaross och chassi200

  Övrigt

  Litteratur, skyddskläder etc. bekostas av eleven.
  Andra utbildningar
  Träarbetare
  Är du händig och tycker om att skapa något bestående? Som träarbetare kan du under hela byggprocessen vara delaktig i allt från fromsättning och byggnation till inredning. Även om yrket ständigt utvecklas med moderna maskiner, tekniker och material så är hantverket kvar.
  Plattsättare
  Har du sinne för det estetiska, är noggrann och gillar precisionsarbete, då är det plattsättaryrket du ska satsa på!
  Svetsare
  Svetsare arbetar med att tillverka, reparera och montera stål-och metallprodukter. Arbetet kan innebära allt från enklare svetsarbete till krävande specialsvetsning. Du kan arbeta inom husbyggen, installation av rörsystem, tillverkningsindustrin eller processindustrin.
  Målare
  Vill du ha ett kreativt och skapande yrke är målare yrket för dig. Arbetet omfattar underarbete såsom spackling och slipning till tapetsering och målning av olika ytor. Det är vanligt förekommande att arbetet sker hemma hos kund, det är därför bra om du är serviceinriktad och har ett trevligt bemötande. Efter godkänd utbildning har du fått de grundläggande kunskaperna för yrket och kan nu söka en plats som lärlingsanställd. I slutet av lärlingstiden (5950–6800 timmar) ska du göra ett gesällprov och då få ditt yrkesbevis som utfördas av Måleribranschens yrkesnämnd, MYN.