Personbilstekniker

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Distans/Delvis på plats i Luleå
60 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
1400
Svenska

Om yrket

Personbilstekniker är ett samlingsnamn för alla som analyserar, reparerar och utför service och underhåll på fordon och arbetsmaskiner. Idag arbetar man allt mindre med mekanik och mer med elektronik som personbilsmekaniker. Arbetet är ett självständigt jobb som kräver noggrannhet och social kompetens då du ständigt kommer i kontakt med kunder.

Ansökan

5/2 -24, 15/4 -24, 9/9 -24 & 18/11 -24
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper. Körkort (B) är en fördel.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Efter godkänd utbildning kan du jobba som bilmekaniker i verkstad, på bärgningsföretag, däckverkstäder, åkeriföretag, bilprovning o dylikt. Du kan också jobba i en märkesverkstad där du specialiserar dig på just det märket. Efter tre år i yrket blir du personbilstekniker.

  Studera vidare

  Kurslista

  KursnamnKurspoäng
  Fordons-och transportbranschens villkor och arbetsområde 200
  Fordonsteknik - introduktion 200
  Personbilsteknik - introduktion 200
  Motor och kraftöverföring 300
  Reparation av personbilar och lätta transportfordon 300
  Bromsar, kaross och chassi200

  Övrigt

  Litteratur, skyddskläder etc. bekostas av eleven.
  Andra utbildningar
  0158
  I utbildningen ingår grundläggande kunskap i att installera, montera, kontrollera, underhålla och reparera el- och automatikutrustningar. Eleven lär sig att tekniskt beskriva installationen och dokumentera den och även grundläggande erfarenhet av hantering och programmering för PCL-system (styrsystem för automation). Utbildningen genomsyras av ett stort fokus på säkerhet, riskbedömningar och en god arbetsmiljö. En industrielektriker blir en viktig nyckelperson för att se till att produktionsprocessen fungerar som den ska.
  GameDev Indie
  Utbildningen ger dig en bred förståelse för de element som behövs för att skapa ett spel. Design, grafik och programmering. Du får lära dig hur du skapar i både 2D- och 3D-miljöer, hur du kodar i både Unity med C# och visual scripting i Unreal Engine, och hur du skapar miljöer och designar system för att skapa en fantastisk spelupplevelse.
  Yrkesförare – Buss
  Är du serviceinriktad, flexibel och stresstålig? Då har du egenskaperna som krävs för att bli bussförare. Är du dessutom noggrann, ansvarsfull och har ett högt säkerhetstänk är detta jobb för dig!
  DCIM100MEDIADJI_0164.JPG
  Gillar du tunga fordon och vill ha ett självständigt arbete ute på vägarna? Lastbilschaufför innebär till stor del ensamarbete med är också ett serviceyrke där du kommer i kontakt med kunder i samband med lastning och lossning. Du behöver vara servicemedveten samt ha goda kunskaper om vad det innebär att framföra ett tungt fordon på ett säkert sätt.