Träarbetare

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Distans/Delvis på plats i Luleå
50 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
1000
Svenska

Om yrket

Är du händig och tycker om att skapa något bestående? Som träarbetare kan du under hela byggprocessen vara delaktig i allt från formsättning och byggnation till inredning. Även om yrket ständigt utvecklas med moderna maskiner, tekniker och material så är hantverket kvar.

Ansökan

9/9 -24 & 18/11 -24
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper. Utbildningen riktar sig främst till dig som är över 20 år.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Träarbetare arbetar ofta utomhus och ibland på höga höjder. Det förekommer tunga lyft men utvecklingen går mot att träarbetare tar hjälp av kranar och andra hjälpmedel. När ett byggprojekt är avslutat flyttar träarbetaren till ett annat, vilket innebär att man byter arbetsplats relativt ofta.
Industrier med många yrkesmöjligheter där träarbetare/trätekniker kan vara verksamma inom är bland annat sågverk, hyvlerier och handelsträdgårdar.

  Studera vidare

  Kurslista

  KursnamnKurspoäng
  Husbyggnadsprocessen200
  Husbyggnad 1100
  Husbyggnad 2200
  Husbyggnad 3 - ombyggnad 200
  Trä 1 – stommar100
  Trä 2 - beklädnad100
  Trä 3 - montage100
  Specialyrken 1100
  Andra utbildningar
  0158
  I utbildningen ingår grundläggande kunskap i att installera, montera, kontrollera, underhålla och reparera el- och automatikutrustningar. Eleven lär sig att tekniskt beskriva installationen och dokumentera den och även grundläggande erfarenhet av hantering och programmering för PCL-system (styrsystem för automation). Utbildningen genomsyras av ett stort fokus på säkerhet, riskbedömningar och en god arbetsmiljö. En industrielektriker blir en viktig nyckelperson för att se till att produktionsprocessen fungerar som den ska.
  GameDev Indie
  Utbildningen ger dig en bred förståelse för de element som behövs för att skapa ett spel. Design, grafik och programmering. Du får lära dig hur du skapar i både 2D- och 3D-miljöer, hur du kodar i både Unity med C# och visual scripting i Unreal Engine, och hur du skapar miljöer och designar system för att skapa en fantastisk spelupplevelse.
  Yrkesförare – Buss
  Är du serviceinriktad, flexibel och stresstålig? Då har du egenskaperna som krävs för att bli bussförare. Är du dessutom noggrann, ansvarsfull och har ett högt säkerhetstänk är detta jobb för dig!
  DCIM100MEDIADJI_0164.JPG
  Gillar du tunga fordon och vill ha ett självständigt arbete ute på vägarna? Lastbilschaufför innebär till stor del ensamarbete med är också ett serviceyrke där du kommer i kontakt med kunder i samband med lastning och lossning. Du behöver vara servicemedveten samt ha goda kunskaper om vad det innebär att framföra ett tungt fordon på ett säkert sätt.