Yrkesförare – Lastbil

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

Distans
40 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial
800
Svenska

Om yrket

Gillar du tunga fordon och vill ha ett självständigt arbete ute på vägarna? Lastbilschaufför innebär till stor del ensamarbete med är också ett serviceyrke där du kommer i kontakt med kunder i samband med lastning och lossning. Du behöver vara servicemedveten samt ha goda kunskaper om vad det innebär att framföra ett tungt fordon på ett säkert sätt.

Ansökan

4/9 -23, 13/11 -23
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper. Enligt transportstyrelsens regelverk måste du vara fyllda 21 år vid påbörjad utbildning samt ha B-körkort.

Efter utbildningen - vanliga jobb

  • Kranbilsförare
  • Deltidsbrandman
  • Bilbärgare
  • C-Chaufförer inom distribution
  • Budbilsförare

Studera vidare

Kurslista

KursnamnKurspoäng
Godshantering100
Godstrafik200
Fordonskombinationer – godstransporter200
Yrkestrafik300

Övrigt

Transportstyrelsens avgifter för körkortstillstånd, förarprov, YKB-intyg samt körkort bekostas av eleven. Även kostnader för litteratur, läkarintyg och ev. skyddskläder tillkommer.
Andra utbildningar
0158
I utbildningen ingår grundläggande kunskap i att installera, montera, kontrollera, underhålla och reparera el- och automatikutrustningar. Eleven lär sig att tekniskt beskriva installationen och dokumentera den och även grundläggande erfarenhet av hantering och programmering för PCL-system (styrsystem för automation). Utbildningen genomsyras av ett stort fokus på säkerhet, riskbedömningar och en god arbetsmiljö. En industrielektriker blir en viktig nyckelperson för att se till att produktionsprocessen fungerar som den ska.
GameDev Indie
Utbildningen ger dig en bred förståelse för de element som behövs för att skapa ett spel. Design, grafik och programmering. Du får lära dig hur du skapar i både 2D- och 3D-miljöer, hur du kodar i både Unity med C# och visual scripting i Unreal Engine, och hur du skapar miljöer och designar system för att skapa en fantastisk spelupplevelse.
Yrkesförare – Buss
Är du serviceinriktad, flexibel och stresstålig? Då har du egenskaperna som krävs för att bli bussförare. Är du dessutom noggrann, ansvarsfull och har ett högt säkerhetstänk är detta jobb för dig!
Samuel Fjällborg har yrkesväxlat med hjälp av Lärcentrum i Boden. Han var svetsare men ledsnade på att inte få fast jobb och bytte bana, på mindre än ett år utbildade han sig till rörmokare och fick fast jobb på Boden Rör direkt. Nu jobbar han med ett stort projekt på det nya värmeverket.
VVS-montör monterar rörledningar och annan utrustning vid ny-och ombyggnationer av fastigheter. VVS-montören installerar även värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och styr- och reglerutrustning.