Bodens spelutbildningar samlar talanger från hela världen

Foto Mats Engfors/Fotographic

Ryktet om Bodens spelutbildningar har spritt sig ut i världen och lockar nu studenter från vida kring. Möt Kai Wang från Kina, Nelson Kiyoshi Kossuga från Brasilien och Sushant Bhonde från Indien – studenter på Boden Game Camp och framtidens spelutvecklare.

Futuregames utbildningar på Boden Game Camp har verkligen gjort sig ett namn i den internationella spelvärlden. Nu finns studenter från hela världen samlade här i de nya, fräscha lokalerna i Sävast. Bland de cirka 300 som pluggar här finns nu inflyttare från Kina, Brasilien, Indien, Bangladesh, Pakistan, Polen, Frankrike, Turkiet, Iran, Nigeria och från hela Sverige. 

– När jag landade här för ett år sedan var det en vacker dag och det var ganska kallt. Jag tyckte om det för att jag faktiskt kunde andas här. Jag tycker om att gå ut, det är alltid härligt väder och jag älskar snön. Jag har mycket hellre 20 minusgrader än plus 30, säger Sushant Bhonde. 

Hemma i Indien arbetade han som speltestare för Ubisoft och håller med om det folk brukar säga att alla speltestare egentligen vill designa spel själva. Han blev tipsad om Futuregames av en kompis som hade en kompis som hade en kollega som studerat här, sökte, kom in och fick visum.

Sushant Bhonde från Indien vill jobba som spelutvecklare efter studierna.
Sushant Bhonde från Indien.

ENKLARE ATT HITTA BOSTAD 

Nelson Kossuga från Brasilien fick nys om utbildningen genom en Youtubeföreläsning och Kai Wang, Kina, hörde namnet av en tidigare studiekamrat. Kai läser andra året spelprogrammering och började samma utbildning i Stockholm men valde att flytta hit på grund av boendesituationen. Här får studenterna hjälp att ordna bostad i närheten. 

– Bostadsmarknaden i Stockholm är galen, det är väldigt svårt att hitta boende. Det brukade ta mig ungefär en timme eller mer att ta mig till skolan och på vintern var det ännu värre. Därför bad jag om att bli förflyttad till Boden. De erbjöd mig boende ganska nära skolan, det är 20 minuters promenad härifrån, säger Kai.

Kai Wang från Kina.

SMÅSTADSLIV MED NÄRHET

Även Sushant valde Boden framför Stockholm för boendets skull. Här bor han bara 30 meter från utbildningslokalerna. 

– Där jag kommer ifrån finns det alldeles för mycket folk och jag föredrar Boden för det finns inga människor här. Befolkningen är runt 28 000 och det är i princip lika många som hemma på min gata, det är ju lite kul, säger Sushant. 

Boden Business Park i Sävast, Boden.

– Jag tänkte att om det här är mitt ute i ingenstans så får jag förmodligen mer tid att fokusera, säger Nelson.  

Han växte upp i en sömnig småstad i Brasilien och tycker att det är ganska unikt att du i Boden har den charmiga småstadsestetiken och samtidigt kan du arbeta i digitala näringar och faktiskt göra något, som att gå ut på restaurang. 

Nelson Kiyoshi Kossuga från Brasilien.

PRAKTISKA SPELUTBILDNINGAR 

Tanken med utbildningarna är att alla studenter ska vara anställningsbara och redo för spelbranschen när de är klara, antingen i egna bolag eller som anställda. Därför lägger man stort fokus på projektbaserad inlärning, där elever från de olika disciplinerna (game designer, game artist, game programmer och QA/game tester) går samman och skapar fyra spel under studietiden. Samtidigt får de chans att träffa seniora spelutvecklare som gästföreläsare och mentorer och rådgivare.

– Skolan försöker simulera en faktisk arbetsmiljö i spelindustrin. Jag har inte sett någon annan göra det, säger Sushant. 

– En stor fördel vi får efter att ha studerat här är att vi inte behöver oroa oss över vår portfolio. Vi kan använda våra skolprojekt, så vi har något att visa upp, säger Kai.

INTERNATIONELL MÖTESPLATS

Språket är inget problem, all utbildning är på engelska, men att komma in i samhället i ett helt nytt land, i småstad i en annan del av världen är inte alltid lätt och kulturkrockar kan uppstå. 

– Jag tycker att det här stället är ett fantastiskt ekosystem. Att ha den här gemensamma arbetsytan där alla är väldigt taggade på att skapa spel är väldigt trevligt, uppmuntrande och inspirerande. Det är också väldigt bra att den här platsen lockar till sig en massa internationellt folk. För mig är det väldigt intressant att ha en blandning av olika kulturer, det är som att en liten del av varje land tittar in här och det är väldigt fint, säger Nelson.

GODA FRAMTIDSUTSIKTER 

En gemensam nämnare är att alla tre redan har universitetsutbildningar i bagaget och de drömmer om att göra praktik och senare arbeta på något av de större spelbolagen. Stockholm lockar för arbetsmöjligheterna, men även här i Boden finns möjligheter på arbetsmarknaden. 

– Jag vill verkligen stadga mig i Sverige och jag vet inte varför men jag vill bo i Boden efter studierna. Det finns inga stora spelföretag här men jag gillar verkligen Boden, säger Sushant.

Det finns en stor efterfrågan på spelutvecklare i regionen och branschen är på stark frammarsch. Allt fler spelstudios etableras och startas här i Boden och även om storbolagen inte hittat hit än så kan det snart förändras. Några riktigt stora spelare i industrin har visat intresse för platsen och det pågår dialoger i kulisserna. En sak är säker, talangen finns här och framtiden ser ljus ut. # 

Text: Josefin Wiklund / Foto: Mats Engfors / Film: Markus Jornevald

Boden Game Camp har spelutbildningar som lockar talanger från hela världen. Här är en student med Boden-keps som sitter vid en dator.

FAKTA

BODEN GAME CAMP 

  • Boden Game Camp är ett hem för digitala kreatörer och hjälper talanger ta klivet in i en växande spelbransch.
  • Drivs av Futuregames / Changemaker Educations, erkänd som en av världens bästa utbildare inom spelutveckling. 
  • Här finns också vuxenutbildningen GameDev Indie som hålls i samarbete med Lärcentrum och gymnasieprogrammet GameDev som tillhör Björknäsgymnasiet
  • Ligger på Boden Business Park i Sävast med direkt närhet till flera företag inom spelbranschen och andra digitala och kreativa tillväxtnäringar, men också nära studentbostäder. 
  • Är viktig grundbult i satsningen på att bygga en spelbransch i Boden. De kreativa, kulturella och digitala näringarna är ett av fem prioriterade tillväxtområden med särskilt stor potential. 
  • Instagram: @bodengamecamp @futuregamesedu @cmeducations @bodenbusinesspark 

Läs mer: Boden Game Camps koncept hyllas: ”Väldigt smart | BODENXT.se

Se mer: Kreativitet i fokus när Boden växer | VIDEO | BODENXT.se

Relaterat innehåll