Bodensarnas husband

Foto Mats Engfors/Fotographic

Efter 24 år har Soffgruppen blivit närmast en institution i Bodens musikliv. Med en helt akustisk sättning gjuter de liv i popklassiker på ett eget sätt.

I coverbandet Soffgruppen hittar du varken elgitarr eller trumset. Allt är akustiskt, vilket så klart innebär gitarrer och munspel men också de lite mer otippade instrumenten cajon, gurka, tamburin, kabasa, vibraslap och inte minst kasax – en blandning mellan kazoo och saxofon.  

– Om det är en låt vi spelar som det är saxofon på kan Nicke klocka upp den där leksakssaxofonen. Trots att folk har hört tio låtar och tänkt “fan vad bra de här de här gubbarna”, kan det ändå bli lite plojaktigt utan att det blir oseriöst, säger Patrik Lindahl, gitarrist. 

Han och batteristen Per Olsson har slagit sig ner i lobbyn på Quality Hotel Bodensia. Det här är en hemtam miljö för dem, de har de senaste åren blivit något av ett husband här.  

Ett husband, det var precis vad krögaren Henrik Lindström var ute efter till Puben P när året skrevs 1995. Unplugged på MVT var hetare än hetast och alla de största kämpade om att få vara med där, så en akustisk uppsättning stod högst upp på önskelistan. Han frågade några musikaliska polare om de kunde ställa upp och resten är historia. 

– Scenen var inredd som ett vardagsrum så när Henke annonserade första spelningen döpte han oss till Soffgruppen, det var inte mer komplicerat än så. 

Mäktiga minnen 

Sedan dess har de varit med om en hel del tillsammans; många olika spelningar, båtresor och gästartister. En mäktig upplevelse var när legendaren Jakob Hellman klev upp och på scenen och spelade ett par låtar. Men det märkligaste var nog Bussens dag, tycker de. Länstrafiken hade öppet hus i hela länet och Soffgruppen skulle spela på busstationen i Boden.  

– Det var en av våra första spelningar. Vi satt bland paketen i bagageförvaringsrummet och lirade och det var väl kanske morsan och farsan och fyra till som passerade på hela dagen. Det kommer man nog ändå alltid att minnas, säger Patrik. 

I dag har gänget kommit upp i medelåldern och efter en liten svacka för ett decennium sedan så är de nu populärare än någonsin. De har blivit närmast en institution i Bodens musikliv. Det visade sig inte minst ett par dagar före jul när Soffgruppen, tillsammans med Luleåbandet Juntan lockade närmare 500 besökare till Bodensia. 

– Den senaste julspelningen var succé, vi kände oss som local heroes. Jag såg ju till och med några av mina ungars kompisar där. Det jag var mest överraskad över var att det var fullt dansgolv. Det blir svårt att överträffa, säger Patrik.  

Den där responsen från publiken är en av anledningarna till att de fortsätter spela efter alla år. Men den största är nog att de verkligen gillar varandra och uppskattar att spela tillsammans och bli något som är större än sex enskilda musiker. De flesta av dem har varit vänner sedan högstadiet.  

– Vi lyckas anpassa oss efter varandra och vi har kul tillsammans. Alla sjunger och det innebär också att alla har synpunkter på vilka låtar det ska bli. Det är nog också en viktig del i att vi lyckats hålla ihop så länge, det är fler som bidrar till bandbygget, säger Per.  

Bowie före Creedence 

De spelar låtar som de själva tycker om och liknar repertoaren vid Star FM. Men de väljer inte de mest uppenbara coverlåtarna, unplugged-sättningen ger både begränsningar och möjligheter.  

Oftast spelar de på firmafester, bröllop och restauranger i Boden och Luleå men det har också blivit några spelningar i Kåbdalis och Kittelfjäll, även om bandet ser sig mer som ett after workband än ett after skiband. 

– Vi undviker att köra de här riktiga after ski- och “Highway to hell”-stuket. Det är liksom inte vi. Skriker alla Creedence får de Bowie, säger Per.  

De repar varannan söndag i Johan Boströms kök och försöker ha en spelning i månaden. De har inte möjlighet att tacka ja till mer än så, alla medlemmarna har jobb, familjer och andra stora fritidsintressen. För alla sex är bandet ändå en väsentlig del av livet som fyller många funktioner, både musikaliska och vänskapsmässiga. 

– Soffgruppen är min andra familj, säger Patrik. #

Soffgruppen 2019

PER OLSSON, cajon och sång / PETER ISAKSSON, gitarr och sång / JOHAN BOSTRÖM, sång och percussion NICLAS BÄCK, munspel, kasax och sång / PELLE BRÄNNSTRÖM, bas och sång / PATRIK LINDAHL, gitarr och sång

#livetmedsoffgruppen 

Relaterat innehåll