Början på något stort

Foto Mats Engfors/Fotographic

En helt ny bransch och en helt helt ny utbildning – spelindustrin har kommit till Boden. Möt Sebastian, Dylan och Selma, framtidens indiespelutvecklare.

I höstas startade en helt ny utbildning i Sävast, en tvåårig eftergymnasial utbildning till indie-spelutvecklare. Dylan Johansson från Stockholm, Sebastian Ojala från Boden och Selma Einarsdotter från Varberg går nu andra terminen tillsammans med 22 andra.

– Vi lär oss göra spel genom att göra spel, vi har alltid ett projekt på gång, säger Dylan.

Hans lärare Oskar Pettersson, utbildningsansvarig, beskriver spelutveckling som ett hantverk, en disciplin som kräver övning. Därför är grunden till utbildningen snabba praktiska projekt med olika ramar och fokusområden. Vissa veckor fokuseras det extra på design, andra på kodning eller grafik. Andra året blir det även mer entreprenörskap. Idéerna står eleverna för. De tre klasskamraterna är väldigt nöjda med det praktiska kursupplägget där man får testa och göra sina egna misstag.

– Man lär sig mycket med många små projekt, säger Selma.

Möjlighet att starta eget

Ordet indie kommer från independent, som betyder just självständig.

– Vi utbildar professionella generalister, vi vill ge eleverna möjlighet att kunna starta eget eller jobba på ett mindre företag. De ska ha tillräcklig kunskap för att driva projekt från start till mål på egen hand. Vi försöker också stärka elevernas företagsamhet, säger Oskar.

Bodensaren Sebastian Ojala hade länge drömt om att gå en spelutbildning, men ville inte flytta söderut. När den här chansen dök upp, drömutbildningen i hans egen hemstad, var det självklart att han tog den.

– Mitt mål är att starta eget här uppe. Det känns väldigt lovande, säger han.

Dylan och Selma sökte hit för att de älskar att spela, och nu känns drömmen om en framtid i spelbranschen uppnåelig tycker de.

Läget är optimalt

Lars Lundqvist, studierektor på Sunderby folkhögskola, är den som fick idén till utbildningen 2016 och som drivit projektet i hamn.

– Vi hade märkt att det pratas mycket om spelbranschen i regionen, men man hade inte riktigt kommit igång. Så vi kände att det vi kan göra behövs för att branschen ska kunna växa. Tillsammans med Changemaker Education kom vi snabbt in på indiespel, det är en rolig idé och den första utbildningen i sitt slag i Sverige.  Sedan tidigare driver skolan en populär grundutbildning i spelutveckling i Sunderbyn, där fanns inte plats för en ny utbildning. När vi träffade Boden Business Park våren 2017 sa det bara klick, det är helt perfekt. Vi är superglada att vi är där vi är, säger Lars.

Några veckor senare kunde eleverna söka in och Boden Business Park lyckades snabbt hitta boende i närheten till inflyttande elever innan skolstarten i höstas. Sebastian, Selma och Dylan uppskattar läget i Sävast, med nära till andra företagare, evenemang och Arctic Game Lab en trappa upp.

– Vi har många företag i närheten som vi kan samarbeta med, det är bra för vår framtid. Det gör också att vi kan sprida det vi gör, folk vet att vi är på gång, säger Sebastian.

Många elever har fått förfrågningar från företag och här har redan skapats spel som kommer att släppas kommersiellt.

Resultatet av samarbete

För att det här skulle bli verklighet har det krävts ett samarbete mellan flera olika parter. Huvudman för utbildningen är Sunderby folkhögskola, Changemaker Educations är utbildningsleverantör, Boden Business Park håller med lokaler och Arctic Game Lab är en drivande motor.

– Det har varit ett jättearbete och jättemånga eldsjälar. Utan dem skulle det här inte kunnat genomföras. Men studenterna gör den största insatsen, de ägnar mycket mer än heltid på studierna, säger Lars.

Det kommer att bli ett nytt intag till hösten och om du är intresserad så går det bra att söka till och med den 15 maj. Det finns tankar på att starta ytterligare en spelutbildning.

– Det är en spännande bransch som växer och det finns ett rekryteringsbehov. Jag tror jättemycket på det här, säger Lars.

Relaterat innehåll