Yalla Boden har blivit en uppskattad mötesplats och väg in i samhället för en stor bredd av utlandsfödda kvinnor. Oavsett bakgrund, nationalitet eller skäl till att de har kommit till Boden, finner de gemenskap och vägar till nya möjligheter.
Yalla Bodens lokal i centrala Boden andas en varm och välkomnande atmosfär redan innanför dörren. Färger och materialval känns lika mustiga som grytorna som ibland serveras här, med smaker och dofter från världens alla hörn. Platsen som i årtionden har varit café i olika skepnader, bjuder fortfarande in till möten och samtal runt borden. Men nu är målet inte det som är i koppar och på fat, utan vad skapandet av det som fyller lokalen och borden kan tillföra i form av social hållbarhet.
– Jag älskar alla de samtal vi har! Det är så roligt att lyfta kvinnokraften här i Boden och få dem som kanske inte fått visa allt de kan, att få blomma, säger Maria Turdieva, verksamhetsansvarig.
Den gemensamma nämnaren för alla blommor i den sprakande Yalla-buketten är att de är utlandsfödda kvinnor. Asylsökande som lever under utvisningshot möts och delar kunskaper och livsöden med medföljande till anställda i det stora stålverksbygget i Boden, kvinnor som lämnat kriget i Ukraina, eller nysvenskar som fått uppehållstillstånd. Alla bär på en historia och på Yalla Boden möts de på samma villkor.
MÖTESPLATS
Yalla Boden är Bodens första arbetsintegrerande sociala företag (ASF). Det grundläggande målet är att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor. Maria Turdieva, som är verksamhetsansvarig, kom till Boden från Kazakstan 1997. Hon har ett brinnande intresse för både människors välmående och för mångkulturell mat. Därför låg det nära till hands att verksamheten som startade våren 2024 inleddes med att synliggöras genom bland annat temaluncher. Indien, Sydafrika, Palestina, Afghanistan, Somalia och Ryssland var några av länderna vars matkultur presenterades. Yalla Boden ska successivt fyllas på med kvinnliga medarbetare, arbetsplatsträning, anställda och volontärer.
STÖRRE SYFTE
Ganska snabbt blev det tydligt att Yalla Boden inte bara lockar till anställning. En del av de kvinnor som har engagerat sig här hittills har gjort det som volontärer, för att mötas, komma in i samhället och bidra till verksamheten. Andra har gått vidare till egna företag eller jobb. Vissa har funnit nya vänner. Det har skrattats och gråtits och skapats ett sammanhang att mötas runt, parallellt med konkreta uppdrag. Att tillaga måltider, fika och catering är bara några exempel på redskap för att bygga social hållbarhet, språkträning och meningsfullhet för framtida möjligheter till jobb.
Yalla Boden deltog inledningsvis i en välbesökt Boden Food Festival i samband med stadsfestivalen Boden Alive. De har utfört ett antal cateringuppdrag och söker nu mer löpande uppdrag och annat än bara matservering. I lokalen finns symaskiner och annat som kan användas för att hitta långsiktiga affärsben att utveckla.
– Vi är i en utforskningsfas, det vi vet är att Yalla Boden behövs. Nu ska vi utveckla formerna mer och hoppas på fler typer av återkommande uppdrag, säger Maria Turdieva.
TEXT: ANNA BERGSTRÖM