Tatiana Rynbäck tar på sig kepsen, greppar kajaken, flugfiskespöt och går ner till älven alldeles intill huset. Det är här hon hämtar energi, omgiven av vattnet och skogen och en vinande flugfiskelina som bryter tystnaden.
Har du en gång börjat fiska och fastnat för det är det svårt att sluta. Bara ett kast till. Och ett till. Det är ofta inte fångsten i sig som är viktigast. Utan stillheten, en aktiv mindfulness, bli ett med naturen och låta tankarna vandra. Sitta ner vid pimpelhålet eller med fiskespöt och fundera, samlas vid lägerelden och titta in i lågorna. Laga mat över elden och samtala i doften av björkved och kaffe.
Tatiana berättar med inlevelse hur hon vid sitt första besök i Sverige, hamnade vid en lägereld i en kåta tillsammans med lokala samer. Hon slogs av att deras berättelser så mycket liknade den situation som beskrevs av indianerna som hon arbetade tillsammans med i Amazonas regnskog. Fast hon var så långt från sitt hemland Ecuador kände hon en plötslig närhet och tillhörighet.
FRÅN AMAZONAS TILL NORRA SVERIGE
Tatiana har alltid haft ett stort intresse för naturen. Innan hon kom till Sverige jobbade hon bland annat som naturguide i Rio Napo, Ecuadors del av Amazonas. Hon lämnade Ecuador 1994 för att vidareutbilda sig inom turism på universitetet i Madrid. Studierna tog henne till norra Sverige.
Tatiana valde att stanna här i Sverige där hon har bildat familj och slagit ner bopålarna i Överstbyn. Genom alla år i Sverige har hon varit aktiv inom besöksnäringen, på senare år med det egna företaget Women Adventure Travel, där hon fortfarande tar emot gäster från hela världen vid sidan av sitt andra jobb som spanskalärare. Hon hade tidigt idén att rikta sig till endast kvinnor med naturbaserade aktiviteter.
– Jag hade guidat så många grupper och kände att jag ville göra det på mitt sätt. Jag upplever att det blir ett annat snack och mer ödmjukhet när det bara är kvinnor i en grupp, säger hon.
LÄRT SIG ÄLSKA FISKE
När Tatiana behöver fylla på energi och själv ladda batterierna är det ut till vattnen hon söker sig. Det Tatiana älskar mest med sitt närhetsliv, är det hon som naturintresserad hade gjort allra minst av tidigare – fiska!
– Flugfiske är en ny aktivitet som jag har lärt mig här uppe. Sportfiske fanns inte i min värld tidigare. Men jag testade det genom mitt jobb. Och jag blev helt biten av det. Jag har väl flugfiskat i över 20 år nu. Jag är ingen expert men jag gillar det och har lärt mig mer och mer. I somras bokade jag själv en fjällresa med vandring och flugfiske för bara tjejer och det var så fantastiskt roligt!
Hennes tips är framförallt att våga testa och låta det bli en del av vardagen, precis så som det är möjligt här i Bodens kommun där du kan nå fiskevatten oavsett var du bor.
– Vi har alltid varit ute mycket med våra barn och inte gjort någon stor grej av det. Att skaffa fiskekort är ett trevligt sätt att komma ut och fiska och samtidigt stötta arbetet som görs lokalt. På vintern kan du ta skotern och pimpla. Sommartid finns fina forsar och fiskesjöar här i närheten. Du kan få gös, gädda, abborre, harr, öring, inplanterad röding och regnbåge här. Men en öring på fluga är ju drömmen, säger Tatiana med ett leende.
MAT FRÅN VATTNEN
Tatiana lagar gärna mat från det lokala skafferiet med en touch av smakerna hon har med sig från Ecuador. Fisken du fångar kan tillagas på många enkla sätt – steka, grilla, koka i en mustig soppa eller grava.
– Jag tycker om när det är lite syrligt. Att bara panera fisken, gös till exempel, i mjöl, steka i smör, och avsluta med salt, kapris, persilja och citron, och servera med kokt potatis är jättegott!
STOR VARIATION AV FISKE
Boden har en mängd möjligheter för fiskeentusiaster i alla åldrar och oavsett erfarenhetsnivå. Du kan fiska i insjöar, skogstjärnar, lugna sel och livliga forsar, året runt. Det finns två älvar med olika karaktär i Bodens kommun – skogsälven Råne älv med forsar och sel, och den reglerade Lule älv med sakta glidande vatten och ett av Europas bästa laxfisken. Plus ett stort antal biflöden och många insjöar.
I Bodens kommun kan du fiska arter som gädda, abborre, havsöring, öring, sik, lax, harr, flodkräfta, röding, regnbåge, mört, braxen, id, lake och gös. Du kan fiska från land, båt, och vintertid också testa isfiske som är en fiskekonst i sig och en uppskattad aktivitet att mötas runt i vårsolen.
TEXT: ANNA BERGSTRÖM