Ett hållbart närhetsliv

Foto Mats Engfors/Fotographic

Utan utbildning eller erfarenhet tog Magnus och Åsa steget och köpte en bondgård. Här bedriver de köttproduktion i liten skala med stenhårt fokus på miljön och djurens bästa.

Knappt en mil innan Harads hittar vi byn Havsträsk intill Luleälven. Här ligger Strömnäsgården som Magnus Eriksson och Åsa Lindmo köpte för tre år sedan. I två säsonger har de fött upp nöt och lamm i liten skala och i höst ska de första egna köttlådorna med lamm säljas. I somras gjordes även ett lyckat försök med kycklingar.

– Det är aldrig roligt med slakt men att producera sin egen mat är fantastiskt, att veta att vi inte kommer att köpa kyckling i år. Vi har valt att äta kött så vi gör allt vad vi kan för att de här djuren ska må bra, säger Åsa.

Barnen Felicia, 9, och Sam, 7, tycker att det bästa med djuren är att de är så söta, men de är samtidigt väl inbegripna med att djuren ska bli mat. När Sams favoritlamm skulle slaktas förra hösten var det viktigt för honom att det var familjen som skulle äta honom, ingen annan.

– Nu tar vi hand om de här djuren så gott vi kan och en del av dem äter vi upp. När vi gör det skickar vi en tanke av respekt till djuret, säger Magnus. Paret brinner för relationsmat och vill återknyta kontakten mellan producent och konsument. Ska man köpa kött här får man gärna komma hit och dricka kaffe, klappa kossorna och lära känna familjen. Men man får också en chans att äta lyckliga djur, som Åsa uttrycker det.

– Det är vårt ansvar att prioritera djuren före oss själva. Det här köttet borde rimligen smaka bättre än den anonyma köttbit du plockar upp i en affär, som kanske kommer från någon ledsen gammal kossa som stått och grinat hela livet i en ladugård, säger Magnus.

Drömmen om lantbrukarlivet

Det hela började med Magnus stora intresse för kost och näringslära.

– Det nådde så långt att jag började fråga mig själv; om det här är hälsosam mat, hur producerar man den på ett sätt som inte förstör naturen? Jag läste på och kom till slut till den punkt där jag ville testa göra det själv, säger han.

Utan utbildning eller erfarenhet tog Magnus och Åsa steget och köpte en bondgård. Här bedriver de köttproduktion i liten skala med stenhårt fokus på miljön och djurens bästa.

Sambon Åsa var inte med på idén från början men hon gick med på att köpa gården om han stod för arbetet. Men så hände något. I våras uttryckte även Åsa drömmen högt första gången och nu har de ett gemensamt mål.

– Vi trivs jättebra, vi vill vara bönder på heltid.

Vägen till målet

Nästa sommar ska de föda upp runt 2000 kycklingar att sälja till privatpersoner och restauranger i fyrkanten. Inom några år ska det ge en inkomst som gör att en av dem kan vara hemma på heltid. Nu jobbar Åsa som fritidspedagog och Magnus som personlig assistent.

Det som lockar med lantbrukaryrket är friheten som egenföretagandet innebär, men också närheten till djuren, naturen och att slippa lämna gården.

– Det är skönt att jobba med kroppen, det ger ett himla lugn. Om man är stressad kan man gå ut i hagen och då är allt det borta, säger Åsa.

I dag har de några kor och kalvar, 14 tackor och ett 20-tal lamm. Tanken är att utöka antalet djur efter hand.

Bortom ekologiskt

Här görs det mesta annorlunda än på ett traditionellt lantbruk, men den största skillnaden är att djuren betar i små hagar som flyttas varje dag. Meningen är att växtligheten ska få chans att återhämta sig så att man slipper plöja och så om.

– På det här sättet håller man liv i en betesvall hur länge som helst. Slipper man plöja är det bara bra. När jorden läggs bar reagerar kolet i jorden med syret i luften och avger koldioxid. Dessutom tar man kål på det mesta av mikrolivet, säger Magnus. Här används varken gödsel eller bekämpningsmedel, istället sköter mikrolivet i jorden jobbet. Alla djur på gården ger nytta åt ekosystemet genom att stimulera och gödsla.

– Vi vill lämna marken i ett bättre skick än när vi fick den, säger Åsa.

@stromnasgarden

Relaterat innehåll