Ett liv nära naturen

Foto Mats Engfors/Fotographic

Hannah Levy och Jeremias Kinnunen föll för Lassbyn vid första ögonkastet och flyttade hit. Nu lever de ett hållbart liv nära naturen och nära sina hundar. Här tar de ut turister från hela världen på hundspannsturer i vackra Råne älvdal.

Hundarna börjar genast skälla när Hannah och Jeremias kliver in i hägnet. Paret går runt och öppnar burar, släpper ut ett par huskies åt gången. De fyrbenta springer runt en stund innan de klappas, kläs i selar och tar plats framför slädarna. När alla tio är på plats och grinden öppnas på nytt höjs stämningen ytterligare. Hundarna stampar, hoppar, ylar och tar språng framåt. Hannah lyfter snöankaret, ropar ett kort “Hay!”, och så bär det av.  

Hannah och Jeremias kör varsin släde, tillsammans åker de genom ett skogsparti och ut på älvsisen. Ovanför snötyngda trädtoppar vid den södra stranden skymtar solen bakom ljust aprikosa molnslöjor och landskapet sveper ljudlöst förbi. 

– Det är en fantastisk frihetskänsla att åka iväg på älven eller i skogen där allt blir helt lugnt och tyst. Det enda man hör är hundarnas andning och medarna som glider mot snön, säger Jeremias.  

Det är -20 och rimfrosten biter sig fast i Jeremias röda skägg och hundarnas morrhår. Förarna ropar kommandon och namnen på ledarhundarna. De testar en sväng i lössnön där hundarna får spåra och svänga på kommando och Hannah och Jeremias är mer än nöjda med prestationen.  

– Det är väldigt kul. Jag minns fortfarande den första gången jag drogs av hundar. Det finns ingen bättre känsla än när hundarna arbetar med dig och du är en del av ett lag, säger Hannah.   

Början på en kärlekshistoria 

Hannah, bördig från Connecticut i USA, bodde för några år sedan i centrala New York och jobbade som dekoratör i en butik. Hon hade pluggat konst i London och fick skapa med sina händer, något hon trodde att hon skulle uppskatta men hon var i stället djupt olycklig. Hon ville testa något annorlunda, började googla efter lediga jobb och hittade en tjänst på en slädhundskennel i Alaska. 

– Jag kunde ingenting men jag fick jobbet och fick lära mig allt där. Jag blev biten och det fanns ingen återvändo, säger hon.  

Hon flyttade runt och testade både Wyoming och Nya Zeeland innan hon landade i en liten by utanför Pajala. 

Kalixbon Jeremias älskade att dyka och tog därför ett jobb som dykguide på Teneriffa. Men att bo där hela vintern var enligt honom alldeles för varmt. I stället vände han blickarna hemåt och hamnade via Jämtland och Finland på ett jobb som aktivitetsguide i Särkimukka. Där fann han Hannah, som då jobbade som slädhundsguide. 

Ett halvår in i relationen vandrade de Gröna bandet tillsammans. 140 mil på 68 dagar, det var ett bra test för relationen, tycker de. Samarbete var en nödvändighet och det fanns gott om tid för funderingar och diskussioner. Efteråt var de säkra på att de skulle leva tillsammans och satsa på något eget.  

Ingen av platserna de besökte under turen hade riktigt fastnat på dem men när de efteråt besökte en vän till Jeremias i Lassbyn klickade det.  

– Råne älvdal förälskade vi oss i direkt vi började utforska området, säger Jeremias.  

En del av något större 

Ett år senare, i april 2017, flyttade de hit. Genom bekanta i branschen fick de tag på de första hundarna och förra vintern startade de hundspannsföretaget Northern Soul Journeys.  

– Jag har alltid älskar hundar och deras förmåga att göra vad de är födda att göra. De har en så utvecklad kontakt med människor och det är häftigt att få vara en del av det. Jag tycker verkligen om att se dem arbeta och att lära mig kommunicera på ett sätt som de förstår.  

Knappt 10 procent av jobbet innebär att stå på släden, resten av tiden lägger de på sysslor som att ta hand om hundarna, laga saker och vårda och upptäcka skador. De hjälps alltid åt och Jeremias har fått lära sig allt om yrket av Hannah.  

– Vi jobbar med 21 atleter och för att de ska prestera och vara lyckliga behöver de så bra förutsättningar som möjligt. Men när man sedan ger sig ut och hundarna gör ett bra jobb är det väldigt tillfredställande. Det känns bra att vara del av något större och hundarna ger verkligen allt tillbaka, säger Jeremias. 

Här tar de med turister ut på halvdagsturer i det vackra Råne älvdal, bjuder på lunch och fika vid en värmande brasa.  

– Vi vill gärna dela vår livsstil med andra och jag gillar att lära ut hundspannskörning och dess historia. Vi visar upp vår livsstil och det naturliga i den. Visst, vi stiger inte bara upp och äter frukost på mornarna – vi har 21 hundar att mata också – men livet i naturen är enklare än man kan tro, säger Hannah.  

Livet nära naturen 

De bor i ett rött gammalt hus i Lassbyn, ett stenkast från älven och med skogen runt husknuten. Här kan de bokstavligen åka från hundgården rätt ut i vildmarken. Här finns allt Hanna och Jeremias älskar; jakten, fisket, trädgården och hundarnas träning. 

– Jag måste vara nära naturen, den måste vara i min bakgård. Det är här vi spenderar den mesta av vår tid och det är här vi är lyckligast, säger Hannah. 

– Det som håller oss jordade och gör oss till bra människor är naturen, vi är beroende av den mer än den är av oss, säger Jeremias.  

Hållbarhet är ett ledord i deras livsstil, just för att förvalta naturen de älskar och se till att den finns kvar. De använder det de har länge, kastar inte bort utan försöker återbruka och göra nya saker av det som gått sönder. Paret äter i princip bara lokalproducerad mat, som vilt, nöt och potatis och all mat de bjuder gästerna på har de gjort själva. För dem handlar hållbarhet om ett helhetskoncept.  

– Vi har ett litet företag och mycket att göra, man har inte tid att göra impulsköp utan allt är planerat. När vi bor som vi gör blir det hållbart i sig själv, säger Jeremias. 

Relaterat innehåll