Från bilar till maskiner

Foto Mats Engfors/Fotographic

Från noll till 100 på tolv år. Så ser Hansén Bil & Maskins tillväxtresa ut. Inte undra på att Mattias Hansén vann dubbla priser på Näringslivsgalan.

När Mattias Hansén startade företaget för 18 år sedan var det för att importera bilar och motorcyklar. Men både företaget och livet tog en annan vändning. Affären blev sämre när kronan försvagades mot Euron.

– Sen fick vi tvillingar så det kändes inte bra att ligga borta så mycket som jag gjorde. Så han köpte i stället sin förstagrävmaskin 2006 och fick fort bra snurr på verksamheten och mycket jobb. Han valde att satsa på grävandet, köpte en till maskin och anställde en person.

– Han jobbar kvar än i dag. Och sedan har det bara rullat på. I dag sysslar Hansén Bil & Maskin med entreprenad och transport och har ett 100-tal anställda och nästan lika många maskiner, med jobb från Kiruna till Stockholm.

– Jag har ett brinnande intresse för maskiner. Jag är bondpojk, växte upp på ett jordbruk, grannen hade jordbruk och min far har varit maskinist hela sitt liv. Det ena har gett det andra.

Bygger nya lokaler

Just nu håller de på att bygga en ny lokal på 700 kvadratmeter på Tuvåkra i Luleå för att garagera, serva och underhålla fordon. När den nya byggnaden står klar i början av januari kommer det enligt Mattias att ge ekonomiska vinningar, de kommer snabbare att finnas på plats för jobben och det blir också bättre för personalen som kan köra personbil i stället för lastbil från Boden.

– Det finns en miljöaspekt i det också, att slippa pendla med tunga fordon.

Årets Företagare

Tidigare i år utnämndes Mattias till Årets företagare på Näringslivsgalan och företaget blev Årets tillväxtföretag för andra gången.

– Det var lite oväntat. Det är nog att vi jobbar målmedvetet och stenhårt och tar rätt beslut oftast som gör att vi har god lönsamhet och ett stabilt företag. Här är den främsta tillgången personalen, enligt Mattias.

– Det är tack vare att jag lyckats omge mig med duktiga medarbetare som företaget gått bra. Det är tjänster som människor utför med maskiner så det är ett hantverk. Det är oerhört viktigt att ha rätt personer på rätt ställen.

Ser ljust på framtiden

Här är det alltid mycket jobb på gång. De största projekten just nu är batterifabriken i Skellefteå, vindpark i Fredrika, Östra länken i Luleå och utbyggnaden av Boden Business Park. Dessutom finns fasta avtal med kommunerna i Boden, Piteå och Luleå. Förfrågningarna rasar in och i sommar har det varit mer jobb än någonsin, nu måste Mattias till och med tacka nej ibland. Men för honom är det viktigt att företaget växer i och att hela organisationen hänger med.

– Året har varit bra. Vi ökar vår omsättning, vinsten vet man inte förrän året är slut men det ser bra ut. Företagsmässigt har det gått bra. Vi är nöjda och ser ljust på framtiden, säger Mattias.
I sin roll som grundare, ägare och vd på företaget sitter Mattias en del i möten, räknas på jobb och han kör fortfarande lite maskin själv.

– Det är inte speciellt begåvat egentligen men det är lite som en ventil. Då koncentrerar jag mig på vad jag gör just då och kopplar bort de hundratals bekymmer som man alltid brottas med. #

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »