Vandring

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Boden är inte bara en plats för militär verksamhet och skogsindustri, det är också en region med enastående natur och möjligheter för vandring och friluftsliv. En speciell upplevelse väntar dig när du beger dig ut på Top of Boden, en spännande serie av vandringsturer som låter dig utforska de högsta topparna i Boden och dess omgivningar. Denna text kommer att guida dig genom några av de fantastiska platserna du kan besöka och vad du kan förvänta dig under din vandring.

Bra länktips

Top of Boden är som en pågående upptäcktsresa där kartan blir din bästa vän. Det finns sällan markerade stigar till topparna, men de finns där och väntar på att bli bestigna. Du kan använda olika karttjänster för att hitta vägen, och det finns en gratis onlinekarta som hjälper dig att hitta ditt mål (se längre ned på sidan). Det är också möjligt att använda GPS-koordinater för att navigera till de olika topparna.

Tips på toppar att bestiga:

 1. Kvarnhusberget, Urstjärn (130 m ö.h.): Detta är en av de lägre topparna, men den har sin egen charm. Du kan njuta av skogsmiljön och utsikten från detta natursköna område. Kanske är det en bra plats för en picknick?

 2. Gruvberget, Boden (117 m ö.h.): Gruvberget bjuder på en spännande mix av historia och natur. Området är känt för sin tidigare gruvdrift och har nu förvandlats till vacker skogsmark.

 3. Hänghuvudet, nära Åträsket (268 m ö.h.): Hänghuvudet är en annan intressant topp med vacker utsikt. Den kuperade terrängen och den täta skogen ger dig möjlighet att uppleva den norrländska naturen på sitt bästa sätt.

 4. Björnberget, naturreservat nära Gullträsk (355 m ö.h.): Björnberget är ett naturreservat med imponerande vyer och varierad terräng. Här kan du utforska det frodiga skogsområdet och njuta av de natursköna omgivningarna.

 5. Storklinten, nära Nedre Svartlå (269 m ö.h.): Storklinten är en annan hög topp som erbjuder fantastisk utsikt över landskapet. Här kan du känna dig som om du är på toppen av världen.

 6. Åbojen, naturreservat SV om Klingersel/Brändberget (331 m ö.h.): Åbojen ligger i är ett vackert naturreservat. Här kan du uppleva den tätvuxna skogen och kanske få en glimt av några av de sällsynta arterna som kallar detta område hem.

 7. Brännspiken, 7,5 km från Hapträsk (482 m ö.h.): Brännspiken är den högsta toppen i Bodens kommun och bjuder på en imponerande panoramautsikt. Det är definitivt värt besväret att nå toppen av detta mäktiga berg.

 8. Kilberget, naturreservat nära Forsträskhed (218 m ö.h.): Kilberget är ett vackert naturreservat med skogsmark och intressanta terrängdrag. Det är en plats där du kan njuta av den nordliga naturen.

Dessa toppar ger dig möjlighet att utforska den vackra naturen i Bodens omgivningar och uppleva det varierade landskapet som Norrbotten har att erbjuda. Oavsett om du är ute efter en utmaning, en lugn vandring eller bara vill njuta av naturen.

Några saker att tänka på när du ska gå på en dagstur:

 • Planera din rutt:Välj din destination och planera din vandringsrutt i förväg. Ta reda på avståndet, terrängen och eventuella svårighetsgrader. Det hjälper dig att veta vad du kan förvänta dig under dagen.

 • Packa lämplig utrustning: Se till att du har rätt utrustning för din dagstur. Det kan inkludera bra vandringskängor, lämpliga kläder för väderförhållandena, en ryggsäck med vatten och snacks, kartor, kompass och eventuell annan nödvändig utrustning.

 • Bli väderkunnig: Kolla väderprognosen för dagen och anpassa din packning och klädsel därefter. Var beredd på snabba väderomslag och ta med regnkläder om det behövs.

 • Tid och säkerhet: Börja tidigt på morgonen så att du har gott om tid att avsluta din vandring i dagsljus. Informera någon om din plan och när du förväntar dig att återvända. Ha med dig en ficklampa och en nödplan om något skulle gå fel.

 • Respektera naturen: Ta med dig allt skräp och lämna inga spår efter dig. Respektera naturen och dess invånare genom att undvika att störa djurlivet. Följ markeringar och ledstråk och håll dig på de utmärkta stigarna för att bevara naturen.

Dessa fem punkter hjälper dig att ha en säker och trevlig dagstur och se till att du är förberedd på eventuella utmaningar som kan uppstå under resan.

Berg att bestiga

Close
Get Directions
'; ';
Options hide options
Print Reset
Fetching directions...

Credit: Top of Boden

Du kanske även gillar