Så bokar du en tomt

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Drömmer du om att bygga nytt hus, ett fritidshus eller behöver du mark för utveckling av din verksamhet? Bodens kommun har ett varierat utbud av såväl småhustomter som industritomter till salu. Här finns det möjlighet att hitta något för var och en.

Här får du en guide i hur du går tillväga för att boka småhustomter i Boden.

Dina länkar

  • Se våra lediga tomter och boka upp en
  • Lediga industritomter just nu
  • Solkarta - vart har vi mest sol i Boden?

1. Köp tomt

För att boka en ledig småhustomt i Bodens kommun använder du vår e-tjänst ”köp tomt”.

Du kan bara boka en 1 tomt per hushåll, det kostar 5 000 kronor i bokningsavgift och allt du behöver är ett fungerande Bank-ID. Det är endast privatpersoner som kan köpa tomter. 

Följ instruktionens 7 steg för en komplett tomtbokning. Det går även att ladda ner instruktionen som en PDF, se ovan. 

2. Välj tomt

Hitta den tomt du är intresserad av att boka via kartan. Du börjar med att välja vilken sorts tomt du vill ha: Småhustomt, hästtomt eller annat.

Välj område och markera (klicka en gång) på den tomt du vill köpa (den markeras då med turkos färg). Om den tomt du valt inte har en ”köp tomt-knapp”, så kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningen, Fysisk planering tel. 0921-620 00.

Klicka på Köp till höger. Nu krävs inloggning med mobilt bank-id. Först när du har klickat på köp och loggat in med bank-id blir tomten reserverad i 10 minuter (den markeras med skraffering i kartan). Finns inte knappen köp beror det på att tomten är reserverad av någon annan. Genomförs inte bokningen inom 10 minuter avbryts köpet och tomten blir åter ledig. Du kan när som helst avbryta köpet. 

När du loggat in med e-legitimation, börja med att kontrollera att rätt tomt är vald, att fastighetsbeteckning (ex. Sävast 23:375) och tomt-ID (ex 414) stämmer.

Röd markerade tomter är bokade.

3. E-tjänsten köp tomt

Nu öppnas e-tjänsten och du loggar in med Bank-Id. Du har max 10 minuter på dig att fylla i formuläret och skicka in din bokning. Väljer du att avsluta utan att färdigställa formuläret så släpps tomten för andra att boka efter 10 minuter. Finns det medsökande till bokningen så behöver du ha dennes personnummer i beredskap också. Observera att den folkbokföringsadress som är kopplad till ditt Bank-Id endast kan användas till en (1) tomtbokning.

4. Förhandsgranska och skicka in

När du godkänt villkoren, titta över förhandsgranskningen och klicka sedan på Skicka in så har du bokat tomten.

Obs! Om du har använt mer än 10 minuter för att fylla i formuläret så kan någon annan ha hunnit boka tomten före dig.

5. Bokningsbekräftelse

En bokningsbekräftelse skickas till den e-postadress som du angett i formuläret.

OBS! tomten är inte bokad förrän du fått en bokningsbekräftelse via e-post eller SMS.

Du har nu också möjlighet att logga in när som helst för att följa ditt ärende, skicka meddelande till avdelning Mark och plan och få svar via Mina Sidor.

6. Bokningsavgift

En bokningsavgift på 5 000 kronor faktureras när bokningen är genomförd. Pengarna betalas inte tillbaka om du ångrar din bokning men avräknas från den totala köpeskillingen för tomten.

7. Återkoppling

En handläggare från Mark och plan kontaktar dig inom 3 arbetsdagar för återkoppling och information om vad du har bokat, kontrollerar kontaktuppgifter, vilka steg du behöver göra innan köpekontrakt upprättas.

Om en köpare ångrar sin bokning så kommer tomten att åter markeras som grön på kartan. Fakturerad bokningsavgift betalas inte tillbaka.

Om du saknar Bank-Id kontaktar du Medborgarservice på 0921-620 00 eller skicka e-post till fysplan@boden.se.

Observera att tomten riskerar att bokas av någon annan, via e-tjänsten, i väntan på handläggning.

Relaterat innehåll
Ansökan om bygglov
Ritningar Vad är en situationsplan? Vad ska en planritning visa och vad innebär det att en ritning är fackmannamässigt utförd? Vad innebär fackmanna­mässiga ritningar? Det är viktigt att alla…
Sophämtning
Sortera för återvinning  Alla förpackningar av plast, både hård- och mjukplast, papper, glas och metall ska sorteras och lämnas till närmaste återvinningsstation. I&nb…