Här är allt nära

Foto Mats Engfors/Fotographic

Lukas Andersson Männikkö och Viktoria Andersson från Halmstad, har spelat sina första matcher i Bodens färger, mött sina första elever som lärare och fritidsledare och beundrat sina första norrsken. Efter 140 mils flyttresa genom Sverige upptäcker de nu Bodens närhetsliv.

Alltså, vi har ju i princip allt inom max 400 meter, säger Lukas med en gest mot vardagsrumsfönstret i parets ljusa fina lägenhet i centrala Boden. På bekvämt gångavstånd från sitt nya hem når de jobb, gym, träningslokaler och shopping på några minuter. Det är nästan så att de har övervägt om de behöver ha bil.

– Vi visste ju inte så mycket om Boden och jag trodde nog att det skulle vara mindre. Men här finns ju väldigt mycket. Och det kan kännas långt att bila hit från södra Sverige, men med flyg är vi ju bara någon timme bort, konstaterar Lukas.

STARKA NYFÖRVÄRV

Lukas Andersson Männikkö och Viktoria Andersson är inbitna handbollssjälar som lockades hit för sporten som de båda brinner för. För Lukas del är det andra gången som idrotten tar honom till en ny plats i Sverige. Idrottsgymnasiet fick honom att som tonåring lämna Borlänge för Halmstad. Efter ett antal år som både spelare och tränare i Halmstad, och även instruktör på Idrottsgymnasiet, blev han erbjuden uppdraget som tränare för BBK Handbolls division 1 herrar i Boden.

– Jag var sugen på något nytt och fick höra genom gemensamma kontakter att Boden sökte ny tränare i BBK Handboll.
BBK Handboll är en av Norrlands största handbollsföreningar. De bedriver verksamhet för flickor och pojkar från sex år och uppåt. Med drygt 300 aktiva fördelade på 20 lag från handbollsskola upp till senior- och motionslag är de också en av Bodens största idrottsföreningar. 

– Det är en seriös förening med bra anda. De satsar verkligen och det är kul att få vara med och göra ett lyft, berättar Lukas, som går in helhjärtat för sitt nya uppdrag.

Viktoria har spelat handboll hela sin uppväxt och var ett av HK Drott Halmstads starka namn på damsidan.

Redan innan flytten till Boden blev hon erbjuden provträning i Bodens andra handbollsförening, Boden Handboll. De satsar helt på sitt enda lag, ett damlag som debuterade säsongen 2016/2017 i den högsta ligan, Svensk Handbollselit, och spelar nu i Damallsvenskan.

BRA JOBBMÖJLIGHETER

Möjligheten att testa något nytt kom lägligt i parets gemensamma planer. Viktoria var precis nyutexaminerad lärare. Lukas hade bara examensjobbet kvar i sina lärarstudier. Han valde dock att göra en paus för att fokusera helt på sitt nya tränaruppdrag och jobb.

Så snart de började rikta blickarna mot Boden visade det sig att Boden har betydligt mer än drivna idrottsföreningar med starka lag som vill utvecklas. Här pågår även en samhällsomställning med jobb- och karriärmöjligheter inom många olika yrken.

Lukas fick en anställning som fritidsledare och idrottslärare på friskolan Nobla i Boden. Pedagogiken från lärarhögskolan och ledarskapserfarenheten från tidigare tränaruppdrag kommer väl till pass i rollen som coach både på skolan och på handbollsplanen.

Viktoria fick en lärartjänst på den kommunala Prästholmskolan i Boden. Det är hennes första anställning som lärare och hon pratar varmt om sina förstaklassare som hon har fått under sina vingar.

AKTIV FRITID

Långtråkigt har Lukas och Viktoria definitivt inte i Boden. De tränar fyra vardagskvällar i veckan, jobbar dagtid och spelar matcher på helgerna.

– Vissa dagar vaknar vi ihop och sen ses vi när vi går och lägger oss igen, skrattar Viktoria, som ofta tillbringar tidiga morgnar på gymmet innan jobbet.

Än har de inte hunnit så mycket mer än att sätta sig in i jobb och träning och lära känna lag- och arbetskamrater. Men förhoppningen är att hinna ta del av Bodens utbud.

– Framförallt ser vi fram emot att upptäcka vintern och allt som finns att göra här med skoter, skidor och naturen.

VARMT MOTTAGNA

Båda två beskriver mottagandet i Boden som väldigt positivt och “hur bra som helst”. Genom både jobb och idrott har de snabbt välkomnats och introducerats i Boden. Kollegor och föreningsliv har stått för det första värdefulla värdskapet och blivit en tacksam dörröppnare in i samhälle och livsstil.

– Det blir lite av en familjär känsla i laget när vi är flera som kommer från andra ställen, förklarar Viktoria, som också har en före detta handbollsspelare som lärarkollega på jobbet.

De största målen för Lukas och Viktoria är ändå handbollsmålen. De ser fram emot att göra sitt bästa i de båda klubbarna, nå högre divisioner, bjuda Boden på riktigt bra handboll och få ännu fler att sätta Boden på den svenska handbollskartan.


TEXT: ANNA BERGSTRÖM

Relaterat innehåll