Nadja Ekbloms närhetsliv är “långtifrånliv”. Ett medvetet val där ett jobb med puls och ny teknik balanseras upp med en fritid nära lugn och natur. Här vill hon stanna och bygga ett långsiktigt liv.
Nadja Ekblom tar av sig hjälmen och varselvästen och checkar ut genom säkerhetsgrindarna på det stora bygget som pågår på Boden Industrial Park. Här ska Stegra (tidigare H2 Green Steel) bygga Europas första nybyggda stålverk på 50 år och en av världens största vätgasanläggningar.
Vecka för vecka växer allt mer fram på området dit ett stort antal medarbetare med olika professioner anländer varje månad. Nadjas titel och roll är digital workplace & IT operations specialist. Kort sammanfattat är hennes uppgift att få den digitala infrastrukturen att flyta, för alla kategorier av anställda. På området finns förutom det pågående bygget även ett växande kontorsområde.
– Det händer saker hela tiden och jag springer runt mycket på site. Jag gillar det. Förra jobbet jag hade firade 100 år vilket innebär att det mesta fanns på plats. Nu kan vi ta in det bästa, driva förändring och bygga nytt, säger Nadja.
– Jag gillar inte att sitta stilla en hel dag, och trivs därför bra med det kontrollerade kaoset på jobbet.
Hon har i grunden studerat biologi samt epidemiologi och företagsekonomi, arbetat med geografiska informationssystem och IT, sälj och marknad, projektledning och drivit förändringsarbeten, med teknik och data som en röd tråd. Hon beskriver sig som ambivert, med behov av både socialt liv och ensamtid, fart och frid. Det är just det livet hon har skapat här i Boden.
När hennes bil rullar i väg hemåt efter en hektisk dag på Boden Industrial Park lämnar hon den pulserande internationella byggarbetsplatsen både fysiskt och mentalt. Under en halvtimmes bilfärd längs Lule älv, kantad av åkrar, byar och träd i höstens alla färger, kan hon sortera och reflektera över dagen. Den sista biten hem går längs en slingrande väg mot den alpina rekreationsanläggningen Storklinten. Mera träd, skog och höstfärger passerar innan hon slår av bilen utanför sitt nya hem. Här, på det passande namnet Urberget, är det tyst och stilla.
– Ibland kan jag bli kvar i bilen och bara stirra mot skogen i tio minuter. Sen har jag landat, ler Nadja.
Innanför dörren, med skogen och ett vinterns blivande skidspår alldeles bakom huset, och köksfönster ut mot slalombackarna, välkomnas hon av alla sina stora gröna växter som har följt med från Stockholm. Stugan andas ett dämpat ombonat lugn. Här får hon ro att bara vara.
– När jag kommer hem behöver jag verkligen det här, säger Nadja.
För ett hem är precis vad det har blivit, även om hon bara hyr en möblerad stuga på obestämd tid.
– Jag hittade den själv genom en privat annons på Facebook och kom i kontakt med en supertrevlig hyresvärd.
– Det där att det känns som hemma kommer kanske inte direkt, men där du har jobb, vänner och ett liv, där är hemma. Och det har jag ju här nu.
Nadja flyttade hit i somras när nätterna var som ljusast och solen var uppe natten igenom. Hon tog varje tillfälle hon kunde till att utforska området, till fots och med bil.
– Jag är jättemycket ute i skogen, vandrar, kör längs småvägar och hittar fina nya ställen, övernattar ute, tältar, grillar, ser på stjärnorna… Jag älskar livet här och försöker få alla jag kan som börjar jobba hos oss att inse hur bra det är här och att livet i norr är ett bra alternativ. Jag vill även visa för de som inte flyttat hit att det finns många möjligheter till ett fint liv i trakterna.
Under Nadjas första 1,5 månad på Stegra var hennes tjänst baserad i Stockholm. Men det var till Boden hon ville och skulle.
– Jag har bott i större städer såsom Paris, Vancouver och Marseille samt 15 år i Stockholm. Jag kände att jag var färdig med det.
Det som lockade henne var kombinationen av ett spännande och utmanande jobb i en framtidsbransch med stort hållbarhetsfokus, och att få möjligheten till ett nytt sätt att leva.
Hon beskriver en målmedveten nybyggaranda i Stegraorganisationen, en fighting spirit och stark tro på att bryta ny mark med hållbarhet och nytänkande i fokus. På plats i Boden möttes hon av en välkomnande familjär känsla där de som varit längre i företaget är naturliga värdar.
– Vi är ju många som är nya här som kan upptäcka saker tillsammans. Vi har en vandringsgrupp till exempel.
Förutom att Nadja vandrar både med vänner och gärna letar upp nya platser själv, har hon också haft besök flera helger i rad i sin stuga, av familj och vänner.
– Vi har suttit här ute och eldat vid grillplatsen i timmar och tittat på norrskenet.
Än så länge är hon ganska ensam på området, med undantag för en och annan stuggranne.
– Men de har nog knappt sett mig för på helgerna är jag ute i skogen nästan hela dagarna, skrattar Nadja.
Mörkrädd är hon inte, snarare hoppas hon få se en älg, björn, räv eller ren.
Nadja är uppvuxen på landsbygden i finska Österbotten. Hon konstaterar att hon kan köra till familjen där på några timmar, och på ännu kortare tid flyga till syskon och vänner i Stockholm om hon vill känna stadspuls någon helg.
– Storstan finns kvar, men det är här jag har hittat tillbaka till mig själv. Jag vill hitta ett eget hus, ha höns, hund, getter, kanske en häst. Det här är inte ett temporärt äventyr. Jag vill skapa ett hem här.
TEXT: ANNA BERGSTRÖM
Nadja Ekbloms närhetsliv är “långtifrånliv”. Ett medvetet val där ett jobb med puls och ny teknik balanseras upp med en fritid nära lugn och natur.
– Det här är vår dröm och nu har den blivit sann. Giulia De Rocco och Luca De Angelis lämnade Italien och har hittat hem
Familjen Van Der Bijl har bytt Sydafrika mot Boden. De kom för pappan Johan Van Der Bijls arbete på H2 Green Steel. Det som får
Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har