På bara ett halvår gick Anna Landfors och Marcus Sandström från att sätta spaden i marken till att flytta in i sitt nybyggda hus. Vi besökte dem i Svartbjörnsbyn för att höra historien bakom bygget och deras framtidsplaner.
Trots att de trivs i sitt nya hem, som är exakt som de ville ha, kallas det 200 kvadratmeter stora och unika bygget. De skapade ett Instagram-konto när de började bygga, främst för att ha som en bilddagbok att titta tillbaka på själva. Men kontot växte till drygt tusen följare som ville följa med i projektet.
En välkomnas snabbt av öppenheten, ljuset och rymden direkt i entrén. Det är öppen planlösning och högt till tak. I köket står Marcus och förbereder en burrata-pasta. Ljudet från en pepparkvarn hörs och en doft av tomatsås och vitlök fyller huset.
GJORDE ETT FYND
Anna kommer från Lombäcken, en liten by 20 minuter från stan. Marcus är ”björnsare” från början och är uppvuxen ett stenkast från där de nu bor. När det dök upp en tomt i Svartbjörnsbyn var det ingenting att fundera på. Marcus fick hemlängtan, och de slog till direkt.
— Vi hade först tittat på tomter i Sävast, som också hade varit bra, men när vi fick höra att en tomt snart skulle bli tillgänglig i Björns, kunde vi knappt tro det. Vi trodde inte att det fanns några tomter kvar där, berättar Anna.
Marcus är tidigare hockeyspelare, men har nu lagt klubban på hyllan och jobbar numera på en bygghandel i stan, med cykelavstånd till jobbet. Han har, förutom hockeyklubbor, även hållit i en och annan skruvdragare genom åren då han också varit snickare. Därför var det inga större problem att uppföra ett hus, som blev som de själva ville ha.
— Det fanns inte riktigt någon husmodell som vi fastnade för och var precis som vi ville ha, så vi tog ett skelett från en hustillverkare men har, tillsammans med en arkitekt, gjort om så gott som allt på insidan.
Paret tvekar en aning när de säger att huset blev nästan exakt vad de ville ha. De hade planerat för en villa i två plan, men när de sökte bygglov för den nyfunna tomten visade sig att maxhöjden för området var 1,5 plan. Då fick de tänka om, och valde ett hus som blev så nära deras önskemål de kunde komma.
MITT I NÄRHETSLIVET
Förutom att Marcus har cykelavstånd till jobbet kommer barnen börja på skolan som ligger några hundra meter bort. Precis bredvid huset finns en allmän lekpark som går ihop med deras tomt. Tomten upplevs större än vad den är, och det har blivit lite som att lekparken är deras också. Även naturen precis utanför byn uppskattas av familjen. Det kan vara svamp- eller bärplockning och skoterfärder, men även bara att ta en tio minuters promenad till badstranden och ha lite picknick där. Till och med vänskapskretsen har blivit en del av närhetslivet. De flesta vänner och bekanta bor i Svartbjörnsbyn, och det är lätt hänt att det blir stora middagar och tillställningar på hörnet.
PLATS FÖR LEK OCH FEST
Husbygget gick snabbt: Det första spadtaget togs i maj 2020, grunden började gjutas och i oktober samma år var det dags för inflyttning. De uttrycker mycket tacksamhet till vänner och familj som hjälpte till med bygget. Annas bror är målare och hjälpte till att måla hela huset invändigt, och Marcus pappa spenderade hela sin semester och tog ytterligare tjänstledigt från jobbet för att hjälpa till att snickra på huset.
Även om villan var inflyttningsklar är det ständigt nya projekt. Ett hus blir aldrig riktigt klart, påpekar paret och skrattar. Alldeles nyss har de till exempel byggt om ett kontor till en klättervägg för barnen. I den sociala ytan nära entrén har de bytt ut några tavlor mot en stilren väggpanel med träribbor och svart filt, som både är stilig och som förbättrar akustiken i det öppna rummet.
— Vi är väldigt nöjda med att det är så social planlösning. Vi är ofta stora gäng och älskar öppna ytor så alla kan umgås samtidigt. Någon kan stå vid köksön och laga mat, men samtidigt prata med alla gäster.
Anna blev husets inredningsansvarige, och fick fria händer gällande detta. Kreativiteten är ingen bristvara. Allt känns välplanerat och utvalt med fascinerande noggrannhet. Allt från tvålpumpen i sten som matchar mot badrummet och bastun i marmor, till en tavla som hänger i köket som är gjord på överblivet spackel från bygget. Anna tog fram en kam och drog ut spacklet på en canvasduk så det blev ett prydligt konstverk. Smart återbruk dessutom!
Till nästa sommar planeras det en häck runt tomten, och det växthus som Anna drömmer om, med lyxen att kunna gå ut och plocka sin egen sallad till maten. Trädgården skulle också behöva kompletteras med jordgubbar och smultron. Just nu är det grannens hallonbuske som då och då blir plundrad av de yngsta i familjen.
DRÖMHUSET
På frågan om detta är huset där de kommer slå rötter och bli gamla tillsammans börjar Anna titta sig runt, tar en sipp från kaffekoppen och drömmer sig bort.
— Nja, alltså vi vill ju gärna bygga ett till hus. Drömmen hade varit ett sutteränghus, i en slänt ned mot en sjö och en stor och härlig uteplats.
Det enda de möjligtvis ångrar med villan på hörnet är placeringen av sovrummet, som ligger i söderläge och får mycket sol under sommaren. Med facit i hand skulle de ha planerat det annorlunda, men de ser det som en lärdom inför eventuella framtida byggprojekt.
— Vi har inte alls bråttom härifrån, vi trivs här och är jättenöjda med huset, men om det kommer ut rätt tomt till rätt pris så kan det bli aktuellt. Det känns lite lockande att bygga en gång till, fortsätter Anna.
Vem vet, vi kanske får återkomma i ett framtida nummer av närhetsliv, när det verkliga drömhuset står på plats, i en slänt nära dig!
TEXT: ROBIN SÖDERLUND