Närhetslivets egen matlagerska

Foto Mats Engfors/Fotographic

Nazuk Turdieva, den nygifta, och nyblivna 30-åringen från Boden har gjort succé på tv. Hon gick ur finalerna som vinnare i både SVT:s satsning ”Bäst i köket” och långköraren ”Sveriges mästerkock” på TV4. Nu jobbar hon med mat på heltid, driver två företag, och har en hel del projekt igång

Iett fint och välrenoverat Älvsbyhus på Torpgärdan bor Lisa Hansson. Hon har varit Nazuks vän sedan länge och är numera även kompanjon i deras nya gemensamma företag Niza, ett event- och konferensföretag där de vill bjuda in till temakvällar

och erbjuda konferenser med ”det lilla extra”. Förutom att jobba med Niza har även Lisa sitt eget företag och spelar i Boden handboll i damallsvenskan. Vi fick träffa de två entreprenörerna och höra om deras framtidsplaner i Boden.

Nazuk ser Lisas ljusa, moderna kök som hennes andra skafferi. Det är där hon spelar in sina inspirerande matlagningsvideor som finns på Youtube och Instagram. Trots hennes dubbla vinster i matlagningsprogram på tv vill Nazuk inte kalla sig för kock, utan väljer istället att titulera sig matlagerska. Hon rättar sig själv ett par gånger under tiden hon berättar vad som är på gång, samtidigt som hon rör ihop en härlig nudelwok och dofterna sprider sig i huset.

– Jag jobbar med mat på heltid nu, och hyr ut mig som privatkock, eller privatmatlagerska, till de som vill att jag ska komma och laga mat.

Hon driver, förutom företaget med Lisa, sitt eget företag (Nazuk Turdieva AB). Där hyr hon ut sig själv som matlagerska för privatpersoner eller besöker företag och lagar mat på plats. Hon är även receptkreatör där hon tar fram nya idéer på maträtter och lägger ut recept på sin Instagram (@nazukturdieva).

Hon berättar också, med ett leende på läpparna, att det inte känns som att hon jobbar utan mer att det känns som en enda lång semester där hon får hålla på med det hon älskar och har drömt om. Samtidigt hackar hon upp en vitlök och säger att hon avskyr vitlökspressar, det blir bara beskt och geggigt, säger hon.

LEVER NÄRHETSLIV MED MATLAGNINGEN

Nazuk har efter sina framgångar valt att stanna i Boden tack vare de bra förutsättningar som finns här.

– Vi vill vara med och bidra till Bodens utveckling, lägger Lisa till, som går runt i huset och borstar tänderna under tiden Nazuk lagar mat.

– Allt finns ju här, jag kan laga mat med helt och hållet lokala råvaror. Jag köper kläder och möbler lokalt, och det är nära till skogen när man behöver avkoppling. Allt en behöver finns här, och det är nära till allt, fortsätter Nazuk.

NYGIFT OCH SUCCÉBRÖLLOPET

Under en resa till Italien förra året friade Nazuk till hennes Tobias. De satt på restaurang tillsammans och hade förberett personalen på frieriet, och ville göra detta genom maten på något sätt eftersom mat är en stor del av Nazuks liv. När desserten kom in och servitören lyfte på clochen låg det en guldring ovanpå bakelsen. Nazuk frågade försiktigt om han ville gifta sig med henne, och bröllopet blev en braksuccé.

I juli i år var det äntligen dags för ”den stora dagen”. Under en annars väldigt regnig månad lyckades paret pricka in två dagar med strålande väder. Nästan hela topp-12 från ”Sveriges mästerkock” deltog, tillsammans med en väldigt rörd och stolt familj. Nazuk visar oss videon från frieriet i Italien och berättar om bröllopet euforiskt, med tårar i ögonen.

– Det var så fint. Och alla tal som gästerna höll, det forsade ur Tobias ögon som nästan aldrig annars gråter. Jag skulle rekommendera alla som gifter sig att ha ett tvådagarsbröllop om de har möjlighet, det var det finaste jag varit med om.

Vi passar också på att fråga vad en mästerkock äter till vardags. Då kommer det fram att mannen Tobias inte är den som vill ha en högklassig mästerkocksmiddag varje dag, tvärtom äter han helst husmanskost.

– Ibland vill han ha falukorv på helgerna, då sätter jag ned foten och säger att vi äter inte falukorv på helgen. Även om mitt liv inte är så typiskt vardag-helg, så vill jag ju lyxa till det lite på helgerna ändå, ler Nazuk.

FRAMTIDSPLANERNA

Kokboksidén som lyftes under ”Sveriges mästerkock”, där Nazuk och systerdottern Milla lagar mat tillsammans, är pausad för tillfället. Det har varit andra projekt som fått gå före. Nazuk har till exempel varit på turné i sommar där hon lagat mat åt företag. Hela turnén avslutades på Almedalsveckan där hon lagade mat i Region Norrbottens tält på plats. Hon säger att kalendern är full ända fram till jul, där hon kommer få vara gästkock och har skrivit fyrarättersmenyer som en kommer kunna boka in sig på.

Med fortsatt fokus på att utveckla sitt eget företag, och med intåg i event- och konferensbranschen tillsammans med Lisa kan bodensarna vänta sig att se betydligt mer av Nazuk. Hon lever sin dröm och idéerna är många, det är bara fantasin (och tiden) som sätter gränserna för den unga kocken – eller matlagerskan


TEXT: ROBIN SÖDERLUND

Relaterat innehåll