Naturens skafferi för kropp & själ

Foto Mats Engfors/Fotographic

Granskottssirapen puttrar på spisen medan Eva Gunnare ordnar några av sina samlade örter, smaksättningar, salvor och tinkturer i sina nya lokaler i byn Lassbyn.

Eva är verksam med Bodens kommun som bas men hela Swedish Lapland som arbetsplats.

– Jag kände att det händer väldigt mycket här och jag har många samarbeten med anläggningar i Bodens kommuns båda älvdalar. Det är lätt att komma in i byarna här och bli en del av ett byacommunity. 

Här är nu hjärtat i hennes företag Essense of Lapland, som hämtar kraft och ingredienser ur naturens skafferi. Evas väg till närhetslivet i Bodens kommun har gått via fjällvärlden. Hon kom som 20-åring från Stockholm till Kvikkjokks fjällstation.

– Det blev en enorm förälskelse, i allt! Det var så starka krafter, foten av Sarek, dånet av forsar. Jag kände att här kommer jag till min rätt, säger hon med ögon strålande vid minnet av sin första sommar i norr.

Föga anade hon då att hon idag skulle ha en vuxen son till en renskötande same, själv ha byggt upp en verksamhet där gammal samisk kunskap förenas med hennes nyskapande recept, hittat ett nytt, eget, liv som matambassadör för Swedish Lapland, och mött kärleken på nytt. Den nya kärleken förde henne till skogslandet, som liksom fjällvärlden har tagit henne med storm.

NATUREN SOM BAS

Eva ser många värden i det område som hon har flyttat till med sitt företag.

– Naturen är basen i alla mina aktiviteter som smakguidningar, workshops, föreläsningar och örtkurser. Naturen runt mitt hem och vid alla anläggningar jag besöker. Under åren har jag kommit att se, uppskatta och förstå naturen på ett helt annat sätt än jag tidigare gjort. Här finns fantastiska marker med björk, tall, blommor och höstens alla bär. Vi behöver inte ha en egen stor trädgård att odla, jag är värdelös på det. Här finns ju Europas renaste natur, fina skogar och allmänna platser som vi alla får nyttja.

HÖGT NÄRINGSINNEHÅLL

– Det är forskat och har visats att det inte bara är något vi inbillar oss, utan näringsinnehåll och smaker är större här. Med kort sommar och kall vinter måste växterna ha kraft, förklarar Eva.

Kombinationen närhet till golfströmmen som ger varma somrar skapar tillsammans med ljuset en unik tillväxt. När det är ljust dygnet runt har växterna ingen vilopaus utan växer oavbrutet.

– Just här är vi på samma breddgrad som norra Alaska och norr om Island men vi har helt annan mångfald, natur och grönska.

SAMLARENS ÅR

Eva talar om samlarens år, som för henne formas av naturens säsongsbaserade skafferi. I Evas samlarkorgar och smakprover möts fjällens och skogens godsaker. Här följer ett axplock av Evas tips på vad du kan samla i just ditt närhetsliv här i Bodens kommun:

VINTER

Använd granbarr som rosmarin, hackad i exempelvis kryddsmör till viltkött. Hacka en- och tallbarr och blanda med olja till en värmande cirkulationsfrämjande olja för ömma muskler och leder.

VÅR

I slutet av april börjar björkarna sätta sav som kan samlas till en mycket näringsrik uppfriskande dryck eller kokas till savsirap. De allra första små björklöven, stora som musöron, kan samlas och blandas med salt till både kropp och mat.

HÖST

Nu fylls våra skogar av bär och svamp. Först ut är hjortron, även kallade skogens guld. Tätt följda av blåbär, odon och lingon. I skogslandet kan du också hitta det exklusiva åkerbäret som har en mycket intensivt söt smak. Men även häggbär, rönnbär och enbär, som växer vilt på buskar och träd, är användbara och fyllda av nyttigheter och smaker. Våra skogar är också rika på god matsvamp.

FÖRSOMMAR OCH SOMMAR

Nu kommer allt! Den lilla växten sommargyllen kan användas som broccoli eller krasse. Daggkåpa och rölleka är gamla kända läkeväxter som växer vilt på ängar och i diken.

De utslagna björklöven kan användas till mycket. I bastukulturen är det ingen tillfällighet att det är ruskor av björklöv som används traditionellt vid tvagningen i de heta ångorna. Björken innehåller ämnen med schampo-/tvåleffekt och är även antiseptisk.

Bra teväxter utanför knuten är hallonblad och rallarros (både blomma och blad), rödklöver, gatkamomill och älgört. Älgörten innehåller samma ämne som den gamla kända huvudvärkstabletten magnecyl och kan enligt gammal läkekonst ha både smärtlindrande och febernedsättande effekt.

TÄNK PÅ

Röra men inte förstöra, ta aldrig mer än 10-20 procent av ett bestånd. Allemansrätten ger oss möjlighet att plocka bär och svamp. Men tallskott, sav och frön från träd ingår inte i allemansrätten. Där ska du alltid fråga markägaren om lov om du inte äger marken själv. Varning: Vissa ätliga växter kan för ett ovant öga blandas ihop med giftiga. Är du osäker, fråga någon som kan eller konsultera en flora. 

Du kan läsa mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.


TEXT: ANNA BERGSTRÖM

Relaterat innehåll

Konsten att hitta hem

Mariangela Mendez Prencke är konsthallschefen som har levt i mångmiljonstäder större delen av sitt vuxna liv. Nu har hon bytt storstadsliv mot närhetsliv – för

Läs mer »