Störst i Norden

Foto Mats Engfors/Fotographic

Hydro66 expanderar i rask takt och har ett fantastiskt 2018. Under året byggs fyra nya serverhallar i Boden. Här är platsen den största tillgången.

Hydro66 är ett colocation-datacenter. Med det menas att de tillhandahåller datacenter till många olika kunder för att det finns fördelar med stordrift.

– Vi har inga egna servrar utan vi bistår med ström, kyla, ventilation och säkerhet så att kunderna får de optimala förhållandena för sin hårdvara, säger Anne Graf, vd på Hydro66.

Och det går riktigt bra och snabbt framåt. Under 2018 går företaget från två till sex datahallar varav de sista öppnar nu i oktober. De köpte markområdet 2014 och visionen är 14 datahallar med kapacitet på uppemot 40 megawatt. Vid årsskiftet kommer de vara halvvägs i mål. Dessutom räknar de med att öka omsättningen från 15 till närmare 70 miljoner kronor i år.

– Vi är det snabbast växande kommersiella datacentret i Norden och mest troligt också det största så det har ju gått väldigt, väldigt fort, säger Anne.

Inom fem år hoppas hon att anläggningen ska vara fullt utbyggd och att det kommit hit fler konkurrenter.
Det var de stora internetjättarna som Google och Facebook som först insåg att de behövde hitta billigare och miljövänligare el i och med den snabba datatillväxten i världen – datamängden fördubblas hela tiden. Det gäller alla företag som hanterar data.

– Man behöver använda så lite el som det bara går, elen man använder måste vara grön och den måste ha ett lågt pris. Det som har varit vår framgång är att vi är det första kommersiella datacentret som har gått samma väg som internetjättarna.

Platsen är optimal

För Hydro66 har Boden och den här specifika platsen, mellan gamla A 8 och Bodsvedjan, en väldigt stor betydelse. Här finns 100 procent grön el från vattenkraften, kall luft och helt rätt infrastruktur. Att Bodens energi och Vattenfall byggt transformatorstationen Älvbrinken alldeles intill var avgörande för beslutet att bygga här.

– Vi brukar kalla Boden för hjärtat i det nordiska batteriet. Boden är en nationell knutpunkt för el och fiber, det ligger strategiskt till och det finns bra kommunikationer. På det sättet är Boden unikt och faktiskt bättre än Luleå, säger Anne.

Hon tror att utrymme för den här typen av investeringar, stadsnära lägen och mängden kompetens också har betydelse, men att varken Älvbrinken eller datahallarna hade byggts om det inte var för Boden Business Agency och Node Pole som marknadsför platsen.

Teknikchefen Christian Keet från Sydafrika har designat anläggningen för just den här platsen. Dimensionerna och all teknik i byggnaden är baserad på väderdata från Boden och på närheten till Älvbrinken.

Ett nod för blockchain

Anne ser den största potentialen för Hydro66 inom exempelvis bilindustrin, AI och 3D-renderingar, som behöver servrar med hög prestanda och mycket el.

– De som kommer till oss är framtidsinriktade företag som förstår att internets miljöpåverkan är en viktig framtidsfråga. Det är ju större CO2-utsläpp från internet än från flygindustrin, säger Anne.

Blockchain och kryptovalutor är också en del av segmentet och Hydro66 har märkt av en ökad efterfrågan efter den enorma peaken som bitcoin hade i julas. Boden har en viktig plats på blockchainkartan och enligt Anne är det tack vare ett samarbete mellan Boden Business Agency, KNC Miner, Hydro66 med flera.

– Luleå har blivit synonymt med Facebook och Boden har blivit blockchain- och kryptoplatsen.

Internationell marknad

I Boden finns huvudanläggningen men de har även kontor i London, Luleå och Toronto. Företaget är börsnoterat på Torontobörsen sedan den 13 juni.

Som vd jobbar Anne en del med sälj och kund och investerarrelationer och reser mycket.

– För mig personligen är det här perfekt. Jag får driva ett företag i fyrkanten, i mitt hem, och resa och träffa visionära människor från hela världen. Det är sånt jag drömde om för 15 år sedan. Sedan är jag intresserad av att det ska gå bra för Norrbotten. Det vi gör här är en typ av export som jag tror är viktig för Norrbotten.

På Hydro66 jobbar 15 personer och en av de senast anställda för att klara kapacitetsökningen i Boden är driftteknikern Emil Fågelqvist.

– Det här känns som en framtidsbransch och det är kul att vara med från början, säger han. #

Instagram: @hydro66

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »