Dubbel kärlek – spelutveckling och varandra

Foto Mats Engfors/Fotographic

Möt Katarina och Tennessee, ett par från USA som flyttat hit för att kämpa för drömmen som spelutvecklare. Efter att ha sökt utbildningar på andra sidan Atlanten fann de sig i Boden. Efter bara en månad är de redan redo att stanna här.

Ihjärtat av Boden Business Park sitter studenter från världens alla hörn, försjunkna i sina projekt. Ljudet är dämpat, lite som att komma in på ett bibliotek. Rösten sänks automatiskt och det enda som hörs är knapptrycken från tangentborden. Det låter

som en härlig symfoni av kreativitet och koncentration. Här är det en avslappnad känsla i nya, fräscha lokaler där dagsljuset sprider sig från de stora fönstren.

Ett par nytillkomna själar här i Sävast är Katarina Kelso och Tennessee Philips Ward, båda 24 år gamla. En kärlek växte fram mellan dem under studieåren på University of California. När det var dags att vidareutbilda sig mot drömmen som spelutvecklare sökte paret efter skolor i Europa. Ett krav var att skolan skulle erbjuda både art- och designutbildning, en punkt som Futuregames på Boden Game Camp levererade på.

Flyttlasset gick då tvärs över Atlanten – till Boden. En flytt som de båda verkligen såg fram emot efter att ha läst om den svenska kulturen och om skolan där en stor majoritet av eleverna får jobb efter studierna.

– Första tiden här har varit fantastisk. Människorna här är så varma och välkomnande. Det är så ren och härlig miljö i Norrbotten, säger Katarina med ett nöjt leende.

MÅNGFALDIG UTBILDNING I EN INSPIRERANDE MILJÖ

Katarina utbildar sig inom art. Det innebär allt det grafiska i spelen, från miljöer till spelkaraktärer. När vi frågar henne om framtidsdrömmarna skiner hon upp och säger att det är väldigt öppet. Hon har inte sett ut någon speciell spelstudio som ett utstakat mål, men klart är i alla fall att det är spelutvecklare hon vill bli. Allra helst inom fantasy-spel, lägger hon till.

Tennessee har istället valt designspåret. Art och design må låta liknande, men designlinjen inom spelutveckling handlar mer om mekaniken och designen för hur spelet spelas. Han har siktat in sig på så kallade AAA-studios, det vill säga de allra största spelarna på marknaden och de som ligger bakom många välkända spelserier. En av dessa är Respawn Entertainment, som Tennessee nämner som ett exempel på ett mål för honom.

I Futuregames lokaler där utbildningarna hålls, finns en mångfald av ansikten. En salig blandning av nationaliteter som alla har en sak gemensamt – sin kärlek till spelutveckling. Någon bryter på stockholmska och en annan presenterar sig som nyinflyttad från Singapore. I lokalerna finns det gott om gemenskapsytor för umgänge. 

I köket har någon skrivit förkortningen för en klass på griffeltavlan, dit Katarina pekar och förklarar att varje klass har sin egen köksvecka. Hela atmosfären är som ett mysigt kontor där alla kämpar mot samma mål.

Förutom det digitala skapandet på Game Camp utvecklar även eleverna sina egna kortspel. Det kan vara grupper om tre personer som tillsammans tar fram ett nytt spel. Grupperna testspelar då varandras kortspel i studiobyggnaden på Boden Business Park och lär sig grunderna till spelutveckling på det sättet, innan de rör sig vidare mot det digitala skapandet.

VARDAGEN I NÄRHETSLIVET

Katarina berättar att hon bakade spökmuffins och bjöd tre nya vänner på dem här om veckan. Spökmuffins är vad det låter som, fick vi veta efter en snabb koll på nätet. Vi visar en bild från sökresultatet på en muffin där glasyren formar ett spöke och frågar om det var sådana hon bakat. Hon reagerar genom att brista ut i skratt och säga att det är korrekt, bara att hennes kanske inte var lika vackra.

När bakande är stundens samtalsämne berättar paret också hur de handlar matvaror i en butik där en knappt kan ett ord av språket på förpackningen.

– Det blir väldigt mycket Google Translate. Nästan alla butiker har ju gratis wifi, så det är bara att fotografera förpackningen och ladda upp i appen så syns det vad det är för någonting, det går oftast bra.

Språkbarriären är bara en av de stora förändringarna. Föreställ dig förändringen från att ha använt enheterna liter, gram och meter hela ditt liv, till att plötsligt använda enheter som du nästan aldrig varit i kontakt med förut. Hur mycket är en liter mjölk? Hur lång tid tar det att köra fem kilometer? Precis den förändringen fick dessa två unga studenter erfara. Förutom då att anpassa sig till ett nytt land med ny kultur, nytt språk och där allt ska vara lagom.

När Tennessee inte pluggar, äter spökmuffins eller spelar favoritspelet ”Enter the Gungeon” är han gärna ute och cyklar. Han har upptäckt närhetslivet i Boden och att det är cykelavstånd till allt. De båda tycker att det har varit enkelt att flytta hit för att allt är så tillgängligt.

– Det är så lätt att ta sig runt. Det finns bra tillgång till kollektivtrafik och när allt är nära går det bra att promenera eller cykla för att ta sig till skolan, till stan eller till aktiviteterna på fritiden.

INGA PLANER PÅ ATT ÅTERVÄNDA

Under den pågående intervjun i den avslappnade spelmiljön tittar vi ut genom det stora fönstret och ser ett tecken på att vintern är på gång. Några svanar flyger ovanför oss, med siktet inställt på sydligare breddgrader. Vi ropar ”Kolla, de flyr, håll fast dem!” och förklarar för amerikanerna att det är ett säkert hösttecken. Paret berättar då om sina egna flyttplaner, eller snarare om planerna som inte finns.

– Vi har bott här en månad och är redan beredda att stanna för alltid, säger Katarina.

På grund av pandemin har de inte kunnat umgås så mycket med vänner och familj före flytten och att det därför har varit enklare att flytta hit. Det var enklare att flytta bort från det gamla livet när de inte haft någon vidare kontakt senaste tiden. Dessutom har de kunnat skapa sig ett nytt liv här, med nya vänner från utbildningen. Såvida det finns jobb i Sverige efter utbildningen har de inte planer på att lämna landet eller återvända till USA. De har blivit förtjusta
av Sverige och är glada för den fina mottagningen de har fått. Innan vi lämnar företagsparken för den här gången pratar vi lite löst med paret om väder och vind. Nu när norrskenssäsongen har börjat frågar vi också om de har hunnit uppleva det.

– Ja, vi har sett det och tycker det är fint, säger Katarina och gör en kort paus. Fast vi har bara sett det på tavlor än så länge, lägger hon till…


TEXT: ROBIN SÖDERLUND

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »