En lång resa mot toppen

Hamude Mustafa, 25, har gjort en raketkarriär och gått från SFI-praktikant till butikschef på Dollarstore på fyra år. På Bodens Näringslivsgala tog han hem priset Årets Handlare.

Hamude Mustafa växte upp med sina föräldrar och två syskon i Syrien. Efter sexan började han jobba i familjens byggvaruhandel, pappas pojke som han var. 

– Pappa brukade säga “Stackars dig som varit min unge, nu kommer du aldrig klara dig”. Men jag sa: “Jag lovar till dig, jag ska starta eget någon gång och mitt företag kommer att vara mycket större än ditt”. Då började han skratta, berättar Hamude.  

Han levde sitt liv som vilken tonåring som helst, tills blev det dags för militärtjänstgöring. Det var just när demonstrationerna i Syrien dragit igång och möttes av hårt motstånd från Assadregimen. 

– Alla som var med Assad var från Syrien och de som inte ville vara med Assad var från Syrien. De var mina kompisar, men jag skulle skydda ena sidan. Självklart vill man inte kriga och döda, det är största grejen, men jag har aldrig tyckt om politik och jag vill inte bry mig om deras problem.  

Så han rymde, tog sig över gränsen och vidare in i EU.  

– Det var en väldigt hård resa. Jag var trött, jag var skadad, och sov på många bänkar på vägen. Jag hade ingen mamma eller pappa som kunde stå vid min sida – jag visste att om jag ringer dem är det kört för dem också. Det var bara att klara sig själv. 

Som nyfylld 19-åring hamnade Hamude i Sverige och Boden för sex år sedan. Efter en tid fick han permanent uppehållstillstånd och läste trippla svenskakurser. Men enbart skola passade inte Hamude, han ville jobba. Han fick en viktig kontakt på Lärcentrum som hjälpte honom till olika praktikplatser, däribland Dollarstore. 

– Dagen innan intervjun hade jag blivit påkörd av en bil med cykeln. Jag hade plåster i hela ansiktet och hade brutit handen. Chefen, Malin, frågade när jag kunde börja. Jag svarade på måndag och försökte öppna bandaget för att visa att jag kunde och hon bara skrattade.  

Resan till toppen 

Tre månaders praktik ledde till ströjobb och sedan ett instegsjobb på ett år. Han skrev på anställningsavtal och skaffade lägenhet på samma dag. 

– Där började verkligen min resa. Jag trivdes väldigt bra, framför allt på grund av personalen. Det var de som lärde mig språket och det fanns en väldig familjekänsla där man skämtade och hade roligt.  

Han fick ett år till, sedan ett föräldravikariat och sedan en chans att åka runt och starta igång nya butiker runt om i Sverige. Här fick lära sig allt om handel och när han kom tillbaka blev tjänsten som butikschef ledig. Han sökte, med viss tvekan. Han var rädd att personalen skulle se honom som den Hamude som just börjat och inte kunde någonting.  

– Men när jag kom in i fikarummet första dagen kom de fram och kramade mig och sa att de var glada att ha mig tillbaka. Man får tårar i ögonen, jag kände mig verkligen välkommen. 

Som butikschef låter han nyanlända och skolelever praktisera för att ge dem samma chans som han fick. Handledningen tar mycket tid men Hamude tycker att det ger en bra bild av butiken och efteråt kan han ibland få extra arbetskraft.  

– Om inte jag erbjuder praktik, vem ska då göra det?  

Inget är omöjligt 

Nu har Hamude varit butikschef ett år, han är stolt över sin resa och jobbar gärna hårt och mycket. Vissa varnar honom för att bränna ut sig, men han säger att han vilar när han behöver det.  

– När jag tar ledighet är jag ledig, jag kanske grillar, kör skoter eller hittar på något med bilen. Jag älskar naturen. Jag är en handelsmänniska och gillar folk men när jag är ledig är jag aldrig i stan. Då är jag ute i skogen.  

För ett par år sedan flydde Hamudes familj till Österrike och efter att inte ha pratat på över fyra år blev det ett känslosamt återseende när Hamude åkte och hälsade på dem. De blev väldigt stolta när han utsågs till Årets Handlare på Näringslivsgalan och pappan insåg att han kommer att förlora det gamla vadet.  

– Priset betyder väldigt, väldigt mycket för mig. Jag väldigt stolt över mig själv för att jag har valt rätt väg. Jag tänker fortfarande att det är en dröm. Jag är väldigt glad och vill bara tacka alla som har trott på mig. 

Hamude har jobbat hårt och lever efter devisen att inget är omöjligt, att man kan om man vill. I framtiden vill han stanna kvar i boden och stärka företagandet här. 

Relaterat innehåll