Från Bologna till Boden

Foto Mats Engfors/Fotographic

De hade välbetalda jobb, en fin lägenhet, vänner och familj i italienska Bologna. Roberta och Simonetta Barbieri lämnade allt för att skapa ett nytt liv i Boden – och laga pasta.

Makarna Roberto, 51, och Simonetta, 53, kommer från Bologna i norra Italien. I miljonstaden byggde de upp framgångsrika karriärer på stora företag inom logistik och handel och jobbade 12-13 timmar per dygn.

De hade också ett stort intresse som de delade, resor. För några år sedan besökte de Sverige för första gången. De åkte till Västerbotten för att fiska och de blev så förtjusta att de beslöt sig för att resa hit igen. Den gången blev det en vintersemester i Luleå.

– Vi förälskade oss i Sverige och bestämde oss för att leva här. Vi känner oss trygga här, vi älskar människorna och vi älskar naturen. Att fiska, plocka bär och vara i naturen är väldigt viktigt för oss. I Bologna kunde vi sällan göra det, vi bodde i stan och där är det så mycket människor, bilar, avgaser och kaos, säger Simonetta.

En stor livsförändring

Livet i storstaden betydde mycket jobb och ansvar, men lite tid för att umgås och göra saker de tyckte om. Paret upplevde att de satt fast i ett ekorrhjul som var svårt att kliva ur.

–Vi ville byta våra liv, vara mer tillsammans och jobba mer normala tider, säger Simonetta.

Men att lämna allt och starta om var så klart ingen spontan handling. Flytten krävde år av planering och förberedelser.

– Våra vänner förstår inte hur vi kunde lämna allt, men det här är bättre för oss, säger Simonetta.

Innan de flyttade från Italien tog paret kvällskurser och lärde sig tillverka handgjord pasta, baka pizza och göra riktigt gott kaffe för att ha något annat att syssla med i det nya livet. De letade efter hus i Boden, Luleå och Piteå och när de fann ett stort 60-talshus på Sanden i Boden föll de pladask. Här finns rum både för Simonettas mamma och för parets nya värv, företaget Ibolognesi. I källaren har de byggt ett eget pastakök efter konstens alla regler, där de tillverkar pasta för hand på beställning. De använder ricotta, parmesan och speciellt mjöl från Italien och är annars noga med att välja lokala producenter för så mycket som möjligt, som grönsaker och ägg.

– Vi följer vår tradition men gör personlig pasta efter våra kunders önskemål. Vi startade i slutet av november. Nu jobbar vi med att marknadsföra oss, säger Simonetta.

Tid för närhetslivet

Här i Boden är livet inte längre bara jobb.

– Nu är våra dagar lugna, vi har tid att gå till skolan och lära oss svenska, tid för jobb och för fritid. Här är våra liv inte stressade, det är en helt annan livsstil, mycket bättre för hälsan och för hjärnan, säger Simonetta.  Klimatet här är ju betydligt kyligare än Italien, men det är inget problem för italienarna, tvärt om.

– Jag älskar vintern! Jag skulle vilja lära mig att åka skidor, säger Simonetta.

Så här års, innan fisket och bärsäsongen kommit igång, blir det många promenader i närområdet och i skogarna runt Boden med hunden Billie.

– Klockan 22 går vi ut med hunden men i Bologna skulle det vara väldigt farligt, det är så hög kriminalitet.

Här ser vi barn på vägarna varje dag, säger Roberto.  Han och Simonetta uppskattar tryggheten här men också närheten till service som mataffär och hälsocentral.

– Och människorna är så snälla, vi har väldigt trevliga grannar så vi trivs här. Vi flyttar aldrig tillbaka, säger Simonetta.

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »