Hemester i närhetslivet

Foto Mats Engfors/Fotographic

Sommaren 2018 ska vi sent glömma. Om orsaken är värmeslag, hundra procent njutning eller klimatångest varierar, men oavsett kan vi lägga den gångna sommaren till handlingarna som något att komma ihåg. Jag tänker att det för de flesta blir en referenspunkt framgent; ”minns ni sommaren -18..?”

Jag kommer i alla fall inte att glömma sommaren -18 för då bytte jag jobb. Precis som jag inte glömmer sommaren -12, då det senast var dags. Från 1 juni jobbar jag under Boden Events logga: spännande och oprövade marker. Si så här några månader in på nya uppdraget har jag formulerat min egen slogan: jag traskar nya stigar men med respekt för beprövade fotspår. Det beskriver rätt bra på vilket sätt jag har landat i Boden.

När man byter jobb på försommaren blir det lite siochsådär med sammanhängande sommarsemester. Vilken tur att jag är varm anhängare av hemester, det vill säga att semestra på hemmaplan. Begreppet har sin förlaga i den engelska termen staycation och betyder helt enkelt att man stannar hemikring på sin ledighet. I tider när klimatansvaret kryper in på huden är det inte så dumt att skippa världsomseglingarna och faktiskt kika sig omkring i närmiljön. Boden är en stor kommun och regionen Norrbotten är som ni vet 25% av Sveriges yta. Här finns mycket att se och uppleva!

En utflykt till Överstbyn och Nestors Café tillhör en av mina sommarfavoriter, liksom en afterwork på fredagskvällen i vackra Sörbyn. Vi hade för övrigt så tur i sommar att vi prickade in den italienska aftonen och fick som bonus träffa de nyinflyttade pastamakarna från Bologna (missa inte den handgjorda pastan från IBolognesi för guds skull, ljuvligt gott!). En guidad tur på Tree Hotel i Harads är inte bara för långväga turister: härlig dagsutflykt.

Sommaren i Boden har bjudit på Allsång vid Brännastrand varje torsdag liksom barnsång i Stadsparken juli månads alla tisdagar. Bodensarnas egen stadsfest Boden Alive blev en publiksuccé! Det tackar vi vädret för – och alla besökare. Att utveckla alla dessa arrangemang, eller event om ni så vill, är del av mitt nya jobb. Men först ska vi ta itu med murrig höst och kall vinter: vi ska sjunga på Saga, kulturkonsumera i Gunnarsbyn och riva av Bodens författar- och berättardagar Eyvind2018 första helgen i december. Vem vet, vi kanske till och med lyckas locka hit en lulebo eller två? För det är ju märkligt med de dryga 30 kilometrarna; det tar 30 min för oss att köra till Luleå men det mentala avståndet åt andra hållet är väsentligt större. Det finns centrum och periferi var man än befinner sig. Tro mig, jag vet efter att ha bott drygt 20 år i huvudstadsregionen.

Så ta ut svängarna och se er omkring; Boden är så mycket mer än gågata och torg. Det mesta utspelar sig faktiskt någon annanstans än i centrum, här precis som där.

@sus_jon @bodenevent

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »