När barberaren kom till Boden

Foto Mats Engfors/Fotographic

Från krig och dödshot i Mosul till hipsterskägg, antikviteter och en egen salong i Boden. Det är barberaren Gorgis Farhas resa.

Mörk träpanel, äkta mattor, en stilsättande chesterfieldsoffa och antika föremål från förr. På en hylla står bruna burkar med skäggoljor och hårvax. En halvtrappa upp står frisörstolarna på rad framför stora speglar med ramar av mörkbetsat timmer.

Här kan man bland annat få den trendigaste herrlooken just nu; ett välfriserat skägg, en tajt skinfade och snygga ögonbryn. Och så en stunds avkoppling.

Det skulle kunna vara ett riktigt hipsterställe till barberarsalong på Södermalm i Stockholm. Men vi är på Guldsaxen i Boden, barberaren Gorgis Farhas förverkligade livsdröm. Resan till drömmen har dock varit långt ifrån spikrak. Gorgis, som nu är 38, växte upp som kristen i Mosul i Irak och det var ofta motsättningar mellan kristna och muslimer vilket gjorde skolgången tuff.

– Pappa var smidessvetsare och ville inte att jag skulle blir frisör, han ville att jag skulle jobba med honom. Men min farbror hjälpte mig bli frisör, berättar han.

Han lärde sig yrket genom att praktisera hos en barberare och efter att fadern gått bort startade Gorgis sin första salong i Mosul som 20-åring.

Tvingades fly

Men konflikterna i området växte och kollegor till Gorgis miste sina liv efter att ha klippt amerikaner. Han fick hotfulla telefonsamtal om att han var näst på tur och fruktade för sitt liv, så han flydde. Genom Turkiet, Grekland, Italien och Tyskland tog han sig till Sverige, som hans morfar beskrivit med värme.

– Morfar reste mycket och sa alltid ”Om du ska flytta, flytta till Sverige. Där finns så bra människor”, minns Gorgis.

Han hamnade i Boden och efter åtta års väntan fick Gorgis slutligen permanent uppehållstillstånd och rätt att arbeta och driva företag. Han hade planen helt klar för sig. Först jobbade han som snickare en period för att samla ihop pengar. Sedan fick han tag på lokalen på Kungsgatan, som många känner igen som ett gammalt konditori, och efter en månads renovering öppnade han Guldsaxen sommaren 2016.

– Jag har gjort allt själv, bordet, hyllan, panelen på väggarna, säger han. Som Bodens första barberare har Gorgis skapat något unikt och salongen går bra.

– Jag älskar det här jobbet. När jag klipper tänker jag varken på tid eller pengar, det är så roligt, säger han.

Han har en anställd och allt fler kunder hittar hit via rekommendationer från vänner och bekanta.

– De tycker om min salong och de tycker om mig, alla är glada när de går härifrån.

I framtiden hoppas han hyra ut en stol till någon som är bra på att klippa längre frisyrer och ännu längre fram vill han expandera och öppna ytterligare en salong.

Trivs i småstaden

Men kvar i Boden, det blir han. Det är här Gorgis har hittat hem. Han trivs med småstadskänslan, lugnet och alla människor som bor här. Ett fritidsintresse är att jaga antikviteter, både till hemmet och salongen, och här i närområdet finns ett stort utbud.

– Jag tycker om gamla saker, de är ofta handgjorda och det finns en historia bakom, det betyder mycket för mig.

Det enda han egentligen saknar från Mosul är ställen vid vattnet där man kan slå sig ner för en bit mat och något gott att dricka. Så han tar saken i egna händer. Han fiskar inte själv, men han hänger gärna med vännerna ut på fisketur för att sitta vid stranden och grilla.

Det är nu 14 år sedan Gorgis träffade sin mamma och sina syskon. De flydde till Kanada och har några månader kvar tills de kan skaffa pass och resa. I sommar ska Gorgis få visa upp Boden och det närhetsliv vi lever här för sin familj. Han längtar.

Relaterat innehåll