Realism in på bara skinnet

Foto Mats Engfors/Fotographic

Oskar Mannberg / Så heter mannen bakom Kingstreet Tattoo, tatueringsstudion i Boden som blivit känd som the place to go om man vill ha en realistisk gaddning.

Kingstreet Tattoo slog upp portarna 2011. Oskar Mannberg hade tidigare jobbat som svetsare men ledsnat på att skita ner sig i en verkstad.

– Jag kände bara att jag inte förlorar något på att satsa, jag måste prova för att kunna se om det funkar. Hur kul är det att tänka “det där skulle jag ha provat” när man är 90 bast och sitter i en gungstol?

Han har alltid ritat mycket, ända sedan han var liten. Tatueringsintresset startade i tonåren.

– Jag är helt självlärd. Miami Ink tittade jag på dygnet runt, om och om igen. Jag har fått prova mig fram, sett hur andra jobbar. Jag är som en svamp, jag tittar och suger åt mig och försöker hitta något som funkar för mig.

En egen nisch

Genom åren har han testat sig fram för att hitta sin grej. Han började med enklare motiv som texter och döskallar. En dag kom en kund och bad honom göra ett foto, men Oskar tackade nej. Han ville inte göra något han inte kände sig bekväm med. Men kunden insisterade och han gav det ett försök.

– Efter det började jag lattja med den realistiska sidan och jobba efter fotografier. Då var jag hooked, jag kände att det är här jag ska vara.

Oskar hittade sin egen nisch och började jobba med mindre konturer mer svärta och jobba med dynamik.

– Att få ta en tiger och sitta och rita upp den på en arm och riktigt ta fram strukturen av pälsen, det ska inte bara se ut som en tiger utan jag vill fan att det ska vara en tiger.

Men han jobbar ändå med konst, han är inte en fotoskrivare. Så han brukar inte säga att det är realism han håller på med utan snarare semi-realism.

– Att se får se kundernas reaktion när de ser sig i spegeln, det finns inget pris på en sån upplevelse, det är helt fantastiskt.

Vill alltid utvecklas

Han är stolt över sin utveckling de senaste två åren och tackar sin självkritiska ådra. Efter varje tatuering hittar han alltid något han vill utveckla och göra bättre.

– Vi har så sjukt bra konkurrens i Boden och övriga Norrbotten. Vi är så pass många duktiga tatuerare, vi kör vår egen grej men vi inspirerar varandra till att utvecklas, säger han.

Första två månaderna med studion var det tufft minns han. Men nu är läget annorlunda. Han bokar halvårsvis och kan få in uppemot 1200 förfrågningar. Sen väljer han ut de idéer han tror på och bokar in ett hundratal tider.

– Jag tar mest på mig stora saker och lägger ner tid på detaljer och finess. Djur och natur har man halva inne, då snackar vi samma religion. Det här norrländska, en tallkotte, en räv. Men ett grymt foto med bra ljus och kontraster, då är det svårt att säga nej. Samma gäller halvknasiga idéer.

Kändiskväll i studion 

Ett av de roligaste minnena är när han tatuerade Klas Eriksson och Alfred Svensson (även kända som Leif och Billy).

– Det var en sjukt rolig kväll. De är så genuina, så otroligt härliga. Instagram är en stor inspirationskälla och Oskars främsta kommunikationskanal. Och folk verkar gilla det han gör. Han har närmare 7000 följare och han gillar jobbet själv också.

– Jag har nog mer ångest på fredag kväll än på söndag. Man kan göra samma motiv flera gånger men det är ändå aldrig samma grej. Man får träffa nya människor, höra deras historier och man får ta deras idé. Man får omvandla den och sätta den på deras kropp så att de får bära den för resten av livet. Det är ett djävulskt häftigt ansvar.

29-åringen har ett tufft yttre med stort skägg och tatueringar över hela kroppen. Men han är ingen hårding för det.

– Jag är en jäkla mjukis! Jag gråter när jag blir tatuerad.

@kingstreettattoo

Relaterat innehåll