Carrolina Wåhlström bestämde sig tidigt för att arbeta med hästar. I skolan hade hon fått höra att hon aldrig skulle bli något på grund av sin dyslexi.
Nu är hon tävlingsryttare, utbildad ungdoms- ledare och har startat ett företag. Carrolina började på ridskola som liten. Eftersom hon alltid varit en lång person fick hon jämt de största hästarna.
– Det gjorde mig till slut rädd och jag ville sluta. Föräldrarna hörde om ridlektioner på islandshäst och kontaktade stallet. På den vägen är det.
FEM GÅNGARTER
Hennes häst Vinur har stallplats i Södra Bredåker tillsammans med andra islandshästar. Idag gör hon sin kompis extra fin inför helgens tävling i Boden. Vinur står lugnt och låter sig bli ompysslad. Carrolina får något varmt i blicken när hon beskriver hästrasen.
– De har ett helt unikt temperament. Samtidigt som de har mycket motor i sig är de känsliga och snälla. Jag har aldrig träffat en elak islandshäst. Andra hästar har tre gångarter, skritt, trav och galopp. Islandshästen har ytterligare två, tölt och flygande pass.
I somras var Carrolina och Vinur på sitt tredje svenska mästerskap tillsammans. Ekipaget startade i två olika klasser med fina resultat.
– Jag älskar att visa vad min häst går för. Det ger en adrenalinkick.
VIKTIGT SAMSPEL
Folkhögskolan Wången i Jämtland är ett nationellt kompetenscenter för hästsport. För ett år sedan gick Carrolina och två vänner en ungdomsledarutbildning där. Nu har de genomfört en aktivitetsdag där unga fick komma för att lära sig teori, stallskötsel och att arbeta med hästen från marken.
– Viktigast är samspelet mellan människa och häst. Det är fantastiskt att se hur en ung person kan lära sig samarbeta med ett så här stort djur.
EN CHANS ATT LYCKAS
Vännerna planerar att hålla i fler aktiviteter och fortsätta att utveckla ungdomsverksamheten. Carrolina brinner för att stötta unga att tro på sig själva.
– Alla kan lära utifrån sina förutsättningar. Det tar bara olika lång tid.
Vad betyder det då för unga människor att umgås med hästar? Carrolina Wåhlström funderar en stund och svarar sedan:
– Det betyder lycka.
TEXT: ANNA ALMQVIST