De tar hem världen till byn

Foto Mats Engfors/Fotographic

Liza Löfgren och Niclas Wede bytte liv för att satsa på turism i Överstbyn. Med två nybyggda timmerstugor i lyxmodell lockar de hit välbeställda familjer från hela världen. Här bjuder de på en genuin och familjär upplevelse i en unik miljö.

En magisk och avskild plats vid Råneälven, där vattnet aldrig fryser och himlen och naturen förändras i ett färgsprakande skådespel över dygnets alla timmar. Här ligger Överstbyns nya turismsatsning, Arctic Retreat.

Liza Löfgren och Niclas Wede köpte anläggningen Getronosan med sina timrade stugor för snart tre år sedan. Nu har de satt sin egen prägel på udden i älven och byggt två nya, stora lyxstugor i rundtimmer. Efter en höst fylld av hårt jobb och förseningar blev timringarna klara den 15 december, just innan de första gästerna anlände den 17 december. Sedan sedan gick allt i 190.

– Gästerna har varit väldigt nöjda hittills. De tycker om stugorna, älven och omgivningen.
Från Storbritannien, USA, Holland, Singapore och Hongkong har människor rest hit för att uppleva lugnet, tystnaden och norrskenet i ett genuint boende med hög service. Både par och stora barnfamiljer har hittat hit genom internationella turoperatörer. 

– Vi hade också ett par rika knösar som kom med privatplan från Indien för att titta på norrskenet, berättar Niclas.

Nybyggda lyxstugor

Stugorna på 45 respektive 35 kvadratmeter har sovloft och badrum och rymmer tillsammans upp till tio personer. Mot älven vetter stora fönster från golv till tak, där gästerna kan följa naturens skiftningar. Utanför finns en veranda med sittplatser, eldstad och spabad.

– Gästerna sitter gärna i bubbelpoolen under stjärnorna om kvällarna och dricker champagne, säger Liza.
Stugorna är inredda i en modern stil som kontrasterar effektfullt mot det grova timret.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Men det finns lite småfix kvar att göra, jag vill ju att det ska vara 100 procent innan jag kan slappna av. Vi ska också ta in den samiska konstnären Annika Waara som får sätta sin personliga touch, det ska vara mycket själ och hjärta, säger Niclas.

Fokus på det familjära

Sedan december har anläggningen varit närmast fullbokad och gästerna har avlöst varandra. Förutom en vecka i februari, och passande nog var det just då familjens nykomling Nicki föddes.

– Vi tajmade in det jättebra, skrattar Niclas.

Men någon lång föräldraledighet blev det inte. Nicki är med Liza i köket varje dag.

– Det funkar bra så länge hon får sova och är nöjd, men ibland är det bara att ta en paus, säger Liza.

Niclas, Liza, Nicki och hennes storebror Rio, 3,5 år, bor i ett hus några hundra meter bort från anläggningen och finns alltid nära om gästerna behöver något. Ibland får barnen följa med, om det känns rätt för gästerna.

– Det ska var familjärt. Vi är som vi är och de får träffa oss. Det är lite som att de kommer hem till en familj i Norrbotten, men med lite mer exklusiva förutsättningar. Det blir personlig service, på vårat sätt. Vi är stolta över att det inte är ett hotell, säger Niclas.

Det är framför allt Liza och Niclas som jobbar här, med lite hjälp till och från. De hittar på aktiviteter, lagar mat och tar sig även tid att sitta ned och umgås.

– Vi lyssnar på gästerna och försöker fixa sånt de tycker om. Det kan vara små detaljer som badrockar och lyxiga scrubs eller något gott att dricka som gör att de känner sig väl omhändertagna, säger Niclas.

Trivs i Överstbyn

Att starta upp en turismanläggning och bilda familj i samma veva har inneburit en stor livsstilsförändring för paret, en förändring som tidvis varit utmanande. För fyra år sedan bodde de två i en lägenhet i centrala Luleå, hade vanliga jobb och reste på fritiden.

– Det finns inget som påminner om det gamla livet. Men så är det nog för många som får barn, säger Niclas.

Nu har de hela livet här i Överstbyn. Och de kunde inte trivas bättre. Det är nära till förskolan, servicepunkten och affären i Gunnarsbyn och dessutom fick familjen snabbt nya vänner här.

– Vi har väldigt hjälpsamma grannar. Alla i byn hjälper till och ställer upp, oavsett om det gäller att fixa elproblem eller att jobba extra, säger Liza.

– Ja, människorna i Gunnarsbyn och Överstbyn har verkligen varit oumbärliga för att det här ska funka. Området har gett oss perfekta förutsättningar, det är fantastiskt, säger Niclas.

Säsongen lider mot sitt slut och paret har har efter hand hittat fram till rutiner och en egen nisch som passar både dem och besökarna. Nu blickar de framåt och funderar på hur konceptet kan fortsätta förfinas och förbättras.

– Vi ska höja prisnivån och jobba ännu mer med detaljer så att vi kan erbjuda en unik och annorlunda upplevelse, säger Niclas.

Relaterat innehåll