En landsbygd där unga vill bo

Foto Mats Engfors/Fotographic

Bodens kommun är en av tre kommuner som samarbetar i projektet Youth Up North. Det ska stärka ungas inflytande och delaktighet för en levande landsbygd. I taktpinnen här i Boden håller Olivia Steen.

Youth Up North ska präglas av entreprenörsanda, kreativitet och innovationer och arbeta medskapande utifrån ungas visioner, idéer och med unga ledare som kraft. Projektledare i Boden är Olivia Steen som tog studenten på Björknäsgymnasiet i våras och är uppvuxen i byn Svartlå här i Bodens kommun. 

– Jag har väldigt färskt i minnet hur det är att till exempel försöka få ihop livet med logistik och tid för både skola och träningar. Som ung på landsbygden växer man upp snabbt och får lära sig att prioritera och planera, säger hon.

Under skoltiden engagerade hon sig i skolans elevråd och kommunens Ungdomsfullmäktige med en vilja att vara med och påverka, samtidigt som hon var aktiv inom både fotboll och kampsport. Nu är det hennes roll att ge fler ungdomar i Bodens kommun inflytande att påverka sin vardag. 

Youth Up North drivs av föreningen Youth 2030 Movement som samarbetar med Bodens, Arjeplog och Dorotea kommuner. Bakom initiativet står Familjen Kamprads stiftelse och Stenbecks stiftelse. I projektet medverkar även Fanzingo.

Aktivt bidra

Kort sammanfattat handlar det om att stärka ungas inflytande och delaktighet för att skapa en levande landsbygd där unga vill bo. Kommunens ungdomar ska inte bara tycka till, utan också ha en aktiv roll för att utveckla kommunen och bidra till samhällsutvecklingen.

För Olivia är rollen än så länge ny från och med hösten 2020. Första tiden har hon träffat kollegor som arbetar inom projektet, delat erfarenheter och idéer och samlat inspiration och kunskap om hur arbetet ska läggas upp här i Bodens kommun.

– Det är ett väldigt spännande uppdrag och jag kommer att röra mig mycket ute bland unga runt om i kommunen för att lyssna och fånga upp vad de vill och tänker, säger Olivia.

Olivia arbetar tillsammans med Kultur-, Fritids- och Ungdomsförvaltningen som sitter i före detta Vårdhögskolans/Lärcentrums lokaler. Hon kommer att vara en samlad länk mellan de olika förvaltningar som berör unga, allt från utbildning till näringsliv, kultur och fritid. Men också samarbeta med pågående landsbygdsprojekt, ungdomsgårdar med mera.

Olivia Steen ansvarar för att inom ramarna för Youth Up North ge unga en aktiv roll i arbetet med att skapa en landsbygd där unga vill bo och bidra till samhällsutvecklingen.

Relaterat innehåll