Från officer till elektriker

Foto Mats Engfors/Fotographic

Ett nytt yrke inom loppet av ett och ett halvt år. Via Lärcentrum i Boden tog Daniel Granström chansen att omskola sig och är snart färdig elektriker.

Efter elva år som specialistofficer inom Försvarsmakten ville Daniel Granström sadla om till mer regelbundna arbetstider och testa något nytt. Elspåret på Lärcentrum i Boden blev vägen till ett nytt yrke.

– Jag har aldrig jobbat civilt men gick bygg på gymnasiet. Jag kände att jag ville jobba med något praktiskt och vara hemma mer på kvällar och helger nu när jag har barn. Jag hittade information om den här vuxen-utbildningen och sökte, berättar han.

Flexibilitet hjälper livspusslet med barn och familj och ett jobb vid sidan om var vuxenstudier i egen takt en perfekt möjlighet för honom att kunna studera samtidigt som livet rullade vidare.

Utbildningen ägs, drivs och bemannas av Lärcentrum i Boden men har intag från flera orter och hålls i ändamålsenliga lokaler i Luleå. Totalt går ca 60 elever här samtidigt men i olika skeden av utbildningen.

– Vi jobbar individuellt och har gemensamma genomgångar när det går. Måndag till torsdag finns lärare här och möjlighet att göra allt praktiskt, förklarar Daniel Granström. 

Merparten av studierna bedrivs som självstudier med tillgång till lärare vid behov och vid de praktiska proverna. Studietekniken kräver självdisciplin men ger också en frihet.

– Teorin kan jag ju göra var jag vill, det är för det praktiska jag måste vara på plats, säger Daniel Granström.

I studielokalerna finns all tänkbar teknisk utrustning och kunniga lärare för att resonera och förklara och överse de praktiska moment en elektriker ska kunna hantera. I utbildningen ingår också praktik ute på arbetsplatser.

– Jag tror och hoppas att det här ska ge jobb i fram-tiden. Elektriker behöver ju alla. 

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »