Kollektivtrafik

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

I Boden finns både lokaltrafik och länstrafik och det är viktigt för oss att du ska känna att du har rätt information när du ska planera vart du vill bosätta dig i Bodens kommun.

Något vi är stolta över är att lokaltrafikens bussar drivs med biogas producerad av matavfall i Boden och även länstrafikens bussar kommer inom en snar framtid drivas på biogas mellan Boden och Luleå. Det betyder att när du reser med oss reser du miljösmart!

Dina länkar

 • Linjekarta för lokaltrafiken
 • Citybuss Boden
 • Länstrafikens app iPhone
 • Länstrafikens app Android

Planera din resa

För att enklast planera din resa använder du Länstrafikens app, där hittar du både lokaltrafiken och länstrafikens bussar när du söker på sträckor.

Du kan även hitta en klassisk tidtabell för lokaltrafiken på Citybuss Bodens hemsida, samt i Bodens app ”Bodenappen”. Vanliga frågor och svar, priser, kontaktuppgifter med mera hittar du på Citybuss Bodens hemsida.

Så här köper du en mobilbiljett med appen

 1. Ladda ner mobilappen. Sök efter ”Länstrafiken i Norrbotten” i App Store eller Google Play eller klicka på länken högre upp på sidan.

 2. Köp din biljett. Första gången du köper en mobilbiljett behöver du aktivera ett betalkort (VISA/MasterCard), Swish eller fakturatjänsten Klarna. Du aktiverar ditt betalsätt med några få uppgifter direkt i mobilen, därefter är det enkelt att betala med bankkort eller faktura. Senast använda betalsätt sparas som förval, men det är lätt att byta vid behov. Vid köp med kortbetalning måste CVC-kod anges vid varje köptillfälle. Om du är under 18 år och vill använda mobilbiljett behöver du få hjälp av en vuxen att koppla den till kort eller fakturatjänst innan du köper din första mobilbiljett.

 3. Res med din mobilbiljett. Biljetten får du direkt i appen och där ser du hur länge den är giltig för resa och/eller övergång. Under giltighetstiden är mobilbiljetten grönfärgad och rörlig. Om biljetten är röd är den ogiltig. Vid eventuell biljettkontroll ber personalen om att få den QR-kod, alternativt den kontrollsiffra, som finns kopplad till biljetten.

 4. Aktivering. Om du aktiverar biljetten för tidigt, kan giltighetstiden löpa ut och biljetten blir ogiltig. Aktivera inte din biljett förrän du ser bussen och är på väg att kliva ombord.

Lokaltrafiken

Inom Boden tätort kan du åka med lokaltrafiken som trafikeras av Citybuss Boden på uppdrag av Bodens kommun. Medborgarplatsen är navet för lokaltrafiken i Boden. Här möts alla linjer och du kan byta enkelt mellan de fyra lokaltrafiklinjerna och till flera av Länstrafikens linjer. Linjekarta för lokaltrafiken finns höger upp på sidan bland ”länkar”.

Länstrafiken

För att resa utanför Bodens tätort  eller till andra kommuner kan du resa med någon av Länstrafikens linjer. Tidtabeller och priser hittar du på Länstrafikens hemsida eller app.

Ungdomskort

Ungdomskortet gäller för ungdomar från 7 år till och med 19 år och är ett  periodkort som innebär fritt resande under 6 månader eller 1 år.

 • Ungdomskortet kostar 359 kronor/år eller 179 kr/halvår. Du köper kortet på Medborgarservice i Stadshuset eller på Resecentrum nere vid järnvägsstationen. Tänk på att du ska du kunna styrka din ålder vid köp och vid biljettkontroll.

 • Med ungdomskortet kan du resa hur mycket du vill inom Bodens kommun till den dagen du fyller 20 år med lokaltrafiken och Länstrafikens linje 21, 23, 29, 44, 260, 261, 262, 265 och 266. 

 • Efter kl.19.00 vardagar kan du även resa med Länstrafikens linje 28. Bor du i Sävastnäs erbjuder vi färdbevis till ditt ungdomskort så att du kan resa med linje 28 alla tider på dygnet, vänligen kontakta Bodens kommun via telefon 0921-620 000 eller e-post tekniska@boden.se. 

 • Ungdomskortet är personligt och endast ett kort per person gäller. Har du flera kort kommer alla kort utom det nyaste att spärras.

 • Om du redan har ett ungdomskort ska du använda samma kort när du behöver ladda det så länge det är helt och fungerar. Genom att använda ditt gamla kort sparar vi både på miljön och vår administration för korten️. 

 • Spara gärna kortnummer eller kvitto så du har kvar det om kortet skulle sluta fungera eller du tappar bort det. På Resecentrum kan de hjälpa dig att spärra det gamla kortet och flytta över resorna till ett nytt kort. 

 • Även om Länstrafikens bussar kör inom Boden tätort ska du välja lokaltrafiken så långt som möjligt. Detta eftersom Bodens kommun är ansvariga och betalar för lokaltrafiken. För varje resa som görs med ungdomskort på Länstrafikens bussar måste Bodens kommun betala en ersättning för. Genom att välja lokaltrafiken bidrar du till att vi kan fortsätta att utveckla vår egen lokaltrafik!

 • Tidtabeller och annan viktig information om lokaltrafiken och Länstrafiken hittar du i länkarna till höger.
Relaterat innehåll
Skolskjuts
Detta gäller för skolskjuts i grundskolan Elever i kommunal grundskola har i vissa fall rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens hem till anvisad skola och tillbaka.…