Lista: 5 roliga saker att göra i Boden på vintern – testa nu!

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Vinter och vårvinter. Två fantastiska årstider här i Boden. Nog är det fint att bara njutglo på snögnister och norrsken, men ibland vill du hitta på nåt kul också va? Här kommer fem tips på både fartfyllda och mer stillsamma grejer du kan göra i Boden på vintern – oavsett om du är på besök, är nyinflyttad eller bor i Boden sedan länge.

Dina länkar

  • Upplev vintern i Boden
  • Storklintens skidanläggning
  • Nordpoolen äventyrsbad
  • Folkets hus

Det finns så klart mycket, mycket mer att göra än så här, men här är fem bra tips på saker att göra. Roliga aktiviteter som kan passa alla, både de soligaste och de kallaste dagarna på vintern i Boden. Var så god.

Skicrosstävling i Storklinten, Boden.

1. Låt det gå utför 

Aktas i backen! Eller nej, du behöver oftast inte akta så mycket för det finns gott om plats så det cirka blir noll hål i nacken. Terrängen i Boden är ju rätt kuperad men förutom forten i Bodens berömda fästning så rymmer bergen också faktiskt ett helt gäng skidbackar.  

Störst är Storklinten i Svartlå (30 minuter från centrum) som till och med är poppis bland alpina landslag när de har försäsongsträning. Stjärnorna åker oftast fort i de stora branta backarna men nu finns det faktiskt ett helt gäng med nedfarter för alla möjliga smaker. Manchester, skogsslingor, park, offpist, lätt, svårt, mittemellan och allmänt mysigt. Fyra liftar, ett liftband, eldstäder, restaurang, stugor, lägenheter, camping, after ski och mer finns. En fullskalig skidanläggning på nära håll alltså. Gratis bonus: trendig gogglesbränna. 

Ännu närmare finns de mindre backarna Pagla och Gruvberget som passar bra för nya och/eller små skidåkare och övrigt folk som bara gillar att grilla korv (inklusive vegetarisk) och dricka varm choklad. 

Ung man med mustasch åker madrass i pulkabacke i Pagla, Boden

“Men alla åker ju inte slalom!” Ja ja, okej, men det kan ju faktiskt ändå vara himla härligt med lite fartvind och snö i ansiktet. Har du kanske hört talas om stjärtlapp, pulka, bob (det vill säga snowracer eller rattkälke), tefat, madrass, snow rocket, spark, snow kick eller traktordäck? Alla uppräknade är åkdon som varken kräver pjäxor eller skills. Men det är sjukt kul, både för vuxna, barn och nästan vuxna människor. Pulkabackar finnes, eller kan uppfinnas, nästan överallt (inklusive ovan nämnda anläggningar), till och med på Kvarnängen mitt i centrala stan.  

Ävantyrsbad, badhus, Nordpoolen, vattenrutschbana

2. Ta ett dopp i det blå 

Nordpoolen låter kyligt men det är fel, fel fel. På Bodens äventyrsbad Nordpoolen är det alltid perfekt badväder och 30°c i vattnet och riktigt hett i bastun. Att gå och simma kan i allmänhet vara lite härligt, men med fyra vilda vattenrutschbanor, tre bubbelpooler, två utomhuspooler, en strömkanal, klättervägg och ett gäng bastur tar vi det några steg längre. Det blir ett äventyr helt enkelt.

Spahotell fastfruset i isen, Arctic Bath i Harads, Bodens kommun.

Vill du lyxa till det alldeles, alldeles extra och särskilt jättemycket, då styr du kosan mot Harads och det flytande (nåja, fastfrusna) Arctic Bath. Här kan du doppa dig i älven, förslagsvis efter het bastu med stärkande sparitual, och känna livsandarna återvända till ditt trötta vinterjag.

Tips: Det är svinkallt att bada i isvak, men testa ändå. Försök fokusera och hitta en lugn andning. Efteråt blir du motsägelsefullt nog härligt varm och du har ett minne för livet (det vill säga ett perfekt inlägg till sociala medier, om du kom ihåg att be din kompis filma). 

fika. Två kaffekoppar, kanelbullar och brasa. aktiviteter att göra på vintern i boden. Vad ska vi göra? Fika så klart.

3. F.I.K.A. 

Semlor, chokladbollar, croissanter, vegansk rocky road brownie eller en matigare lunchfocaccia. Och så chailatte, espresso, kombucha, boba tea eller bara en slät kopp svart kaffe till. Släng in en god vän och du har din eftermiddag gjord. Boden har en lång tradition av caféliv och det har vi inget emot att upprätthålla. Det finns alltid plats för en fika. 

Men. Allt är godare utomhus och det gäller så klart även fika. På ett renskinn på isen, en bergstopp with a view eller bara i skogen lite var som helst. Riktigt kokkaffe till kanelbullar stekta över öppen eld, det är ju gott nanting! Tips: Ett smörgåsjärn är egentligen en viktigare ägodel än en utestekpanna och det funkar finfint även för bullar. 

isfiske på is

4. Fiska fina fiskar med isfiske på isen 

Om du är helt ny i Boden eller bara på besök och aldrig testat pimpla förut så kan det så klart vara lite svårt att komma igång. Du måste: 1. ha en isborr att borra hål i isen med, 2. ha ett pimpelspö med pirk och maggots, 3. veta var du ska borra och 4. eventuellt åka till bästa isfiskestället med skoter. För detta krävs antingen en vän eller släkting som kan fixa allt åt dig. Eller! Att anlita någon som fixar allt, till exempel Sörbyn Fishing, Arctic Adventure eller Hide & See.

Fördelarna med isfiske är att du gör något som möjligen kan vara spännande (du kan ju få napp) under tiden som du inte gör något på isen i solen en superfin vårvinterdag. Det kan med andra ord vara en avkopplande aktivitet om du har svårt att sitta still men samtidigt inte vill vara den som gräver snögropen, gör upp elden eller lagar lunch. Bonus: snygg mössbränna i fejset. 

sagabiografen

5. Låt dig hänföras

100 procent inlevelse skapas bäst med perfekta biopopcorn, bekväma sammetsfåtöljer, knivskarpt ljud runt om, stor duk och den rätta lutningen för bra sikt. Folkets hus, i Bodens absoluta centrum, lämnar ingen besviken (eller nog händer det kanske, men då är det filmens fel, inte salongen). Ibland säger vi Sagabiografen, ibland Sagateatern – för det här är både en teatersalong och en biograf. Här visas alltifrån dagbio och blockbusters till teater, standup, livesända operor från världens konserthus, dans, performance, revyer och Björknäsgymnasiets årliga musikaler. Här har det också hållits en och annan världspremiär, för filmer som spelats in i här närheten.  

I Boden har vi nära till kulturupplevelser som berör, berättar och väcker känslor och idéer. Vi kan också rekommendera ett besök på Havremagasinet länskonsthall (ett av Sveriges största rum för samtidskonst, 3600 kvadratmeter i en fantastisk historisk byggnad) eller Försvarsmuseum – prefekt för möpar och andra historienördar.

Relaterat innehåll
Ny i norr
1. Hur ser garderoben ut? På sommaren, våren och hösten är det helt vanliga kläder som gäller i Boden, men under vintern kan det vara klokt att ha uppdaterat garderoben för vinterklimat. När det…