Ny i norr

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

När du flyttar norr ut kan det vara mycket du undrar över eller sånt du kanske inte ens tänkt på. Här är en kort liten guide om saker som kan vara bra att tänka på när du flyttar till Boden.

1. Hur ser garderoben ut?

På sommaren, våren och hösten är det helt vanliga kläder som gäller i Boden, men under vintern kan det vara klokt att ha uppdaterat garderoben för vinterklimat.

När det är kallt ute är det bäst att klä sig enligt lager på lager-principen, för att ge din kropp ett anpassningsbart skydd mot både kyla, väta och vind. Det är alltså bra om du har en bra vinterjacka, ett underställ, ett mellanlagar och dina vanliga kläder när du bor i Norrbotten. Då kan du anpassa hur många lager du har på dig beroende på temperaturen. Allt som oftast räcker en bra vinterjacka och dina vanliga kläder när du ska gå till jobbet, men vissa dagar kan det vara bra med ett underställ och ska du vara ute längre perioder kan du känna behov av ett mellanlager.

Tänkt på att det är luften som värmer. Det är därför viktigt att kläderna på vintern är tillräckligt stora. För små plagg som pressas på varandra utan nån luftspalt emellan gör att man fryser. I för små skor fryser du också.

De viktigaste i kallt väder är att du har bra kläder på huvudet, händer och fötter. Investera i ett par bra vinterskor, du kommer inte att ångra dig.

2. Planerar du att köra bil?

Lokaltrafiken i norra Sverige är inte lika bra som i de större städerna och ska du bo utanför staden är det svårt att ta sig utan bil vissa tider på dygnet. Om du planerar att äga en bil så finns det lite saker att tänka på.

  1. Se till att du har bra vinterdäck med dubbar, vi har bra snöröjning men i det kalla klimatet stannar is kvar på vägen och det kan vara spårigt vissa perioder.
  2. Motorvärmare, det finns gott om motorvärmarstolpar i Boden så att investera i en bil med motorvärmare, eller installera motorvärmare i befintlig bil, hjälper dig att inte bli stående om bilen inte vill starta när det är kallt ute. Kolla med hyresvärden om att hyra parkeringsplats med motorvärmare om du bor i hyresrätt.
  3. Om du har elbil, tänk på att laddningsstolparna är begränsade i Boden i nuläget, så för att vara på den säkra sidan är det bra att installera laddbox hemma.
  4. P-skiva, Boden har många gratisparkeringar där du använder p-skiva så ha alltid en i bilen när du planerar att åka in till stan.
  5. En sop (för bil) och en isskrapa är också bra att ha i bilen vintertid så du kan ta bort snö och is från bilen och rutan.
  6. Extraljus är en bra investering om du planerar att köra utanför stadskärnan då det är en del djur, så som jultomtens renar, och dålig vägbelysning vissa sträckor.

3. Halkigt underlag

Vädret är lite upp och ned nu för tiden, det kan vara minus 20 ena dagen och regna den andra, detta leder till halkigt underlag. Broddar till skorna är bra att ha för att underlätta dagar som dessa. Som tur är grusas och sandas det på en gång i Boden när halkan är framme, så du behöver sällan vara orolig länge.

4. Snön

Ingen nyhet att det snöar i norr, och det är lite det punkt 1-3 har handlat om men bor du i norr är snöskottningen något du bör tänka på. I villakvarter skottar kommunen vägarna men då bildas ofta plogvallar på din uppfart som du själv ansvarar för att skotta bort. Samt att du ansvarar för att skotta på din egen uppfart och gångar på din tomt. I hyresrätter och bostadsrätter är du ofta ansvarig för att skotta din egen parkeringsplats.

  1. Köp en spade, det är ju ändå bra vardagsmotion att skotta och det snöar bra ca 20-25 gånger per år (men det känns ibland som 100 när du står där med spaden dock).
  2. Snöslunga! En modernitet som många väljer att investera i, den underlättar helt klart snöskottningen.
  3. Fyrhjuling med plog funkar också, många som har större områden som ska skottas väljer den här typen av lösning.
  4. Om du känner att du vill så kan du betala för snöskottning, det finns många privata företag som gärna skottar din uppfart med sin traktor.

5. Sommaren är rätt ljus

Med att sommaren är rätt ljus menar vi så klart väldigt ljus. I Boden har vi midnattssol vilket betyder att det är ljust dygnet om under sommarmånaderna. Så om du är känslig för ljus när du ska sova är det väl värt att köpa mörkläggningsgardiner till sovrummet.

Relaterat innehåll
Flyttanmälan hos Skatteverket
Gör anmälan innan du flyttar Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än e…