Hantverksdryck med smak av närhetsliv

Gideon Swinkels lärde sig brygga öl på ett kloster i barndomens Holland. Nu skapar han smakupplevelser med lokala råvaror i Harads. I höst satsar han stort på läsk och saft. 

Den i dag 39-årige Gideon Swinkels växte upp i en bryggarfamilj i Södra Holland, nära ett kloster som familjen samarbetade med.  

– Jag var mycket bland munkarna i klostret och lärde mig den ölkulturen. Nu vill jag göra något av min historia och vår familjetradition, säger han. 

När Gideon, med fru och fyra barn, flyttade till Sverige för tio år sedan var det för att hjälpa flyktingar. Om dagarna jobbade Gideon med naturvård i skogen och om kvällarna var han ute på gatorna. 

–  Vi jobbade mest i Skärholmen med ungdomsgäng och försökte skapa relationer genom musik, hjälpa dem från den kriminella världen. Det var fantastiskt att göra men det tog också jättemycket. 

Gideon4

Det var svårt med boende för en stor familj i Stockholm och efter några år blev situationen ohållbar. En vän i Piteå tipsade då om att flytta upp till Norrbotten och slippa storstadens stress. Det fanns inga lämpliga hus i Piteå eller Luleå, men ett hus i Klusån utanför Harads förblev osålt. De slog till, köpte det osett och flyttade. 

–  När vi kom hit var det lite jobbigt. Hela huset var proppfullt med möbler och så kom vi med fyra barn så var det bara att jobba. Det var minus 25 och vattenpumpen gick sönder så vi fick bära vatten, men barnen klagade inte. För dem var det ett äventyr. Att flytta hit var det bästa vi kunde göra, här har vi mer tid tillsammans, säger Gideon. 

Ett eget bryggeri 

Det var för några år sedan som Gideon började brygga öl hemma i köket tillsammans med en kompis. Första satsen blev lyckad så intresset och experimentlustan växte. 

Eftersom han även jobbat med missbruksvård tidigare och sett baksidorna med alkohol så tog han sig en funderade innan han valde att satsa på verksamheten. 

–  Jag frågade mig själv om jag verkligen vill göra det här, jag har sett så mycket elände. Men då ligger problemet inte i ölen utan det finns något annat bakom.  

Gideon5

Garaget intill huset har Gideon inrett till bryggeri och smakprovningslokal genom att återbruka saker han hittat, bland annat en skrotad mjölktank som byggts om för ändamålet. 

Många mikrobryggerier fokuserar på IPA och APA med stark humlekaraktär. Gideon gör tvärt om och drar ned på humlen för att minska beskan.  

– Själva syftet för mig är “get together”, en känsla av “Ja, nu ska vi börja kvällen!”. Då måste man kreera en smak som är tillgänglig för alla, som man inte behöver bearbeta. 

Gideon7

Smaker från Norrbotten 

Han leker med olika sorters malt och jäsmetoder och kryddar med växter och örter från den norrbottniska naturen, som rallarros, älgört, skira björklöv och svarta vinbär. Gideon är en konstnärssjäl och har ett konstnärligt förhållningssätt när han skapar sina smaker. 

– Jag vill inte bara producera utan jag vill verkligen stå för det. Man kan välja att satsa stort men då tror jag man tappar lite kärlek, säger han. 

Till exempel har han skapat ölet “Evas Paradise” utifrån matkreatören Eva Gunnares karaktär och använt hennes favoritkrydda, kvanne från Sarek. “Trip to France” är ett roséöl skapat av vin från svarta vinbär och “Kiss of the moose” är kryddat med älgört som ger en blommig och mandelaktig smak. “Basilica la Bianca” är en hyllning till hans halvitalienska hustru och skapat för att passa till pasta. 

–  Alla ölsorterna är faktiskt kopplade till mat. Tillsammans med mat ska det bli “boof”, en upplevelse!   

Gideon3

I lokalen erbjuder han ölprovningar och bryggerikurser och han jobbar gärna med matkonstnärer. Han har bland annat ett samarbete med Treehotel vilket lett till nya idéer på alkoholfria alternativ. 

– Jag vill att alla ska kunna njuta av det här, även familjer som har barn och de som kör bil. Så nu ska jag göra något nytt, jag ska göra saft och läsk med inslag från bryggvärlden. Jag kommer att leka lite med humle, älgört andra kryddor som kommer direkt härifrån för att få en riktigt norrbottnisk smak.  

Det blir höstens stora satsning för Gideon Fruits Brewey. # 

Gideon6

@gideonfruitsbrewey 

Relaterat innehåll