Närhetslivet i hästbyn

Foto Mats Engfors/Fotographic

Hos familjen Eriksson kan man se hästarna från köksfönstret. Det hästnära livet innebär en hel del jobb men också mer tid tillsammans för familjen.

Kristina och Mattias Eriksson bodde tidigare i Stockholm men valde att återvända till Norrbotten för åtta år sedan.

– När vi skulle ha barn nummer två kände vi att det var läge att flytta hem. Det kändes naturligt när vi båda är härifrån och hade kvar familj och vänner här. Det är ett enklare liv helt enkelt. Vardagen är helt annorlunda, säger Mattias.

Valet föll på Boden, både för att Mattias föräldrar bor kvar och kan ställa upp som barnvakt och för att Kristina tyckte att Boden var en mer hästvänlig kommun än Luleå där hon vuxit upp. Hon är en inbiten hästtjej och har haft egen häst sedan hon var 12. För henne var det enkelt att byta placeringsort men de tänkte vänta med flytten tills Mattias också hittade ett bra jobb.

– Sen dök det ju upp direkt så det blev väldigt snabba ryck, säger Kristina.

De köpte mer eller mindre osett ett radhus i Sävast och hittade efter ett år ett gammalt hus i Norra Svartbyn. Några år och en massiv renovering senare ville familjen ta nästa steg och bygga en egen hästgård.

– Det har alltid varit en dröm att ha ett eget stall. Vår dotter Svea är också väldigt hästintresserad och på det här sättet kan vi ha två hästar, säger Kristina.

Perfekt läge för hästgård

De hittade en ledig tomt i Hästbyn på Södra Bränslan, längst in mot skogen och alldeles intill en hästväg.

– Det var inte aktuellt för oss att flytta till en by, för pendlingen och barnens aktiviteters skull. Det här var ett ypperligt tillfälle att bo på landet men ändå centralt och nära till det mesta. Det är jättebra ridvägar runtomkring, de är väl underhållna och fler än på andra ställen. Det enda vi saknar är belysning, säger Kristina.

Huset byggdes nyckelfärdigt och under tiden byggde familjen stallet på kvällar och helger.

– När man tittar tillbaka undrar man hur man orkade. Ingen av oss har en bakgrund av att bygga så vi har fått lära oss av släkt, vänner och internet. Men det har man vuxit av, när man känt att man har
lyckats, säger Mattias.

De valde ett stall med sex hästplatser, två för deras egna och fyra som hyrs ut.

– Det blir ju mer socialt och så har man möjlighet att få mer hjälp så att man kan åka bort ibland, säger Kristina.

Mer tid tillsammans

I mars 2017 flyttade familjen in som en av de första på området och efter det började fler hus runtomkring ploppa upp. Att sköta om ett helt stall innebär mer jobb för familjen men nu slipper Kristina åka bort 3-4 timmar varje dag och de får mer tid tillsammans.

– Det bästa är att man kan se hästarna från köksfönstret, man får bestämma själv hur man vill ha det och man har koll på dem hela tiden, säger Kristina.

Dressyr är hennes passion och hon upplever de bästa ögonblicken när hästen i stort sett gör det hon tänker. För Svea är det hoppningen som är roligast.

– Det är ju lite synd att vår yngsta dotter Matilda är totalt ointresserad av hästar, haha. Men det är ju kul att en har det i alla fall för det är ju rätt mysigt att vara i stallet tillsammans och greja på och fara ut och rida ihop, säger Kristina.

Mattias har inget eget hästintresse, hans roll i stallet är snarare vaktmästare och byggare. Nästa projekt blir ett garage framåt sommaren.

– Om tre år när vi fått upp några träd, fått ordning på uppfarten och fått upp garaget, då kommer det ju kännas som att man kan gå omkring och njuta på riktigt, säger Mattias.

– Och så en liten ridbana, flikar Kristina in.

Nu tjatar de på sina vänner att de också ska vända hemåt. Mattias tycker att vissa som flyttat söderut har en lite väl negativ bild av hur det är att få jobb här som akademiker.

– Kommer man hem med ett par års erfarenhet så löser det sig, om man även kan tänka sig att jobba i Luleå. Vi ser ju hur mycket vi har fått av att flytta hem, som familjen och närhet till allting. Man skulle önska att fler tordes flytta hem, för jag tror att det är många som vill, säger Mattias. #

Fakta

Familjen Eriksson / Kristina, 41 år, åtgärdsplanerade på Trafikverket, Mattias, 37 år, controllerchef på Max Burgers, döttrarna Svea, 10 år, och Matilda, 8 år, hundvalpen Mira, stallkatten Lilly, kaninerna Rocky och Dandy och  hästarna Nell och Maggan.

Huset / 1,5 planshus på 194 kvadratmeter byggt 2017 och ett stall med sex boxar. Huset är byggt på dubbla hästgårdstomter vilket ger stort utrymme för gård och hagar.

Närhetslivet i Hästbyn / 5 kilometer söder om Boden ligger Hästbyn. Här kan du i vacker miljö bygga hästgårdar med bostadshus, stall och komplementbyggnader. I närheten finns ett omfattande hästvägnät som ger goda möjligheter att rida och träna hästar. Boden är norra Sveriges mest hästtäta ort, både i absoluta tal och räknat per invånare. Här finns de flesta hästrelaterade anläggningarna i anslutning till varandra. Tillsammans utgör de Boden till regionens självklara hästcentrum. Bygger du hästgård i Hästbyn har du närhet till samtliga.

Relaterat innehåll