Stark dröm blev sann – Nu bor Nike i Boden

Foto Mats Engfors/Fotographic

Nike Kelbel, 24, har ända sedan hon var barn längtat ut från stadens brus, närmare naturen. Norrut. Idag bor hon i byn Södra Bredåker en kvart från Boden. Hon utövar två idrotter och har fått jobb. Allt inom 15-45 minuter från livet på landet. 

Nike Kelbel hyr ett rött litet hus i en av kommunens byar längs vackra Lule älvdal. Utanför knuten har hon en lummig trädgård och en inbjudande grillplats. På åkrarna intill betar grannens hästar och bara ett stenkast bort glittrar Lule älv. Här hörs mer fågelkvitter än billjud. 

Detta är drömvardag för många här i Norrbotten, och för Nike blev den verklighet först hösten 2020. Hon är född i en förort till Stockholm och har vuxit upp i Stockholms innerstad. Men hon har alltid längtat efter något annat. 

GOOGLADE BODEN 

– Jag har faktiskt länge drömt om just Boden. När jag var 13-14 år googlade jag på ”orter i Norrland” och hittade Boden. Sen dess har jag haft en vilja att flytta hit. Jag ville bo nära naturen och tror bara jag tänkte att i Norrland finns det skog och inte så mycket människor, skrattar hon. 

Bilden av Boden fanns med under hela tonårstiden. Hon fick sin mamma att följa med hit på semester och förstå att hon verkligen ville hit. När Nike hade pluggat färdigt tog hon steget från dröm till verklighet. Målmedvetet sökte hon sig till ett liv i Boden. 

Nike Kelbel går genom högt gräs intill älven, alldeles intill huset där hon bor.

– När jag flyttade hit var det enda jag hade en lägenhet. En trea på 108 kvadrat inne i Boden. Jag kände ingen men har spelat innebandy förut. Så jag började med det. Idrotten är ett bra sätt att komma in i ett sammanhang, säger hon. 

Idag spelar hon innebandy i IBK Boden och har funnit nya vänner i sina lagkamrater. Hon har tagit körkort, fått jobb som barnskötare på förskola och hittat ett hus att hyra utanför centrum.  

STOLT OCH GLAD 

– Jag är stolt över mig själv, det är ändå ett stort steg att ta utan att känna någon här. Men jag är glad att jag gjorde det. På en mindre ort är det också lättare att komma in tror jag. Jag började vikariera på en förskola och nu vet alla rektorer vem jag är. 

Hon har även återupptagit sin tyngdlyftningsträning och hittat en klubb i Luleå där hon trivs. Målet är att börja tävla igen som hon gjorde som junior. 

Nike Kelbel tränar tyngdlyftning.

Förväntningarna hon hade på att bo i norra Sverige har besannats. 

– Rent känslomässigt älskar jag att bo här. Närhetsliv för mig är att ha nära till naturen och älven, kunna gå ut i skogen och göra upp eld. Här kommer du långt på en kvart, det är lugnt och väldigt stor skillnad från en storstad. Så fort jag kommer till Stockholm blir jag stressad. Jag har blivit väldigt bra mottagen här. Alla är trevliga, öppna och positiva. Här vill jag stanna. # 

Text: Anna Bergström / Foto: Mats Engfors 

FAKTA 

Om du eller någon du känner funderar på att flytta till Boden finns ett varierande utbud av boendealternativ, i stad och på landsbygd, lägenhet och hus. Gör som Nike och ta chansen att testa din dröm i en ny del av landet eller världen. Mer information hittar du här.

Nike har älven och naturen runt husknuten. Här står hon på en bro och blickar ut över Luleälven.
Relaterat innehåll