Nytt korttidsboende på Garnis

Foto Mats Engfors/Fotographic

Det byggs som aldrig förr för både gammal och ung i Boden. Ytterligare ett nytt område under utveckling är Garnis, där gamla lungkliniken inom kort öppnas som helt nyrenoverat korttidsboende.

Korttidsboendet Midgårdarna på Prästholmen lämnar inom kort sina gamla, slitna och inte särskilt ändamålsenliga lokaler, för nya större och helt verksamhetsanpassade på Garnis. Garnis är det område där Bodens sjukhus låg tidigare. Bodens kommun har förvärvat hela området och nyttjar nu det som är känt bland bodensare som ”gamla lungan” till nytt korttidsboende.

Midgårdarna vars fastighet ägs av extern hyresvärd har tidigare även inrymt äldreboende som nu är flyttat till Björknäsgården. Med flytten av korttidsboendet stängs kommunens verksamhet på Midgårdarna för gott. Verksamhetens innehåll, personal och antalet vårdplatser är dock desamma på Garnis. Den stora skillnaden blir att alla får egna rum, vilket inte har varit möjligt på Midgårdarna, och att det är nytt och fräscht och anpassat för verksamheten.

Totalt erbjuder Bodens kommun 33 korttidsplatser för personer som har fått biståndsbeslut på korttidsplats. Det kan handla om behov av en plats att vara på efter sjukhusvistelse i väntan på att hemmet anpassas, under rehabilitering, eftervård eller då en vårdande anhörig behöver avlastning. Vissa fall av vård i livets slutskede kan också beviljas plats på korttidsboende. 

Kommunens hyreskontrakt på Midgårdarna löper ut den 15 april och då är också tanken att flytten går till det nya.

– Alla är jättetaggade på att flytta. Självklart är det mycket jobb men vi har ju fått vara med och säga hur vi vill ha det och ser hur fint det blir. Det är en fantastisk fastighet ur vårdsynpunkt. Skalet från det gamla är kvar, med breda korridorer och stora utrymmen som man inte bygger när det byggs nytt idag, men känslan är att det är helt nybyggt, säger Katharina Ekström, enhetschef tillsammans med Helena Berglund.

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »