Årets Bodensare: “Ja, jag har tre heltidsjobb”

Foto Mats Engfors/Fotographic

Keep calm and carry on. Så lyder texten på väggen hemma hos familjen Handal i Harads, sida vid sida med foton på barnen och diplomen för Årets Bodensare och Edeforsmannen. Väggen ringar symboliskt in entreprenören Juan Handals liv och stoltheter. 

Juan Handal är en streber, ständigt på språng. Han jonglerar mellan fyra olika företag och har ett till synes outtömligt driv. Tidigare har Edeforsbygden, som utgörs av 13 byar i Bodens kommuns nordvästra del, utnämnt honom till Edeforsmannen. Vid 2022 års näringslivsgala i Boden blev han Årets Bodensare, framröstad av folket.

Han tar emot vid Harads nyöppnade mötesplats Svantes Bistro & Café. Juan är delägare i Svantes Vilt & Bär som har givit liv åt den gamla anrika cafélokalen som inrymmer bistron i en av Handals 17 fastigheter.

Han driver även tvätteri och städfirma, av samma enkla anledning som att han är med och driver bistron, det behövs i bygden. Ibland åker han direkt från det ena jobbet för att plocka disk, avlösa personal och prata med gästerna på det andra. 

– Ja, jag har tre heltidsjobb. Jag går väl 18 000 steg på en dag. När jag inte hunnit träna promenerar jag på natten. Det är ju bra när det är ljusa sommarnätter här. Och så älskar jag att nattstäda, skrattar han.

ETT STABILT TEAM

Men när han senare under vårt besök sitter med familjen i höstsolen hemma på altanen, är han lika lugn och stilla som den spegelblanka Luleälven som sakta glider förbi. Han påpekar att det är viktigt att ta sig tid att sitta ner och fika och vara närvarande med familjen, hur hektiskt livet än är. 

Hustrun Rawan ler och säger att om han inte hade fått jobba som han gör hade han blivit tokig, det är bara så han är. Tillsammans är de ett stabilt team som kompletterar varandra väl. Hon som lärare på skolan i grannbyn Svartlå, han som multientreprenör. 

– Jag kan inte tro att det är sant att det har gått så här bra. Men det skulle inte gå utan bra folk runt sig. Det gäller att hitta rätt folk, som är duktiga, och få dem att trivas på jobbet så de stannar, summerar Juan sitt framgångsrecept. 

Juan och hans familj på altanen.

ETT NYTT LIV SOM BODENSARE

För 20 år sedan kom han till Harads som nyanländ flykting från Palestina. Dagen före julafton, i minus 33, mötte hans familj sin nya hembygd. De hade lämnat släkt, vänner och en stor restaurangrörelse på grund av kriget. I Harads började de om från noll. 

– Jag var 20 år då och hade vuxit upp med krig och oro. Jag minns att jag kände att Sverige var lugnt och bra, här kände jag mig trygg. Det är så här jag vill att mina barn ska växa upp. Hela Bodens kommun är bra att leva, bo och investera i, med bra stöd från både politiker, företag och föreningar. 

SPRÅKET ÄR VIKTIGT 

Rawan är också från Palestina, men de möttes i Sverige. Hemma pratar familjen arabiska. Men Juan påtalar vikten av att snabbt lära sig språket och att ta till sig livet och människorna. På en liten ort är det lättare, menar han. Själv lärde han sig genom att jobba, lyssna och lära. På Svantes Vilt & Bär fick han jobba med en av företagets erfarna medarbetare och lära sig allt han gjorde. 

Ägaren Svante Renberg såg den unga Juans potential och familjen Renberg blev som en andra familj. Med åren blev Juan delägare tillsammans med Svantes fyra barn, varav ena sonen är Juans närmaste kollega och vän sedan 2005. 

”Det är här jag har skapat min framtid. Jag vill ge allt jag kan tillbaka till det företaget och vara den person som Svante såg och ville ge en chans.” 

Juan Handal

”MITT HJÄRTA BRINNER FÖR SVANTES” 

– Det är här jag har skapat min framtid. Jag vill ge allt jag kan tillbaka till det företaget och vara den person som Svante såg och ville ge en chans. Jag vill också ge tillbaka till de äldre som har byggt upp det här landet, säger Juan. 

Bland sina hyresgäster har han många äldre som han månar om och bland annat bjuder på grillfest varje år. De som inte kan komma får matlåda levererad till dörren. 

Mobilen bryter söndagslugnet. En nyskjuten björn är på väg till Svantes Vilt & Bär och Juan måste åka. Han tar med sig en proteindryck och en banan i farten. Keep calm and carry on. # 

Text: Anna Bergström / Foto: Mats Engfors 

FAKTA

RIKT NÄRINGSLIV I HELA KOMMUNEN

Just nu sker stor tillväxt i centralorten Boden, i samverkan med livskraftiga branscher och starkt entreprenörskap i båda våra älvdalar. Här kan du leva och verka med rik fritid och storslagen natur alldeles inpå knuten, årets och dygnets alla tider. Jobba ”glokalt” i världsbruset från skrivbordet ena stunden. Ta en tur med skidor eller skoter under norrskenet nästa. 

Låter det lockande? Kontakta Boden Business Park för företagsetablering, eller vår inflyttningsvärd för mer information. 

Relaterat innehåll
»Nu är jag där jag vill vara«
Han driver ett av Bodens snabbast växande företag och har alltid många järn i elden. Möt entreprenören Mattias Kjellin i en öppenhjärtig intervju om laganda, skotercross, reklamfilm och ADHD. Team …
»Jag vill vinna VM«
Första kvinnan på pallplats i TCR Europe och enda svensk uttagen till motorsportens OS. Årets Bodensare Jessica Bäckman, 22, är en vinnarskalle utan dess like. Stort grattis till titeln Årets Boden…
Från bilar till maskiner
Från noll till 100 på tolv år. Så ser Hansén Bil & Maskins tillväxtresa ut. Inte undra på att Mattias Hansén vann dubbla priser på Näringslivsgalan. När Mattias Hansén startade företaget för 18…