Närhetslivet tog Ida-Linn till toppjobb på H2

Foto Mats Engfors/Fotographic

Ida Linn Näzelius är tredje generationens entreprenör, med en meritförteckning som kunde ha tagit henne långt bort från Boden. Men kärleken till världens finaste plats höll henne kvar. Nu är hon förebilden som visar att det går att göra karriär med toppjobb på H2 Green Steel på hemmaplan – till och med på en global skala. 

Att använda det utslitna ordet idyll känns både tröttsamt och slappt. Men det är svårt att beskriva Ida-Linns föräldrahem i Bodträskfors på något annat sätt. I hjärtat av tomten står en grillplats. Runtomkring finns skrytsamma bär- och grönsaksodlingar, en timrad bastu med utsikt över Arctic Bath göms bland de gulnande lövträden och längst bort från älven står ett rött tvåvåningshus med utsikt över hela nejden. 

Ida-Linn berättar anekdoter från platsen. Om jubileum som har firats på bänkarna vid grillplatsen, om barn som har döpts vid älven och om en försenad 30-årspresent som slutade med att bästa kompisen och hon tog skidorna över till Arctic Bath och hamnade i en internationell publikation. Det är en plats som är förknippad med  många känslor, inte bara hos Ida-Linn. 

– Jag minns när jag var liten. När vi hade varit borta någonstans och kom hem så sa alltid mamma: “Åh, vad skönt att vara hemma. Det här är verkligen världens finaste plats”. Jag brukar tänka på det ibland, undra om andra människor uppskattar sitt hem lika mycket som min mamma gör, säger hon och blickar mot sin mor på bänken bredvid. 

PLATSEN PÅ ANDRA SIDAN ÄLVEN 

Några hus längre bort bor Ida-Linns mormor och morfar som också har varit en stor del av hennes uppväxt. 

– För mig var det som att jag hade fyra föräldrar. Det var fantastiskt, säger hon. 

Den känslan ville hon föra vidare till sina barn. Därför  valde Ida-Linn och maken Jonas att köpa ett hus på andra sidan bron, i Harads. Vilket kanske inte låter så konstigt då det tar bara några minuter för barnen att gå till skolan, eller att ta cykeln över bron till mormor och morfar. I samhället finns en öppen inställning där människor hälsar på varandra och uttrycket “snabbhandling” existerar inte då det är allt för lätt att fastna i samtal inne i butiken. 

Men Harads är också en tätort som har drabbats av samma öde som många andra glesbygder efter älvdalarna, där unga människor flyttar för att utbilda sig och söker lyckan i livet någon annanstans. 

Ida-Linn var högpresterande i skolan, läste civilingenjörsutbildningen vid Luleå Tekniska Universitet på 150 procents fart och sparade därför in ett år. Därefter blev hon också teknisk doktor inom energiteknik och sett till meritförteckningen hade det inte varit oväntat om karriären hade fortsatt utanför Norrbotten.  

– Morfar startade ett åkeri, mamma och pappa har också jobbat med egna satsningar. I vår familj har det alltid varit många järn i elden och det är kanske inte konstigt att jag har fått samma driv. På universitetet frågade en kollega mig varför jag hade så bråttom och jag förstod inte frågan, vadå jag jobbar ju bara hårt, säger hon och skrattar åt minnet. 

Ida-Linn på sin bästa plats, på bryggan utanför hennes föräldrahem.

TOPPJOBB FÖR PLANETEN OCH BODEN 

Istället för att pröva vingarna i världen, valde Ida-Linn att gå i släktens fotspår genom att investera i Harads, nära de relationer som hon odlat och där hon benämns som Susanne och Glenns dotter. 

Hon och Jonas köpte en fastighet med lägenheter som de renoverat och fortfarande hyr ut. De startade upp ett eget företag som inriktar sig på elinstallationer och drog igång en ny förskola som har övertagit den kommunala förskolans lokaler. Ida-Linn är än idag styrelseordförande i båda företagen, men den stora delen av hennes tid läggs på annat håll. 

För 2021 beslutade ett H2 Green Steel att Boden var platsen där ett av Sveriges största industriprojekt genom tiderna skulle bli av. Samtidigt fick bolaget upp ögonen för en högutbildad 36-årig Haradsbo  som var drivande delägare i två lönsamma företag på orten. De gav henne ett jobberbjudande och Ida-Linn blev inte bara ansvarig för samhälls- och miljöfrågor utan också företagets första anställda i Boden. 

Porträttbild på Ida-Linn med ljus kostym, passande hennes toppjobb på H2 Green Steel.

– Det är klart att jag känner en otrolig stolthet över att få vara en del i att bygga upp det här och försöka göra det så bra som möjligt, både för planeten och för Boden. Jag tror också att H2 Green Steel innebär en bra möjlighet att sälja in vår fantastiska landsbygd.

Många av hennes kollegor i Stockholm lägger mer tid på pendling än vad hon gör, trots att avstånden är kortare där. När Ida-Linn pratar med dem om sitt vardagsliv brukar många lockas av innehållet. 

– Jag har flera gånger fått frågan om det finns något hus att köpa här och det är roligt att fler ser det som jag ser. Men det är inte så konstigt egentligen. Här finns det möjlighet att bo större och ha nära till det som är viktigt. Samtidigt går det att jobba med frågor där du kan vara med och utforma framtiden. Det är ganska spännande när man tänker på det. 

Ida-Linn under lång löptur i Harads.

KÄND SOM H2 ÖVER EN NATT 

Ida-Linn har blivit något av H2 Green Steels ansikte utåt i Boden. Det har blivit allt vanligare att människor stannar henne och ställer frågor om etableringen. Även om hon uppger att det fortfarande känns ovant att ha blivit lokalkändis över en natt så har hon kanske en fördel av att komma från ett litet samhälle där alla pratar med alla. 

– Det är roligt att det finns ett stort intresse och engagemang för det vi gör. Jag känner också att min lite spretiga bakgrund har gett mig en större förståelse som jag har nytta av när jag möter människor i mitt yrke. 

”Tänk när det här står på plats. Då var vi två av kvinnorna som såg till att det hände.” 

Ida-Linn Näzelius

I Harads har Treehotel blivit en symbol för att det går att lyckas på landsbygden, även i global omfattning. Ida-Linn har svårt att se sig själv som en förebild, men hoppas samtidigt att hennes egen resa och de möjligheter som kommer med etableringen kan få fler kvinnor att stanna kvar. 

– Både jag och Jonas har egentligen haft alla möjligheter att resa bort och jobba, men fördelarna med att stanna kvar har alltid övervägt utmaningen att lämna. På så sätt känns det extra speciellt att få göra den här resan i Boden. En bekant till mig som jobbar för kommunen sa en gång: “Tänk när det här står på plats. Då var vi två av kvinnorna som såg till att det hände”. Det känns stort och det driver mig att försöka göra någonting riktigt bra av den här chansen. 

Ida-Linn Näzelius tillsammans med Cecilia Kvibacke på Bodens kommun och H2-kollegorna Maria Persson Gulda  och Anne Graf.

TOPPJOBB NÄRA DE HON ÄLSKAR 

För Ida-Linn är det just det hon benämner som närhetslivet som gör det möjligt satsa fullt ut på yrkeskarriären och samtidigt fylla på energidepåerna. Det gör hon bäst i skogen. Antingen själv med löparskorna på och vinden mot kinden under ett långdistanspass, eller tillsammans med familjen, maken Jonas och barnen Telma, 14, Nora, 11 och Lea 8. 

– Att få göra saker med de jag älskar mest ger mig massor av energi. Genom att bo här blir det enkelt att gå ut i skogen och plocka bär, göra utflykter med cyklarna eller ta på sig skidorna under vintern och åka både längd och utförsåkning. 

Oavsett om det grönskar eller snöar så är familjehemmet i Bodträskfors en knutpunkt över generationsgränsen. Ida-Linn beskriver hur hon känner sig tårögd när hon ser hur yngsta dottern tar hand om hennes alzheimerdrabbade gammelmormor och hur mycket Ida- Linns morfar skiner upp när han får umgås med sina barnbarnsbarn. Det är de stunderna som bekräftar hennes val att stanna kvar. Och i sommar var det en händelse som cementerade den känslan.  Det var när en av döttrarna kom hem och hade fotat en bild mitt i natten, på solen som hade satt sig bakom Klusåberget och skapade en orange himmel. Bilden togs från bron alldeles invid familjegården i Bodträskfors. 

– Hon var alldeles exalterad och ville att jag skulle se hur vackert det var. Då slog det mig. De tycker också att det här är världens finaste plats. #  

TEXT: ANDRÉ SAMUELSSON / FOTO: MATS ENGFORS

Instagram: @h2gsboden

Läs mer: Näringslivet i Boden | Flyttatillboden.se

Läs mer: Jobba i Boden | Flyttatillboden.se

Läs mer: Bo på landet | Flyttatillboden.se

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »