Bakom kulisserna

Foto Mats Engfors/Fotographic

I höst har tv-serien LasseMajas detektivbyrå spelats in på Studio Nord i Sävast. Anja Lindström, 24, är en del av inspelningsteamet och hon ser ljust på framtiden som filmare i Boden.

Som teamkoordinator under en tv-serieinspelning är det Anja Lindströms uppgift att ringa runt och ordna transport och logistik. Att till exempel skådespelarna kommer från en plats till en annan och att alla får lunch och boende. 

– Om de behöver allt ifrån en skylift till en vattenskoter så fixar jag det. Man vet aldrig vad som händer, ibland måste man rycka ut och sätta upp ett partytält i spöregn, säger Anja.

Till LassaMajas detektivbyrå har hon bland annat ordnat fram två madrasser från Hildursborg, en paddleboard från Bodens camping & bad och en traktor från en bonde i Harads. Anja är född och uppvuxen vid Brännastrand i Boden och har stor hjälp av lokalkännedom och kontaktnät. 

– Jag upplever att folk är mer sugna på att ställa upp och tycker att det är roligt att få vara med, säger Anja.

Film-Anja2

Just Brännastrand råkar också vara med i serien, det vet alla nyfikna som gick förbi där i mitten av september. De flesta av inomhusscenerna har spelats in i Sudio Nord på Boden Business Park i Sävast och ett par våningar upp har Anja sitt kontor. Hon klev in under förproduktionen i mars och serien spelades in från juli till september.

Familjeserien ska gå på TV4 kring jul. 

– Det har varit otroligt kul, jag har lärt mig otroligt mycket. Det bästa tycker jag är att få jobba med så många nya människor. Jag är så besatt av hela film och tv-serievärlden så bara att få vara med en bråkdel tycker jag är kul.

Film-Anja3

Första filmjobbet

Efter gymnasiet läste Anja det treåriga filmprogrammet på Örebro universitet. Andra sommarlovet var hon hemma i Boden och fick tag på en praktikplats på inspelningen av Jonas Selberg Augustséns Den längsta dagen som spelades in här. 

– Jag trodde att jag var tvungen att flytta från Norrbotten för att få jobba med film, men det var tvärtom. Det finns otroligt mycket filminspelningar och projekt som är igång nu så det har bara rullat på med jobb sedan dess. 

Film-Anja5

Hennes både märkligaste och svåraste arbetsminne är när hon skulle få tag på en död älg till en scen i ovan nämnda film, frakta den på ett diskret sätt, frysa ned den och sedan tina upp den. 

– Jag blev inslängd i en jätteknäpp värld och hade aldrig kunnat ana hur det skulle vara att jobba på riktigt. Men jag kände att det var rätt. Det är roligt att få vara tillsammans med kreativa människor. Vi är ju alla en aning speciella, det är därför vi jobbar med det här, men jag tycker om att det är kaos och att vi skapar något av ingenting, säger hon.

Film-Anja4

Stora filmdrömmar

Anjas målbild är att berätta sina egna historier, att skriva manus och regissera på heltid.

– Det är så viktigt att kunna få försvinna i en värld och det har betytt så mycket för mig när jag har vuxit upp. Jag vill hålla det vid liv och göra det för andra.

Hon har skrivit manus och ska regissera en film som spelas in i Boden senare i höst. Filmen ska heta En buss bort och bygger på en verklig historia, om när hennes farbror i god tro hjälpte en äldre kvinna komma på bussen hem till Luleå. Men sedan visade det sig att hon i själva verket var brukare på ett demensboende i Boden. 

– Det är en humoristisk historia som tacklar civilkurage och vad man borde göra och inte göra. Jag tror att vi svenskar oftast inte vill lägga oss i så det är roligt att leka med tanken att det blir värre om vi hjälper till, säger Anja. 

Filmen är Anjas första finansierade produktion tack vare medfinansiering från projektet Talang AC/BD som ska utveckla talanger och öka samarbetet mellan filmskapare i Norr- och Västerbotten. 

– Om tio år hoppas jag att jag har en egen långfilm under bältet. #

Film-Anja5
Relaterat innehåll