Glädje i tillvaron

Foto Mats Engfors/Fotographic

I april öppnades det biståndsbedömda trygghetsboendet Åcenter i Boden. Vi gjorde ett hemmahosbesök hos några av de första hyresgästerna som verkar stortrivas.

Det biståndsbedömda trygghetsboendet Åcenter andas gemenskap och glädje. I den gemensamma foajén samlas de boende, pratar och skrattar. Någon har varit ute på promenad. Två andra diskuterar sin gemensamma paltmiddag som även grannarna fick vara med på. Aktivitetssamordnaren Lotta Boström tar emot och välkomnar dem som ska ha gymnastik medan kollegan Malin Engelbrektsson samtalar med gruppen som samlats utanför.

Här bor äldre som ännu inte behöver traditionellt äldreboende, men som av andra skäl är i behov av trygghet och människor runt sig. Personal finns på plats dygnet runt, men inte för vårdinsatser. Den som har behov av det nyttjar hemtjänst och hemsjukvård som i vilket eget boende som helst. Här handlar personalens insatser om stöd, sällskap, skapa aktiviteter och trygghet. 

– Det här sammanfattar allt jag gjort och önskat i det här yrket, att ha så mycket tid till att ge guldkant, konstaterar Lotta.

Nöjda hyresgäster

– Det är jättebra här. Vi som bor på mitt plan brukar fika ihop och vi har ett stort fint kök, det använder jag alltid, säger Kerstin Smedberg som var en av de första att ansöka om plats här, en plats som hon verkligen kämpade för att få.

Ulla-Britt Lundberg och Kerstin Smedberg berättar att de har blivit riktigt goda grannar som både lagar mat och ser på dagens nyheter tillsammans.

Kurt Skogqvist ansluter till skaran och talar även han i goda ordalag om sitt nya boende.

– Det är som vilken lägenhet som helst, men tryggare. Det finns alltid folk som kan hjälpa mig om jag behöver upplysning om något. Här finns fin personal och kamrater. Det är fantastiskt.

Thure Johansson kommer arm i arm med Marianne Bergman. De flyttade hit var för sig men kände till varandra tidigare och umgås mycket nu. Thure är syn-skadad och skojar om att Marianne har blivit hans ständiga sekreterare. 

Mycket att göra

– Vi ordnar minst en aktivitet om dagen, ibland fler, berättar Malin, och tillägger att det här är det bästa jobb hon någonsin haft.

Aktiviteter kan vara allt från spel, bakning, högläsning, film, meditation, musik och dans till grillkvällar och surströmmingsfest. Det finns inga krav på att delta, men alla som vill får vara med.

Lägenheterna är nyrenoverade och ligger centralt i Boden. 

Om du eller din anhöriga vill veta mer eller ansöka om plats:

Kontakta biståndsenheten på: 0921-627 08 eller skicka en skriftlig ansökan till: 

Biståndsenheten, Bodens kommun, 961 86 Boden.

Relaterat innehåll