För Charlotta Lennartsdotter är närhetsliv den lilla värld där barn lever, och där relationer spelar huvudrollen. I hennes händer blir den världen till film.
Det har varit ett intensivt år för filmaren Charlotta Lennartsdotter i Södra Harads, hon visar att det går att leva på kreativa näringar även på landsbygden.
Just nu är hon mitt uppe i produktionen av sin nästa dokumentärserie för barn, Kerstins kanin som handlar om 4-åriga Kerstin och hennes relation till sitt husdjur, kaninen Chichilinda.
– Jag fick idén av min dotter Astrid och den kärlek hon känner till sin kanin. Jag är väldigt intresserad av relationer, att gestalta verkliga relationer, berättar Charlotta.
Inspelningen i Avan i sommar har bara gått bra, tycker Charlotta. Men visst har det funnits utmaningar. I början av inspelningsperioden hände något dramatiskt som tvingade Charlotte att skriva om manuset.
– Men den största utmaningen när man filmar med barn är att hålla intresset vid liv. Om de inte är intresserade av det man vill filma så blir det inget. Det är också det roligaste – att hitta deras värld och vad de tycker är roligt att göra. Att vara flexibel, fånga stunden och haka på, säger hon.
Under våren och sommaren har hon även spelat in 30 avsnitt till barnserien Tjena chavale varav tio i Harads och trakterna kring Boden. För Charlotta känns det viktigt att få visa upp landsbygden på nationell tv och bygga en stolthet för de som bor här. Även Tjena chavale handlar om mötet mellan barn och djur, på romanesk.
Charlotta och hennes barn Astrid och Adrian är bekanta ansikten för många barn och deras föräldrar. I serierna “Astrid blir storasyster” och “Astrid och Adrian flyttar” har vi fått följa familjen på nära håll i tv-rutan.
– När Astrid träffade Adrian för första gången hade jag ju fött barn då fem timmar innan, mer intimt än så är svårt att få. Men det är så fina ögonblick.
Nu ser många andra barn Astrid och Adrian som sina kompisar. De kommer ofta fram och pratar och vill leka.
– Mina barn är så vana vid det så de tycker ju bara att det är jätteroligt.
I sommar har utställningen “Syskonkärlek” visats på Norrbottens Museum i Luleå som bygger på Charlottas film “Ormtyglar”, även den med Astrid och Adrian huvudrollerna men i en fiktiv historia om syskonskapets många känslor. Det är Charlottas sambo och barnens pappa Johan Jansson som tagit bilderna som filmen är uppbyggd av.
– Hela min verksamhet bygger på det som finns nära mig, närhetsliv är det är det jag gör film på. Jag har alltid gjort det.
Hon utbildade sig på en skola i Buenos Aires med mycket små medel. Där fick studenterna ta det som fanns och göra film av det och på den vägen har hon fortsatt.
– Det finns så mycket spännande i närheten, man behöver inte gå så långt. I “Kerstins kanin” hittar jag Kerstins närhetsliv och tar fasta på det. Det är ju hennes värld, det som finns nära henne.
I höst ska både “Kerstins kanin” och “Tjena chavale” klippas. Charlotta jobbar även som filmpedagog och nu ska hon göra film tillsammans med barn i förskolor och skolor i Boden i projekten Skapande förskola och Skapande skola. Sedan ska alla barn få se sina filmer.
– Jag tycker jättemycket om barn, man får så mycket fint bara av att vara med dem. De är så spontana och har så bra självförtroende. Bland det roligaste som finns är att få vara med barn när de får se sina filmer. De tycker att det är så roligt, säger Charlotta.
Planeringen inför andra upplagan av filmfestivalen Vinterljus är också i full gång. I vintras arrangerade Charlotta Johan festivalen för första gången, i samband med Vinterveckan i Harads.
– Det gick över förväntan, vi fick väldigt positivt gensvar. Då hade vi filmer som på något sätt var inspelade i Edeforsbygden. I år kommer vi ha fokus på kvinnor, både kvinnliga regissörer och producenter men även gestaltning av starka kvinnor på duken.
Festivalen arrangeras av den nystartade kulturföreningen Edeforsakademin som bildats av Carlotta, maken Johan och Haradsprofilerna Mikael Midbjer och Britta Jonsson-Lindvall. Nästa sommar ska de även arrangera en visfestival här, Sommarljus.
Maken Johan är född och uppvuxen i Bodträskfors medan Charlotta själv kommer från Stockholm. Tidigare bodde familjen lantligt i Sörmland, där Charlotta lyckats få igång en egen verksamhet. När fick Johan erbjudande om ett jobb i Norrbotten tänkte familjen till ordentligt. Charlotta kände att hon också ville ha ett jobb att komma upp till så hon stämde träff med Susann Jonsson som då var vd på Filmpool Nord för att undersöka förutsättningarna för ett liv som filmare här.
– Hon är faktiskt en starkt bidragande orsak till att vi flyttade upp. Det kändes så positivt och roligt så jag tänkte att de vill att jag ska flytta upp. Det kändes kul.
Familjen tittade först efter boende i Luleå, för “det är så man gör”, men insåg att alla de känner bor ju här, Johans släkt och gamla kompisar. De gillade också verkligen skolan i Svartlå, en liten skola där barnen kunde gå tillsammans. Så de flyttade in i huset i Svartlå som de ägde sedan tidigare, även om det egentligen var för litet. Men så i våras dök drömhuset upp och under sommaren gick flyttlasset vidare till en stor norrbottensgård från 1800-talet, alldeles intill älven i Södra Harads.
– Jag kände att det här är mitt hem, från första stund.
Charlotta tycker att hon har bra förutsättningar för att leva och driva eget företag här, men efterfrågar bredband här i Södra Harads.
– Det finns ett stort intresse och folk är extremt positiva och uppmuntrande och det är jätteviktigt.
Nadja Ekbloms närhetsliv är “långtifrånliv”. Ett medvetet val där ett jobb med puls och ny teknik balanseras upp med en fritid nära lugn och natur.
– Det här är vår dröm och nu har den blivit sann. Giulia De Rocco och Luca De Angelis lämnade Italien och har hittat hem
Familjen Van Der Bijl har bytt Sydafrika mot Boden. De kom för pappan Johan Van Der Bijls arbete på H2 Green Steel. Det som får
Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har