Nya Robin Hood-företaget har gjort återbruk till affärsidé 

Foto Mats Engfors/Fotographic

Under flera år såg Andreas Morat och Fredrik Alnelind hur mängder med ouppackat byggmaterial forslades till tippen. Nu driver de ett företag vars affärsidé går ut på att använda svinnet, en sorts återbruk.

Enligt branschorganisationen Avfall Sverige så genereras det årligen nio miljoner ton icke-farligt avfall från bygg- och rivningsanläggningssektorn. Det motsvarar ungefär en tredjedel av allt avfall som uppstår i landet. Någonting som Bodensarna Andreas Morat och Fredrik Alnelind såg med egna ögon. De jobbade som maskinförare åt samma företag och noterade att friskt material skickades iväg för att skrotas eller deponeras. Allt för att undvika att entreprenören drog på sig ökade kostnader och straffavgifter. 

– Det kändes så skevt att det inte kom till någon nytta alls, säger Fredrik. 

SAMARBETE MED BYGGFÖRETAG 

De beslutade sig för att försöka förändra den inställningen och såg samtidigt en affärsmöjlighet. 

– Vi såg en potential i hjälpa företagen och miljön på samma gång, så vi grundade Tellus Excess Group. Istället för att de slänger bort gips och träskivor, erbjuder vi oss att hämta det och säljer sedan vidare materialet till någon som behöver det, säger Fredrik som är vd i företaget. 

Köparna av materialet är ofta privatpersoner som planerar att genomföra byggprojekt. Vinsten delas sedan mellan byggfirman som har köpt in materialet och Tellus EG. 

– Nu vill vi ju egentligen inte konkurrera med den lokala byggvaruhandeln, men eftersom byggföretagen ofta har köpt in materialet för lägre priser så blir vi ju billigare. Men vi försöker se det som en form av Robin Hood-verksamhet, säger Fredrik. 

Nytt byggmaterial säljs vidare i stället för att materialåtervinnas. återbruk.

INSPIRERAR TILL CIRKULÄRT TÄNK

Deras företag har ett tätt samarbete med Lindbäcks Bygg i Piteå och försöker nu att hitta fler miljösmarta lösningar tillsammans med dem. 

– Vi har kunder över hela Norrbotten och söker hela tiden efter nya samarbetspartners. Nu är vi fortfarande ett väldigt ungt företag och bara två anställda. Men någonstans måste det ju börja, förhoppningsvis kan vi få fler företag att tänka mer cirkulärt och inte bara att det ska gå snabbt att tjäna pengar, säger Fredrik. # 

Text: André Samuelsson / Foto: Mats Engfors 

LÄS MER

Relaterat innehåll
»Nu är jag där jag vill vara«
Han driver ett av Bodens snabbast växande företag och har alltid många järn i elden. Möt entreprenören Mattias Kjellin i en öppenhjärtig intervju om laganda, skotercross, reklamfilm och ADHD. Team …
Nära källsortering överallt
Var du än befinner dig ska du kunna källsortera. Det är idén bakom Bodenföretaget Sortify. Som nu är starkare än någonsin. När Victoria och Stefan Strömbäck träffades var de båda fattiga stude…
Från bilar till maskiner
Från noll till 100 på tolv år. Så ser Hansén Bil & Maskins tillväxtresa ut. Inte undra på att Mattias Hansén vann dubbla priser på Näringslivsgalan. När Mattias Hansén startade företaget för 18…
Ett liv nära naturen
Hannah Levy och Jeremias Kinnunen föll för Lassbyn vid första ögonkastet och flyttade hit. Nu lever de ett hållbart liv nära naturen och nära sina hundar. Här tar de ut turister från hela världen på h…