Här kan du lära dig mer om

Hamptjärnmoran

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Hamptjärnmoran, eller ”Hampis” som området ofta kallas, ingår i Hedenområdet som ligger på västra sidan av Luleälven. Området karaktäriseras av varierad villabebyggelse, som växte fram från 1950-talet och framåt på tidigare skogs- och jordbruksmark. Grönt, lummigt, lugnt och trevligt är adjektiv som återkommer i många boendes beskrivningar av området. Med goda busskommunikationer och välhållna cykel-och gångvägar är Hamptjärnmoran ett perfekt område för barnfamiljer, liksom för alla som uppskattar närheten till både skog och stadskärna. För de barn som går i Hedens skola (ett par kilometer bort) finns en trafiksäker överfart. Området gränsar till skjutfältet Boden södra och till öppna marker och strövområden.

Centrum

4,7 Kilometer

Apotek

4,7 Kilometer

Hälsocentral

4,8 Kilometer

Mataffär

3,9 Kilometer

Sjukhus

26 Kilometer

Skola

1 Kilometer

Förskola

2,4 Kilometer
  • 1. Naturen inpå knuten Med läget invid älven och skogen inpå knuten går det snabbt och lätt att ta sig ut i naturen. I omgivningarna finns både stigar och skoterleder, de senare underhålls av Bodens skoterförening. Det välutvecklade nätet av gång- och cykelvägar gör det också tryggt att promenera eller cykla in till centrum. En uppskattad promenad utgörs av Broarna runt (7 km), som passerar Luleälven längs Hedenbrovägen och Norrbottensvägen.
  • 2. Mikaelskyrkan Med sin placering mitt i området är Mikaelskyrkan en viktig mötesplats för boende i hela Hedenområdet. Kyrkan uppfördes i slutet av 1980-talet för att fungera som allaktivitetshus. Utöver gudstjänster och bibelsamtal erbjuder kyrkan en varierad palett av aktiviteter som middagsträffar, sång- och pyssel för olika åldersgrupper, Efter plugget och lunchmusik. I kyrkorummet finns fem ikoner målade och skänkta av konstnären Uno Öhlund. Klockstapeln med kyrkklocka är en gåva från byåldersmännen och frivilliggrupper i kyrkan.
  • 3. Idrottsföreningar Genom Trångfors och Hedens idrottsföreningar finns möjlighet för barn och ungdomar i ”Hampis” att träna både fotboll och ishockey. Trångfors IF svarar för damlagen och Hedens IF för herrarna. Båda föreningarna brukar den nyrenoverade idrottsanläggningen Olympia som är belägen i Heden, samt en stor gräsplan på närliggande Knottvallen.
  • 4. Bygdegård och bagarstuga i Heden I närbelägna Heden ligger Hedengården, som drivs av Hedens byalag. Fastigheten hyser en större samlingslokal som kan bokas och inrymmer även sammanträdesrum, bagarstuga och en mindre lägenhet för tillfällig uthyrning. Föreningen anordnar årstidsbundna aktiviteter som majbrasa, surströmmingsprovning och julmarknad. Vartannat år hålls även Hedendagen då olika teman inom jord- och skogsbruket uppmärksammas.
  • 5. Ny förskola Hösten 2023 invigs i grannområdet Trångfors en ny byggnad som ersätter fyra äldre verksamheter, bland annat den kommunala förskola som fram tills nu funnits i ”Hampis”. Den nya tvåvåningsbyggnaden hämtar sin inspiration från naturen och byggs helt i trä med gul-röd färgsättning. Skolan har eget tillagningskök.

Om området

En dramatisk kontrast till områdets lugn och lantliga charm är ett flera decennier gammalt brott som 1979 förde upp Hamptjärnsmoran på nyhetssidorna. Ett trippelmord ägde rum på en gård i området natten till den 26 april, och utgör än i dag länets enda trippelmord. Brottet klarades emellertid snabbt upp och gärningsmannen lagfördes, vilket kan ha bidragit till att tragedin i det allmänna medvetandet kunnat bearbetas. Händelsen har återberättats i många olika sammanhang, och kan bland annat avlyssnas i poddserien Brottsplats Norrbotten.

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / Skoterspår / Skidspår

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området