Här kan du lära dig mer om

Norriån

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Norriån är en liten by belägen vid Livasälven ca 6 mil norr om Boden, ”där asfaltsvägen tar slut” och där norrskenet framträder särdeles starkt. Sjöar med fantasieggande namn omger byn: Stor-Lappträsket, Mörtträsket och Grundträsket samt de mindre vattnen Lappen, Vintervägstjärnen, Nedre Tjuven och Håkanstjärnen. Genom byn rinner Mörtträskbäcken med en bevarad skvaltkvarn från 1800-talet. Bebyggelsen präglas av rödmålade hus som byggdes under 40- och 50-talen med hjälp av de då förmånliga bostadslånen. Här finns också en del fritidshus. Byn präglas av lugn och närhet till gammal och artrik skog. Tillgången till renlav gör området viktigt för rennäringen. En mobilmast har nyligen uppförts, vilket kommer att ge byn tillgång till 5 G- nät. Ca 60 personer bor i byn.

Centrum

59 Kilometer

Apotek

59 Kilometer

Hälsocentral

59 Kilometer

Mataffär

19 Kilometer

Sjukhus

80 Kilometer

Skola

19 Kilometer

Förskola

19 Kilometer
  • 1. Höga naturvärden Byn omges av flera sjöar och vattendrag samt bevarad urskog. På elva kilometers avstånd finns naturreservatet Blåkölen som är en av länets mest värdefulla granurskogar. Eftersom byn utgör centrum för en sameby finns periodvis mycket renar i området. En uppskattad möjlighet till naturupplevelser erbjuds genom de övernattningsstugor i Djupviken och Spiken/Furudal som kan bokas genom Råek (Råne älvdals ekonomiska förening).
  • 2. Fiskrika sjöar Sjöarna i byns närområde är fiskrika med arter som gös, gädda, abborre, harr och laxöring. Spikälven är en populär fiskeälv och i norra och södra Blåkölsbäckarna finns foreller.
  • 3. Föreningsliv Byaföreningens möten samlar många av de boende och föreningen ordnar aktiviteter som fikastunder och våffeldagar.
  • 4. Bygdegård Bygdegården är tillgänglighetsanpassad och erbjuder både övernattnings- och duschmöjligheter. Här finns både scen och tillagningskök.
  • 5. Badstrand En barnvänlig sandstrand finns vid Stora Lappträsket ca 4 km söder om byn.

Om området

De första nybyggarna i området var jägare och fiskare som under 1700-talet sökte sig till stranden av Grundträsket. De näringar som växte fram och som länge präglade bygden var skogsbruk, renskötsel och flottning. Fram till 1960-talet fanns affär, post och skola. På andra sidan av Livasälven gick under lång tid den så kallade Malmens väg. Här forslades malm från Gällivare gruva till Avafors med hjälp av häst och renfanor. Idag fungerar rutten som uppskattad skoterled.

Finns I området

Badplats / Bad- och fiskesjö / Skoterspår / Skjutbana / Bokbuss

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området