Kreativitet och fantasi som affärsidé 

Foto Mats Engfors/Fotographic

Sagor, sägner, historia, kreativitet och fantasi möts i magiska upplevelser genom två av Bodens kulturella företag. Irene Andersson och Johanna Söderholm får både stor och liten att ryckas med i sina skapande berättelser. 

Johanna och Irene har känt varandra sedan de själva var barn och växte upp här i Boden. Tillsammans har de hittat en nisch där de förenar sina intressen, förmågor och erfarenhet. 

Kreativitet och fantasi i Team Fantasteri. Porträtt på Irene och Johanna.

I Irenes företag Isia arts and crafts och Johannas Barnupplevelser paketerar de skapande upplevelser för både barn och vuxna. Förutom barnaktiviteter håller de också workshops för företag och organisationer. 

Båda har startat egna företag ganska nyligen och håller på att bygga upp sina verksamheter. Vissa saker gör de en och en, men väldigt mycket gör de tillsammans under namnet Team Fantasteri.

FAKTA OCH FANTASI 

– Vi använder äventyrspedagogik som grund och vill att det ska vara autentiskt men ändå fantasi, förklarar Johanna. 

I somras fanns Irene och Johanna på kulturområdet Laxholmen i Edefors med en sagostig som byggde på platsens historia och sägner. Drakslemmet från berättelsen om Silverskatten på Drakaudden kan den uppmärksamme fortfarande hitta mellan tallarna på Laxholmen. 

På höstens Skördefest i Boden fick barn hjälpa skördetomten att lösa mysteriet med de försvunna grönsakerna. Den mytomspunna guldreserven som sägs ha förvarats i Boden finns givetvis med i en del av deras historier. 

Under hösten har de jobbat med en lagom kuslig höstlovsaktivitet om mylingar. Unicorn-yoga och såpbubbelkonst är andra exempel på aktiviteter. Pokémon finns också med, men inte som ett digitalt spel utan genom att skapa en egen ull-Pokémon och hitta just sin superkraft. 

KREATIVITET OCH PROBLEMLÖSNING 

– Vi vill inte bara stå och berätta en saga, utan våra aktiviteter bygger på att deltagarna får vara aktiva och kreativa, lösa problem och vara med. Vi knyter ihop skapandet med berättandet. Lite som en blandning av interaktiv teater och escape room, förklarar de. 

Irene har arbetat mycket med ull och använder det till figurer med berättelser till. Hon arbetar också inom både barn- och äldreomsorg och har ett nära förestående projekt där äldre och barn ska skapa tillsammans. 

FINA PLATSER I BODEN

Irene och Johanna åker än så länge ut till beställarna. Det är ofta är en förening, organisation eller annan kulturarrangör. 

– Det finns extremt många fina och spännande platser här i Boden. Laxholmen i Edefors, älven, forten, det gamla sanatoriet i Sandträsk. 

De har en dröm om att någon gång kunna skapa en bestående sagostig någonstans i kommunen. 

– Det är bara tid och pengar som sätter gränserna, ler de. # 

Text: Anna Bergström / Foto: Mats Engfors 

FAKTA

KREATIVA OCH KULTURELLA NÄRINGAR 

De kreativa och kulturella näringarna frodas och behövs i vår växande kommun. Här finns företag inom film, foto, musik, författarskap, konst, hantverk, design och spelutveckling för att nämna några exempel. Här i vårt närhetsliv finns möjligheten att testa dina idéer, både som fritidsutövare och företagare. 

Vad drömmer du om? Läs mer om att starta företag på bodenbusinesspark.com

Läs mer om kulturlivet i Boden här.

Följ Team fantasteri på Instagram: @barnupplevelser @isia.arts.and.crafts 

Relaterat innehåll