Här kan du lära dig mer om

Alträsk

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Tjugo kilometer sydväst om Boden ligger byn Alträsk. Runt den vidsträckta sjö som gett byn dess namn sprider byns fastigheter ut sig. Alträsk presenterar sig som en levande och inkluderande by där man satsar på generationsöverskridande kulturarrangemang och aktiviteter. Det givna centrumet utgörs av bygdegården som disponerar en vacker skolbyggnad från tidigt 1900-tal. Här finns en handfull företag inom skilda branscher: lant- och skogsbruk, företagsadministration, transport och äggproduktion. Byinvånarna, idag 45 bofasta, utgörs både av äldre som bott länge på platsen och yngre personer som återvänt. Alträsk erbjuder hög livskvalitet med skog, sjö och rofylldhet och samtidigt relativ närhet till Boden och Älvsbyn.

Centrum

21,5 Kilometer

Apotek

21,5 Kilometer

Hälsocentral

21,6 Kilometer

Mataffär

21,5 Kilometer

Sjukhus

43,1 Kilometer

Skola

16,5 Kilometer

Förskola

16,5 Kilometer
  • 1. Sjön Alträsket Den två mil långa sjön erbjuder rika möjligheter till bad, båtliv och fiske. Här finns bland annat gädda, öring och gös. Då de flesta husen ligger placerade runt sjön är det många bybor som har utsikt mot vatten. I trakten finns också många vattendrag som lämpar sig för paddling.
  • 2. Byaföreningens aktiviteter Föreningen arrangerar årligen flera event som valborgsmässofirande, surströmmingsfest, ljusstöpning och julotta. Utöver dessa traditionella aktiviteter tillkommer andra initiativ, som cafédagar, pizzakvällar, barnfestivaler, lovaktiviteter, konstutställningar och teaterföreställningar.
  • 3. Byanda Boende i Alträsk framhåller gärna byns öppenhet och intresse för kultur. Det är självklart att skapa aktiviteter för alla åldrar, där alla som vill kan delta och lära av varandra.
  • 4. Skogen Medan byn är förlagd till ena sidan av sjön breder skogen ut sig på dess motsatta sida. Här finns stigar och skoterspår och goda möjligheter till bär- och svampplockning.
  • 5. Hattberget Söder om byn, mellan Alträsk och Mockträsk, ligger Hattberget, som är ett uppskattat utflyktsmål. Från toppen (71 meter över havet), kan man se stora delar av Fyrkantens natur, det vill säga området mellan Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn.

Om området

Byns historia spänner över flera tusen år. Arkeologiska utgrävningar berättar att människor sökte sig hit redan för 7000 år sedan. Som på flera håll i Norrland flyttade fattiga och jordlösa familjer hit i samband med statens utdelning av mark under 1800-talet. Genom att bygga upp små jordbruk hoppades de med tiden kunna köpa loss sina egna gårdar. Ett led i statens strävan att odla upp sumpskogar och myrmarker i Norrland var att inrätta försöksgårdar. I Alträsk anlades just ett sådant experimentjordbruk år 1909 av Kemisk-växtbiologiska anstalten i Luleå. Lite kuriosa från senare tid – och en helt annan bransch – är att flera filminspelningar ägt rum i och omkring byn: Jägarna (1995), Så ock på jorden (2015) och Isdraken (2012). Den sistnämnda spelades till stor del in i och på fältet nedanför bygdegården.

Finns I området

Fiber / Bad- och fiskesjö / Skoterspår / Skidspår / Bokbuss

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området